531 FAMILY ROOMS

Το καθιστικό σας είναι πιθανότατα ένας από τους πιο πολυσύχναστους χώρους του σπιτιού σας, καθώς είναι το σημείο όπου η οικογένεια και οι φίλοι χαλαρώνουν και περνούν χρόνο μαζί.

Συνήθως, υπάρχει μικρός κίνδυνος εξάπλωσης μικροβίων από τα δάπεδα του καθιστικού στα έπιπλα, εκτός αν έχετε μικρά παιδιά ή κατοικίδια. Εντούτοις, τα δάπεδα και τα έπιπλα μπορούν να είναι πρώτης τάξεως εστίες σκόνης και αλλεργιογόνων, περιλαμβάνοντας κατάλοιπα ακάρεων σκόνης, γύρης, σπόρους μούχλας και αλλεργιογόνα κατοικίδιων (τρίχωμα).

Όλα αυτά μπορεί να είναι πραγματικό πρόβλημα αν υποφέρετε από αλλεργίες.

Γιατί το καθιστικό είναι εστία σκόνης, αλλεργιογόνων και μικροβίων?

Οι επιφάνειες όπως είναι τα μαλακά υφάσματα επιπλώσεων, τα χαλιά, οι κουρτίνες, οι βιβλιοθήκες και άλλα είδη ραφιών, μπορεί να μαζεύουν σκόνη, μικρόβια και αλλεργιογόνα εσωτερικού χώρου όπως είναι η οικιακή σκόνη, τα κατάλοιπα ακάρεων, οι σπόροι μούχλας και η γύρη. Αν εσείς ή κάποιος στην οικογένειά σας έχει ευαισθησία στα αλλεργιογόνα αυτά, ο τακτικός καθαρισμός θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση της έκθεσης σε αυτά. Θυμηθείτε, όσο συχνότερα καθαρίζετε το σπίτι σας, τόσο πιο γρήγορη και εύκολη γίνεται η διαδικασία.

Πως θα διατηρήσετε υγιεινά καθαρό το καθιστικό?

Δάπεδα:

 • Το σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος να απομακρύνετε τη σκόνη, το τρίχωμα κατοικίδιων, τα ακάρεα σκόνης και άλλα κατάλοιπα από τα χαλιά και τα υφάσματα επιπλώσεων. Αν στο σπίτι υπάρχει κάποιος που υποφέρει από αλλεργίες, χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα με φίλτρο ΗΕΡΑ (Φίλτρο Σωματιδίων Υψηλής Απόδοσης).
 • Αν έχετε δάπεδα ξύλινα ή βινυλίου, απομακρύνετε τη σκόνη με Μαντιλάκια Καθαρισμού Δαπέδου Dettol. Αφήνετε πάντοτε τα δάπεδα να στεγνώσουν εντελώς προτού αφήσετε τα παιδιά και τα κατοικίδια να περπατήσουν σε αυτά.
 • Αν τα υφάσματα επιπλώσεων και τα χαλιά βραχούν (λόγω ατυχήματος ή καθαρισμού με ατμό), φροντίστε να τα στεγνώσετε γρήγορα προκειμένου να αποφύγετε την ανάπτυξη μούχλας.

Έπιπλα:

