562 PET ALLERGIES

Ένα κατοικίδιο στο σπίτι μπορεί να σας προσφέρει πολλά και να είναι ένα σημαντικό κομμάτι της οικογένειάς σας. Ωστόσο, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα μικρότερα μέλη της οικογένειάς σας ή επισκέπτες σας μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα αλλεργίας όταν βρίσκονται κοντά στο κατοικίδιο σας.  Συνεπώς είναι σημαντικό να κατανοήσετε τι προκαλεί αυτές τις αλλεργικές αντιδράσεις και πως μπορείτε να βοηθήσετε στην ελάττωση της έκθεσης της οικογένειας σε αλλεργιογόνα κατοικίδιων.

Τι είναι η αλλεργική αντίδραση;
Μερικές φορές, ο οργανισμός μας αμύνεται σε μια απειλή που προέρχεται από μια ουσία (αλλεργιογόνο) με μια αλλεργική αντίδραση. Τα κοινά αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν τα ακάρεα σκόνης, συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων, γύρη δέντρων, γύρη γρασιδιού και τρίχωμα ζώων (μικροσκοπικά σωματίδια τριχώματος). Αλλεργική αντίδραση συμβαίνει όταν ένα αλλεργιογόνο μπαίνει στο σώμα είτε μέσω της αναπνοής, της κατάποσης ή με απευθείας επαφή με το δέρμα.

Μετά τα ακάρεα σκόνης, η δεύτερη συχνότερη αιτία αλλεργικών αντιδράσεων μέσα στα σπίτια, προέρχεται από τα κατοικίδια μας.

Αν ένα μέλος της οικογένειάς σας αρχίσει να φταρνίζεται πολύ, διαμαρτύρεται για κάψιμο στη μύτη και καταρροή, έχει φαγούρα και ερυθρότητα στα μάτια, του κόβεται η αναπνοή ή σφίγγεται στο στήθος του, πιθανώς να υποφέρει από αλλεργική αντίδραση σε αλλεργιογόνα του κατοικίδιου σας.

Κορυφαίες συμβουλές για να μειώσετε τα αλλεργιογόνα στο σπίτι:
Η αντίδραση στη γούνα, το τρίχωμα και τα σάλια των ζώων είναι συχνό φαινόμενο. Το παιδικό άσθμα επιδεινώνεται κατά 50% από τα αλλεργιογόνα γάτας και κατά 40% από τα αλλεργιογόνα σκύλου*. Μπορείτε να μειώσετε τις αλλεργικές αντιδράσεις της οικογένειάς σας στα κατοικίδια σας, ακολουθώντας τον απλό οδηγό μας:

1. Δημιουργήστε Ζώνες Χωρίς Κατοικίδια

 • Μην αφήνετε τα κατοικίδια σας να περιφέρονται σε όλο το σπίτι - αν δεν επιτρέψετε κατοικίδια σε συγκεκριμένους χώρους, όπως τα υπνοδωμάτια, έχετε αμέσως ένα ασφαλές καταφύγιο από τη φαγούρα και το φτάρνισμα.#

