511 HOME HYGIENE HOTSPOTS 740X400

Αόρατα στο γυμνό μάτι, τα μικρόβια μπορεί να κρύβονται οπουδήποτε. Από τη στιγμή όμως που δεν μπορείτε να τα δείτε, που είναι ακριβώς; Που κρύβονται τα μικρόβια; Μερικά από τα πιο συνηθισμένα μέρη μπορεί να σας εκπλήξουν!

1. Στο γραφείο σας: Τα κοινόχρηστα υλικά γραφείου είναι μαγνήτες μικροβίων και σπάνια καθαρίζονται σωστά. Απολυμάνετε τον χώρο εργασίας σας από μόνοι σας, ειδικά αν τον συγκεκριμένο χώρο τον μοιραζόσαστε με άλλους. Προσπαθήστε να ψεκάσετε την περιοχή σας με Dettol® απολυμαντικό σπρέι και μην το σκουπίσετε. Αφήστε το να στεγνώσει για μέγιστη καθαριότητα. Βεβαιωθείτε ότι θα ψεκάσετε και τα παρακάτω:

  • Τηλέφωνα
  • Την επιφάνεια του γραφείου
  • Το πληκτρολόγιο και το ποντίκι του υπολογιστή

2. Περιέκτες Πιπεριού & Αλατιού: Συχνά να προσέχετε ότι οι περιέκτες του αλατιού και του πιπεριού είναι κάποια από τα πιο μολυσμένα αντικείμενα στο σπίτι σας. Σύμφωνα με μια έρευνα το 2008 από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, οι ερευνητές ανέλυσαν 30 επιφάνειες σπιτιών όπου οι άνθρωποι άρχισαν να αρρωσταίνουν από ιούς κοινού κρυολογήματος και γρίπης1. Το 41% των επιφανειών περιείχε ιούς κρυολογήματος ή γρίπης, και οι περιέκτες του αλατοπίπερου βγήκαν 100% θετικοί όλες τις φορές. Επίσης σκουπίζοντας συχνά τα πιαστράκια του τραπεζομάντηλου θα σας βοηθήσει επιπλέον στην αντιμετώπιση των μικροβίων.

3. Αεροπλάνα: Ιοί του αναπνευστικού συστήματος και βακτηριακές λοιμώξεις μπορούν εύκολα να μεταδοθούν κατά τη διάρκεια μίας πτήσης. Είναι λογικό αν σκεφτείτε ότι μέσα σε ένα τόσο μικρό χώρο που μοιράζεστε με αγνώστους κυκλοφορεί ο ίδιος αέρας και αποτελεί μία καταστροφή σε εποχές κρυολογημάτων και γρίπης. Σας προτείνουμε να απολυμαίνετε το κάθισμα σας πριν καθίσετε. Χρησιμοποιείστε τα απολυμαντικά πανάκια Dettol® και απολυμάνετε και τα παρακάτω:

  • Μπράτσα Καθίσματος
  • Βοηθητικό Τραπεζάκι
  • Παράθυρο

Χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό χεριών μετά την επίσκεψη σας στην τουαλέτα και αν χρειαστεί να αλλάξετε την πάνα του μωρού σας, απολυμάνετε πρώτα τον βοηθητικό πάγκο αλλάγματος.

4. Οδοντόβουρτσα: Την χρησιμοποιείτε τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, έχετε όμως ποτέ σκεφτεί πόσα μικρόβια έχει πάνω της; Αυτό δεν έχει να κάνει με το πόσα μικρόβια κρύβονται αλλά με το από πού έχουν προέλθει. Γνωρίζατε ότι όταν πατάτε το καζανάκι της τουαλέτας σας εκτοξεύονται βακτήρια και ιοί με τη μορφή μικροσωματιδίων νερού στον αέρα που μπορούν να προσγειωθούν εύκολα και στην οδοντόβουρτσα σας2; Αυτά τα μικροσωματίδια μπορούν να αιωρούνται στον αέρα έως και 2 ώρες πριν προσγειωθούν στις επιφάνειες. Ένα ξαφνικό ξέπλυμα δεν είναι αρκετό. Για αυτό καλό είναι να κλείνετε το καπάκι της τουαλέτας πριν πατήσετε το καζανάκι και να αντικαθιστάτε την οδοντόβουρτσα σας συχνά, ειδικά όταν είχατε αρρωστήσει προηγουμένως.

5. Σινεμά - Θέατρα: Παρομοίως όπως και στα αεροπλάνα, τα σινεμά και τα θέατρα είναι άλλη μια ευκαιρία για να θριαμβεύσουν τα μικρόβια. Κλειστοί χώροι και συνύπαρξη με ξένους για τουλάχιστον μερικές ώρες. Καθώς τα συμπτώματα του κρυώματος και της γρίπης δεν εμφανίζονται αμέσως, είναι πιθανό κάποιοι από τους ανθρώπους μέσα στον χώρο αυτό να είναι ήδη άρρωστοι. Σιγουρευτείτε ότι πλένεται τα χέρια σας καλά σε κάθε ευκαιρία που μπορεί να έχετε και κυρίως μετά την κατανάλωση τροφών. Αποφύγετε επίσης να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας.