 • Οι ταπετσαρίες επίπλων και τα μαλακά υφάσματα τραβούν και μαζεύουν τη σκόνη. Όπου είναι δυνατό, επιλέξτε σκληρά υλικά όπως είναι το ξύλο, το δέρμα, το βινύλιο ή το επεξεργασμένο καραβόπανο ώστε να περιορίσετε τα αλλεργιογόνα στα έπιπλά σας.
 • Επιλέξτε για τα διακοσμητικά μαξιλάρια, τα μαξιλάρια ύπνου και τα καλύμματα καρέκλας υλικά που να πλένονται στο πλυντήριο και πλύνετε τα τακτικά.
 • Τα έπιπλα από ακατέργαστο ξύλο και τα διακοσμητικά μαζεύουν περισσότερα ακάρεα σκόνης και κατάλοιπα από ότι τα έπιπλα με λείο τελείωμα.
 • Τα ντουλάπια και οι βιτρίνες είναι πιο εύκολο να συντηρηθούν αν κρατάτε τις πόρτες τους κλειστές.
 • Οι κουρτίνες μαζεύουν σκόνη και οι πτυχώσεις τους συχνά μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστούν. Οι κάθετες περσίδες είναι η καλύτερη επιλογή για να ελαχιστοποιήσετε τη συσσώρευση σκόνης, και θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά με ξεσκόνισμα ή χρησιμοποιώντας Αντιβακτηριδιακά Μαντιλάκια Καθαρισμού Επιφανειών Dettol.
 • Τα αμπαζούρ, οι πίνακες ζωγραφικής και τα διακοσμητικά τοίχου παγιδεύουν σκόνη και πρέπει να καθαρίζονται τακτικά, προτού τα σωματίδια της σκόνης αρχίζουν να μεταφέρονται με τον αέρα.
 • Χρησιμοποιήστε πανάκια ή μαντηλάκια συλλογής σκόνης για να απομακρύνετε τα σωματίδια σκόνης και να περιορίσετε την εξάπλωση των αλλεργιογόνων.

Σκληρές επιφάνειες:

 • Ξεσκονίστε τα ράφια, τα τραπέζια και άλλες σκληρές επιφάνειες χρησιμοποιώντας Μαντιλάκια Καθαρισμού Επιφανειών Dettol. Αυτό δεν θα επιτρέψει την μεταφορά αλλεργιογόνων με τον αέρα, ενώ παράλληλα θα απομακρύνει αποτελεσματικά τα κατάλοιπα. 
 • Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε την ακαταστασία ώστε να γίνει ευκολότερο το καθάρισμα. Όσο περισσότερα διακοσμητικά, βιβλία και κορνίζες έχετε εκτεθειμένα, τόσο περισσότερες θα είναι και οι επιφάνειες που θα πρέπει να καθαρίσετε.
 • Τοποθετήστε τα αντικείμενα που καθαρίζονται δύσκολα μέσα σε ντουλάπια, συρτάρια ή βιτρίνες με γυάλινες πόρτες ώστε να αποφύγετε την έκθεσή τους στη σκόνη.

Πως θα ελαττώσετε την εξάπλωση μικροβίων στο καθιστικό σας:


Δεν είναι μόνο αλλεργιογόνα και σκόνη που μαζεύονται στο καθιστικό σας. Τα μικρόβια και τα βακτήρια μπορεί επίσης να προκαλέσουν προβλήματα, οπότε είναι σημαντικό να προσέχετε τις βασικές περιοχές που αποτελούν εστίες:

 • Καθημερινά αντικείμενα, όπως είναι το τηλεκοντρόλ, οι διακόπτες, τα τηλέφωνα και τα χερούλια της πόρτας θα πρέπει να καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά ώστε να αποφύγετε την εξάπλωση των μικροβίων από άτομο σε άτομο.
 • Είναι πολύ πιο εύκολο να διατηρήσετε τα γυμνά δάπεδα καθαρά, από ότι τα χαλιά. Χαλάκια που πλένονται στο πλυντήριο είναι μια υγιεινή εναλλακτική που θα κάνει το καθιστικό σας να φαίνεται άνετο, αλλά να είναι και καθαρό.
 • Τυχόν λεκέδες όπως από αίμα, εμετό ή ούρα θα πρέπει να καθαρίζονται το συντομότερο δυνατό, χρησιμοποιώντας πανάκια μίας χρήσης. Βεβαιωθείτε ότι οι επιφάνειες είναι καλά απολυμασμένες και στεγνές προτού τις χρησιμοποιήσετε ξανά.

Φροντίδα του καθαριστικού σας εξοπλισμού:

 • Καθαρίστε, απολυμάνετε και στεγνώστε την σφουγγαρίστρα και τον κουβά σας μετά από κάθε χρήση, και κατόπιν αποθηκεύσετε την σφουγγαρίστρα στεγνή και σε όρθια θέση, με το σφουγγαρόπανο προς τα πάνω.
 • Φροντίστε να χρησιμοποιείτε είτε ξεσκονόπανα μίας χρήσης ή να τα απολυμαίνετε μετά από κάθε χρήση.
 • Πάντοτε να πλένετε τα χέρια σας καλά αφότου έχετε καθαρίσει το σπίτι.