521 KITCHEN HOTSPOTS

Πολλές οικογένειες περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στην κουζίνα. Είναι επίσης και ένα δημοφιλές μέρος για τα βακτηρίδια. Πράγματι, οι περισσότερες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης παρουσιάζονται μέσα στο σπίτι παρά εκτός αυτού, ως αποτέλεσμα της κακής υγιεινής των τροφίμων και της κουζίνας στο σπίτι. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να εμποδίσετε την εξάπλωση των επιβλαβών βακτηριδίων?

Δε χρειάζεται να ελέγχετε παντού, αλλά υπάρχουν μερικά βασικά σημεία μικροβίων που πρέπει να καθαρίζονται περισσότερο από άλλα για να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή ασφάλεια της κουζίνας.

Κορυφαιά βασικά σημεία μικροβίων στην κουζίνα:

Πανιά ή σφουγγάρια:

Αν τα πανιά καθαρισμού παραμείνουν υγρά, είναι δυνατόν να αναπτυχθούν γρήγορα βακτηρίδια. Τα βακτηρίδια αυτά μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλα αντικείμενα και επιφάνειες σε όλη την κουζίνα σε περίπτωση συχνής χρήσης των πανιών ή σφουγγαριών. Χρησιμοποιείστε πανιά καθαρισμού μίας χρήσης ή απολυμάνετε τα επαναχρησιμοποιήσιμα πανιά και σφουγγάρια εμποδίζοντάς τα σε διάλυμα Απολυμαντικού Dettol. 

Επιφάνειες σε επαφή με τρόφιμα:

Οι πάγκοι και οι επιφάνειες κοπής μπορούν εύκολα να μολυνθούν με βακτηρίδια από τα ωμά φαγητά όπως κρέας, πουλερικά, σαλατικά, φρούτα και λαχανικά. Τα ωμά και έτοιμα προς κατανάλωση φαγητά θα πρέπει να φυλάσσονται ξεχωριστά, ιδανικά χρησιμοποιώντας επιφάνειες κοπής διαφορετικού χρώματος για το καθένα. Όλες οι επιφάνειες θα πρέπει να καθαρίζονται και απολυμαίνονται μετά τη χρήση και να πλένετε τα χέρια σας επιμελώς.  

Επιφάνειες που αγγίζονται συχνά:

Υπάρχουν πολλές επιφάνειες στην κουζίνα που μπορούν να αποτελέσουν μια πιθανή οδό μετάδοσης μικροβίων. Πριν την προετοιμασία του φαγητού, θα πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι ακόμα και αν δεν είναι ορατά βρώμικα. Θα πρέπει να απολυμαίνετε τις επιφάνειες τακτικά καθώς είναι δυνατόν να μολυνθούν από την επαφή με βρώμικα χέρια που έχουν κολλήσει βακτηρίδια από τα ωμά φαγητά. Ορισμένες επιφάνειες που ερχόμαστε συχνά σε επαφή στην κουζίνα περιλαμβάνουν:

  • Εσωτερικές επιφάνειες του ψυγείου, του καταψύκτη και της κουζίνας
  • Θυρολαβές και λαβές ντουλαπιών
  • Πάγκοι εργασίας
  • Βρύσες

Νεροχύτες:

Ενδέχεται να μολυνθούν εάν ξεπλύνετε στο νεροχύτη τα ωμά τρόφιμα (πχ. πουλερικά, ωμά φρούτα, σαλατικά και λαχανικά) για να τα καθαρίσετε πριν το μαγείρεμα. Παράλληλα το ξέπλυμα μολυσμένων αντικειμένων όπως τα σφουγγάρια της κουζίνας και τα πανιά καθαρισμού ή η χρήση τους για το καθάρισμα του νεροχύτη μπορεί να συμβάλλει στη μόλυνση από τα βακτηρίδια. Οι επιφάνειες του νεροχύτη και οι γύρω χώροι συμπεριλαμβανομένης και της βρύσης θα πρέπει να απολυμαίνονται τακτικά με Αντιβακτηριδιακό Καθαριστικό Επιφανειών Dettol. 

Κάδος απορριμμάτων:

Ο κάδος απορριμμάτων αποτελεί ένα ακόμα βασικό σημείο μικροβίων. Χρησιμοποιείτε έναν κάδο με καπάκι για να αποτρέψετε την πρόσβαση των κατοικιδίων και εντόμων σε αυτόν και για να μειώσετε τις οσμές. Αδειάζετε, καθαρίζετε και απολυμαίνετε τακτικά με Απολυμαντικό Σπρέι Dettol και μην ξεχνάτε να καθαρίζετε και απολυμαίνετε και τις λαβές και τα καπάκια.

Μη ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας:

Τα χέρια είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες διασταυρούμενης μόλυνσης στο σπίτι. Όταν χρησιμοποιείτε την κουζίνα βεβαιωθείτε ότι πλύνατε τα χέρια σας με σαπούνι πριν και μετά την προετοιμασία και την κατανάλωση του φαγητού.