6. Ο Νεροχύτης της Κουζίνας: Μπορεί να μοιάζει καθαρός, αλλά στην πραγματικότητα η λεκάνη της τουαλέτας σας μπορεί να είναι καθαρότερη από ότι ο νεροχύτης της κουζίνας σας. Υπολείμματα τροφών μετά από το πλύσιμο μπορεί να είναι ένα γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων, όπως η e.Coli και η σαλμονέλα. Και ενώ μπορεί να απολυμαίνετε τη λεκάνη της τουαλέτας σας σε τακτική βάση, οι πιθανότητες να σας έχει ξεφύγει η υγιεινή του νεροχύτη είναι πολύ μεγάλες. Τοποθετήστε στον φούρνο μικροκυμάτων στην υψηλή στάθμη για περίπου ένα λεπτό τις νωπές πετσέτες και τα σφουγγάρια ώστε να απομακρύνετε τα μικρόβια και μην ξεχνάτε και τις βούρτσες πλυσίματος να τις τοποθετείτε στο πλυντήριο πιάτων. Επίσης να πλένετε τον νεροχύτη συχνά με διάλυμα που περιέχει χλωρίνη και νερό καθώς βοηθάει στην πρόληψη της διασποράς των βακτηρίων.

7. Εστιατόρια: Πάντα να είστε ευγενής με το άτομο που θα σας φέρει το φαγητό σας. Είναι ένα μάθημα ζωής που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε. Αμελώς πλυμένα χέρια ή χέρια που δεν έχουν πλυθεί καθόλου μπορούν να γεμίζουν το φαγητό με βακτήρια και ιούς. Να μην γίνει βέβαια αναφορά, σε ωμές ή μισοψημένες τροφές που μπορούν να εκθέσουν όλη την κουζίνα σε ένα ευρύ κίνδυνο βακτηρίων από σαλμονέλα έως σιγκέλλα. Ακόμα και όταν παραγγέλνετε το φαγητό σας καλοψημένο, δεν είναι εγγυημένο ότι δεν θα εκτεθείτε σε μικρόβια. Αν ένας εργαζόμενος στην κουζίνα χειρίζεται ωμά τρόφιμα και ακουμπήσει το πιάτο με το φαγητό σας, μπορεί να επιμολύνει το ήδη μαγειρεμένο φαγητό. Επιλέξτε τα εστιατόρια που τρώτε με σύνεση και πάντα να ελέγχετε το πιστοποιητικό υγιεινής.

9. Σεντόνια & Πετσέτες:. Όταν είστε άρρωστοι, το κρεβάτι μπορεί να μοιάζει το πιο άνετο μέρος στον κόσμο. Όμως μπορεί να γίνει και το πιο κατάλληλο έδαφος για την ανάπτυξη μικροβίων. Τα μικρόβια μπορούν να ζήσουν σε πετσέτες και σε σεντόνια για τρεις έως επτά ημέρες χωρίς ξενιστή. Είναι καλό να πλένετε τα σεντόνια σας μία φορά την εβδομάδα με ζεστό νερό και τις πετσέτες σας από μία έως τρεις μέρες. Τα περισσότερα από τα βακτήρια θα πεθάνουν αν κρεμάσετε τις πετσέτες σας σε στεγνό περιβάλλον και να θυμάστε μην τις τακτοποιείτε νωπές.

10. Το Ιατρείο: Το μέρος της σωτηρίας σας μπορεί να είναι και το μέρος της καταδίκης σας. Μπορεί να μην πιστεύετε ότι το γραφείο του γιατρού σας έχει μικρόβια, αλλά να θυμάστε ότι μοιράζεστε έναν μικρό χώρο με ανθρώπους που μπορεί να έχουν μολυσματικές ασθένειες. Καθίσματα αναμονής, πόμολα, παιχνίδια ακόμα και ο ρουχισμός του ιατρού μπορεί να είναι μολυσμένος. Προσπαθήστε να αποφεύγετε την επαφή με κοινόχρηστες επιφάνειες και να πλένετε τα χέρια σας σε κάθε ευκαιρία μου έχετε. Όταν πηγαίνετε το παιδί σας στον παιδίατρο είναι σημαντικό να φέρνετε μαζί σας, παιχνίδια από το σπίτι.

Άρα που κρύβονται τα μικρόβια; Η απάντηση είναι ότι δεν κρύβονται καθόλου. Η καλύτερη προστασία για την εξάπλωση των μικροβίων είναι να πλένετε τα χέρια σας επιμελώς και τακτικά, βάλτε στα χέρια σας λίγο σαπούνι Dettol σε μορφή αφρού και ξεκινήστε.

_________

1 http://uvamagazine.org/articles/december_2008_e-newsletter_university_news/

2 http://ag.arizona.edu/media/archives/6.11.html