522 FOOD SAFETY 740X400

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όταν πάσχουμε από κάποιο αδιαθεσία και διάρροια αυτό είναι το αποτέλεσμα τροφικής δηλητηρίασης που κόλλησαν εκτός του σπιτιού. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες τροφικές δηλητηριάσεις ουσιαστικά συμβαίνουν μέσα στο σπίτι ως άμεσο αποτέλεσμα της κακής υγιεινής της κουζίνας, με μικρόβια από ωμά τρόφιμα (συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, πουλερικών, αυγών, ψαριού και θαλασσινών, ωμών φρούτων και λαχανικών) τα οποία μεταφέροντα στις επιφάνειες της κουζίνας ή σε άλλα τρόφιμα κατά τη διάρκεια προετοιμασίας του φαγητού, ή λόγω του λανθασμένου μαγειρέματος των φαγητών. 

Αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση στο σπίτι ακολουθώντας τις τέσσερις λέξεις κλειδιά για την ασφάλεια των τροφίμων: Διασταυρούμενη-Μόλυνση, Καθάρισμα, Μαγείρεμα και Κατάψυξη

Οι Τέσσερις λέξεις κλειδιά για ασφάλεια των τροφίμων

Διασταυρούμενη μόλυνση

Μία από τις σημαντικότερες αιτίες της τροφικής δηλητηρίασης η διασταυρούμενη μόλυνση. Αυτό συμβαίνει ότι τα επιβλαβή μικρόβια μεταφερθούν τυχαία από ένα φαγητό σε κάποιο άλλο - συνήθως από τα χέρια κάποιου ατόμου ή τα κουζινικά σκεύη. Ωστόσο αυτοί οι κίνδυνοι για την υγεία μπορούν εύκολα να προληφθούν:

Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν να αγγίξετε τα τρόφιμα και αμέσως μετά το χειρισμό ωμών τροφίμων (πχ. κρέας, αυγά), να αγγίξετε κάδους, κατοικίδια ζώα ή να πάτε στην τουαλέτα. Το Dettol Αυτόματο Σύστημ Κρεμοσάπουνου No Touch είναι ένας εξαιρετικός τρόπος πρόληψης της διασταυρούμενης μόλυνσης. Απλά κρατήστε τα χέρια σας από κάτω και το αντιβακτηριδιακό σαπούνι διανέμεται αυτομάτως.

  • Καθαρίστε και απολυμάνετε όλες τις επιφάνειες αμέσως μετά την προετοιμασία του φαγητού
  •  Ιδανικά, χρησιμοποιείστε επιφάνειες κοπής με διαφορετικό χρώμα για τα ωμά και έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.
  • Καλύπτετε τα τρόφιμα ή φυλάξτε τα σε σφραγισμένα δοχεία για να εμποδίσετε την είσοδο μικροβίων.
  • Αποθηκεύετε και προετοιμάζετε το ωμό φαγητό μακριά από τις μαγειρεμένες και έτοιμες προς κατανάλωση τροφές
  •  Διατηρείτε τυχόν κατοικίδια ή ζώα μακριά από τους χώρους προετοιμασίας και κατανάλωσης των τροφίμων.

Καθαρισμός 

  • Απολυμαίνετε τα αντικείμενα σωστά στο σωστό χρόνο για να αφαιρέσετε τυχόν επιβλαβή μικρόβια και για να σταματήσετε την εξάπλωσή τους στα τρόφιμα.

  •  Βεβαιωθείτε ότι όλα τα σκεύη και ο εξοπλισμός είναι απολύτως καθαρά πριν από τη χρήση

  • Καθαρίζετε και απολυμαίνετε τα πράγματα που αγγίζουν συχνά οι άνθρωποι, όπως βρύσες/κάνουλες, λαβές ντουλαπιών και διακόπτες

  • Καθαρίζετε όλες τις επιφάνειες προετοιμασίας τροφίμων με Σπρέι ή Μαντηλάκια Καθαρισμού Επιφανειών  Dettol αμέσως μετά την προετοιμασία του φαγητού

  • Χρησιμοποιείτε χαρτοπετσέτες ή πανιά μίας χρήσης εάν είναι δυνατόν και σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε πάλι τα πανιά, να τα απολυμαίνετε ανάμεσα σε κάθε εργασία (και μη χρησιμοποιείτε το ίδιο πανί αλλού στον χώρο)

Μαγείρεμα

Μαγειρεύετε το κρέας προσεκτικά για να εξουδετερώσετε τα επιβλαβή μικρόβια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Για να ελέγξετε εάν το κρέας σας έχει μαγειρευτεί, εισάγετε το μαχαίρι στο πιο παχύ κομμάτι - δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα  ίχνος ροζ κρέατος και οι χυμοί του να είναι καθαροί. Όταν ζεσταίνετε πάλι το φαγητό, βεβαιωθείτε ότι είναι καυτό και ποτέ μη ζεσταίνετε φαγητό περισσότερο από μία φορά. 

Κατάψυξη

Η διατήρηση των φαγητών κρύων (0–5°C, 32–41°F) ή κατεψυγμένων επιβραδύνει την ανάπτυξη των επιβλαβών βακτηριδίων. Ελέγχετε πάντοτε τις οδηγίες φύλαξης και την ημερομηνία λήξης στη συσκευασία του φαγητού σας. Αν έχετε κάποια περισσεύματα, καλύψτε τα και φυλάξτε τα στο ψυγείο ή την κατάψυξή σας εντός δύο ωρών από το μαγείρεμα, αφού βεβαιωθείτε πρώτα ότι έχουν παγώσει πλήρως. Διαχωρίστε τα σε μικρότερα δοχεία εφόσον χρειαστεί για να επιταχύνετε το κρύωμα.