2. Κρατήστε τη Σκόνη και τις Τρίχες Ζώων μακριά από το Σπίτι

 • Η σκόνη και τα αλλεργιογόνα κατοικίδιων είναι πολύ ελαφριά - αρκεί να περάσει κανείς δίπλα από ένα σκονισμένο τραπέζι για να μεταφερθούν με τον αέρα αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια. 
 • Αν δεν αφήσετε τη σκόνη να μεταφερθεί με τον αέρα, θα μειώσετε τα αλλεργιογόνα στον αέρα κατά 80%. Αφαιρέστε τη σκόνη και τις τρίχες κατοικίδιων από τα τραπέζια, τις βιβλιοθήκες, τα γραφεία και τις επιφάνειες της κουζίνας, χρησιμοποιώντας αντιβακτηριδιακά μαντιλάκια καθαρισμού ή καθαριστικό επιφανειών. Το ξεσκόνισμα με βρεγμένο, αντί για στεγνό, πανί είναι πιο αποτελεσματικό στην απομάκρυνση αλλεργιογόνων.
 • Μειώστε τα χαλιά και τα υφάσματα επιπλώσεων όπου είναι δυνατό: Χρησιμοποιήστε περσίδες αντί για κουρτίνες, ταπετσαρίες επίπλων από απομίμηση/αυθεντικό δέρμα αντί για χνουδωτά υφάσματα, και ξύλινα δάπεδα ή λάμινεϊτ, καθώς είναι πιο εύκολο να διατηρηθούν χωρίς σκόνη και τρίχες κατοικίδιων. 
 • Φροντίστε να υπάρχει καλός αερισμός στο σπίτι σας, ακόμη και αν αυτό σημαίνει απλά να ανοίγετε τις πόρτες και τα παράθυρα για μια ώρα περίπου την ημέρα.
 • Πλένετε τακτικά το κρεβάτι και τα σκεπάσματα του κατοικίδιου σας, καθώς και τυχόν λούτρινα παιχνίδια του.
 • Αν το κατοικίδιό σας έχει μια αγαπημένη πολυθρόνα ή σημείο σε επιφάνεια με ταπετσαρία ή χαλί, καθαρίστε το τακτικά με την ηλεκτρική σκούπα. Ή μπορείτε να τοποθετήσετε μια πετσέτα ή κουβέρτα εκεί όπου αρέσει στο κατοικίδιο σας να κοιμάται, ώστε να μπορείτε να την απομακρύνετε και να την πλένετε τακτικά.

3. Διατηρήστε τα Κατοικίδια Περιποιημένα

 • Οι σκύλοι θα πρέπει να κάνουν μπάνιο τακτικά, για να έχουν υγιές δέρμα και να απομακρύνεται το περιττό τρίχωμα. Χρησιμοποιήστε σαμπουάν για σκύλους, καθώς το κοινό σαμπουάν μπορεί να είναι πολύ σκληρό.
 • Περιποιηθείτε τακτικά τις γάτες για να απομακρύνετε το περιττό τρίχωμα και να ενισχύσετε την υγεία του δέρματος. Αυτό θα βοηθήσει επίσης στην πρόληψη των τριχόμπαλων, ιδίως σε ράτσες με μακρύ τρίχωμα.

4. Κρατήστε τα Χέρια Καθαρά!

 • Χρησιμοποιήστε Αντιβακτηριδιακό Σαπούνι, Απολυμαντικό Χεριών ή Ατομικά Μαντιλάκια Dettol αφότου έχετε πιάσει τα κατοικίδια σας
 • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να πλένουν τα χέρια τους πριν φάνε, ειδικά αν έχουν έρθει σε επαφή με τα κατοικίδια ή το κρεβάτι και τα σκεπάσματά τους. 

Αν εσείς ή κάποιος στην οικογένειά σας υποφέρει από αλλεργίες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντισταμινικά ή ρινικά σπρέι για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης. Συμβουλευτείτε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι που ένα κατοικίδιο είναι καλό για την οικογένειά μας - μας ενθαρρύνει να βγούμε έξω στο φρέσκο αέρα, μαθαίνει τα παιδιά να είναι υπεύθυνα και είναι φανταστικοί και πιστοί σύντροφοι. Όμως η ζωή μαζί τους μπορεί να δημιουργήσει πιθανά προβλήματα υγείας. Απλώς να θυμάστε να ακολουθείτε τις απλές συμβουλές υγιεινής μας και θα βοηθήσετε όλη σας την οικογένεια να ζήσετε μια ευτυχισμένη, υγιή ζωή μαζί.

* Πηγή: ALLERGY UK Allergy to domestic pets. 2008. Διαθέσιμο στη διεύθυνση: www.allergyuk.org.