Μετά την προσεκτική διατήρηση υγιεινά καθαρών επιφανειών στην κουζίνα, είναι σημαντικό να διατηρήσετε και τα σκεύη της κουζίνας, τα πιάτα και τον εξοπλισμό εξίσου καθαρό, ώστε να μην γίνουν εστία βακτηρίων που θα μπορούσε να επιμολύνει το φαγητό σας και να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Ο καθαρισμός και, όπου απαιτείται, η απολύμανση αυτών των αντικειμένων σε τακτική βάση, θα περιορίσει τις πιθανότητες να μαζέψουν επιβλαβή βακτήρια. 

Πώς εξαπλώνονται τα μικρόβια?

Τα μικρόβια μπορούν να εξαπλωθούν ταχύτατα, είτε μέσα από την προετοιμασία έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων σε επιφάνειες που έχουν επιμολυνθεί από ωμά τρόφιμα ή μέσα από τη χρήση μολυσμένων πιατικών και σκευών για το σερβίρισμα μαγειρεμένου φαγητού.

Καθαρίζοντας τα πιάτα και τα μαγειρικά σκεύη 

Γενικά, οι επιφάνειες επαφής τροφίμων όπως είναι τα πιάτα και τα μαγειρικά σκεύη μπορούν να καθαριστούν υγιεινά με πλύσιμο με απορρυπαντικό και ζεστό νερό, με την προϋπόθεση ότι η διαδικασία αυτή ακολουθείται από ξέπλυμα με καθαρό νερό. Όταν έχετε αμφιβολίες για την ποιότητα του νερού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντιβακτηριδιακό υγρό πιάτων για τον καθαρισμό των πιάτων, και κατόπιν να ξεβγάλτε με καλής ποιότητας νερό.

Απολυμάνετε τις επιφάνειες εργασίας στην κουζίνα

Οι σταθερές ή μεγάλες επιφάνειες επαφής τροφίμων που δεν μπορούν να ξεπλυθούν καλά, όπως είναι οι πάγκοι ή οι πλάκες της κουζίνας, θα πρέπει να καθαρίζονται με το σύνηθες απορρυπαντικό σας και κατόπιν να απολυμαίνονται με αντιβακτηριδιακό προϊόν που αποδεδειγμένα σκοτώνει τα βακτήρια. Αυτό θα βοηθήσει να μειωθεί ο κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης από ένα από τα κυριότερα σημεία υγιεινής της κουζίνας σας.

Διατηρείτε τις σπογγοπετσέτες και τα σφουγγαράκια υγιεινά καθαρά

Το λογικό είναι ότι οι σπογγοπετσέτες που χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε τα πιάτα και τις επιφάνειες θα πρέπει να είναι καθαρές, γιατί διαφορετικά το αποτέλεσμα είναι να εξαπλώνετε βακτήρια σε όλη σας την κουζίνα. Προσπαθήστε να αλλάζετε σπογγοπετσέτες μία φορά την εβδομάδα και να τις απολυμαίνετε όλο το βράδυ για να εξουδετερώσετε τυχόν βακτήρια που επιμένουν. Είναι εκπληκτικό αλλά μέσα σε μόλις λίγες ώρες, η βρεγμένη σας σπογγοπετσέτα μπορεί να φιλοξενεί εκατομμύρια επιβλαβή μικρόβια, απλώς επειδή βρίσκεται δίπλα στο νεροχύτη. 

Η αυστηρή υγιεινή είναι ακόμη πιο σημαντική αν ζείτε σε ζεστό, υγρό κλίμα όπου τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται με ακόμη πιο ανησυχητικούς ρυθμούς.

Κορυφαίες συμβουλές για να διατηρήσετε τα κουζινικά σας υγιεινά καθαρά

Η τροφική δηλητηρίαση είναι πολύ κοινή. Ακολουθήστε αυτές τις απλές συμβουλές υγιεινής και για μια κουζίνα χωρίς επιβλαβείς μικροοργανισμούς όπως ο E-coli και το Καμπυλοβακτηρίδιο.

 • Απολυμάνετε τις βούρτσες καθαρισμού, τις σπογγοπετσέτες και τα σφουγγαράκια τακτικά.
 • Πλύνετε τα ποτηρόπανα στο πρόγραμμα πλύσης με την υψηλότερη θερμοκρασία ή χρησιμοποιήστε πανάκια μίας χρήσης.
 • Οι σφουγγαρίστρες και οι κουβάδες θα πρέπει να καθαρίζονται, να απολυμαίνονται και να στεγνώνουν κάθε φορά που χρησιμοποιούνται.
 • Καθαρίστε όλα τα σημεία προετοιμασίας φαγητού με ασφαλές για τα τρόφιμα απολυμαντικό πριν και μετά από κάθε χρήση.
 • Πάντοτε να χρησιμοποιείτε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για το κρέας (ιδίως τα πουλερικά) και τα λαχανικά.
 • Τρίβετε τις επιφάνειες κοπής, απολυμάνετε και στεγνώστε μετά από κάθε χρήση.
 • Αλλάζετε τις ξύλινες επιφάνειες κοπής τακτικά, καθώς μπορεί να αποτελέσουν εστία επιβλαβών μικροβίων. 
 • Πάντοτε να πλένετε και να στεγνώνετε τα χέρια σας καλά, αφότου έχετε πιάσει ωμά τρόφιμα, και ιδίως κρέας.
 • Καθαρίζετε τακτικά τα πατώματα για να απομακρύνετε υπολείμματα τροφών και άλλες βρομιές που μπορεί να προσελκύσουν ζωύφια. 
 • Μην αφήνετε τα κατοικίδια να ανεβαίνουν στις επιφάνειες εργασίας της κουζίνας.
 • Αποθηκεύστε τις ζωοτροφές μακριά από τα δικά σας τρόφιμα και χρησιμοποιείτε ξεχωριστά ανοιχτήρια, δοχεία και μαχαιροπίρουνα.
 • Πλύνετε τα χέρια σας αμέσως αφότου έχετε πιάσει το σκουπιδοτενεκέ - ένας σκουπιδοτενεκές που ανοιγοκλείνει με πεντάλ είναι η πιο υγιεινή επιλογή.
 • Φροντίστε να απορρίπτετε σωστά τα υπολείμματα τροφίμων και τα σκουπίδια.
 • Όλα τα καθαριστικά χημικά πρέπει να αποθηκεύονται μακριά από τους χώρους προετοιμασίας φαγητού.
 • Φροντίστε όλα τα τρόφιμα να έχουν μαγειρευτεί καλά προτού καταναλωθούν. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό όταν ξαναζεσταίνετε περισσεύματα προηγούμενων γευμάτων.
 • Αν δεν έχετε πρόσβαση σε καθαρό τρεχούμενο νερό, χρησιμοποιήστε ένα αντιβακτηριδιακό υγρό πιάτων ή υγρά πανάκια καθαρισμού επιφανειών.