611 HOW TO WASH HANDS DEVELOPED MARKETS 740X400

Τα μικρόβια βρίσκονται παντού γύρω μας. Μην πανικοβάλλεστε όμως, τα περισσότερα από αυτά είναι απολύτως ακίνδυνα. Μερικά μας κάνουν ακόμα και καλό, όπως τα βακτηρίδια στο έντερό μας που βοηθούν στην πέψη. Το σημαντικό είναι να προστατέψουμε τις οικογένειές μας από τα μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν βακτηριδιακές νόσους και άλλες μολύνσεις.

Πώς εξαπλώνονται τα μικρόβια?

Τα επιβλαβή βακτηρίδια και τα άλλα μικρόβια μπορούν να μεταφέρονται στο σπίτι από τους ανθρώπους και τα κατοικίδια, ή με τα μολυσμένα τρόφιμα και νερό. 

Το πώς εξαπλώνονται εν μέρει οφείλεται και σε εμάς. Ο καθαρισμός των μολυσμένων επιφανειών χωρίς την κατάλληλη υγιεινή (όπως δηλαδή με ένα πανί που δεν καθαρίζεται τακτικά) μπορεί να μεταδώσει γρήγορα αυτά τα μικρόβια και σε άλλες περιοχές. Χωρίς να το γνωρίζουμε, μπορούμε επίσης να κολλήσουμε μικρόβια στα χέρια μας καθώς κυκλοφορούμε στη διάρκεια της ημέρας. Στη συνέχεια μπορούν να εξαπλωθούν σε οτιδήποτε αγγίξουμε μέχρι την επόμενη φορά που θα πλύνουμε τα χέρια μας. 

Ομίως, αν ένα άτομο φέρει κάποια ιογενή νόσο όπως η γρίπη, τα μικροσκοπικά σταγονίδια από το στόμα του μπορούν να μεταφέρουν στον αέρα μικρόβια κάθε φορά που βήχει, φταρνίζεται ή απλά αναπνέει. Αυτά μπορούν να μολύνουν κάθε επιφάνεια στην οποία προσγειώνονται, ή να μολύνουν άλλα άτομα που τα εισπνέουν. 

Αυτό είναι που ονομάζουμε η αλυσίδα της μόλυνσης – τα επιβλαβή βακτηρίδια και άλλα μικρόβια που μεταδίδονται τυχαία από ένα άτομο στο άλλο και προκαλούν μόλυνση.  Ευτυχώς, η αλυσίδα μπορεί να σπάσει. 

Σπάσιμο της αλυσίδας μόλυνσης

Ο καλύτερος τρόπος να διακοπεί η εξάπλωση των μικροβίων s  είναι μέσω της καλής υγιεινής. Παρακάτω δίνονται μερικοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν:

  • Πλένετε τα χέρια σας τακτικά - ειδικά πριν φάτε, πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού, και μετά από βήχα, φτέρνισμα ή τη χρήση της τουαλέτας ή την αλλαγή μιας πάνας.
  • Καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας με χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Απορρίψτε όλα τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα κατευθείαν στον κάδο των αχρήστων και να πλένετε τα χέρια σας. 
  • Χειριστείτε και προετοιμάστε το φαγητό με ασφάλεια. Καθαρίζετε τακτικά τα χέρια σας και τις επιφάνειες, ξεχωρίστε τα ωμά από τα μαγειρεμένα φαγητά, μαγειρέψτε καλά το φαγητό και κρυώστε τα φρέσκα & μαγειρεμένα φαγητά για να επιβραδύνετε την ανάπτυξη των βακτηριδίων.
  • Οι εμβολιασμοί (ή ανοσοποιήσεις) είναι ένας πολύ καλός τρόπος προστασίας από σοβαρές μολύνσεις. Βεβαιωθείτε ότι η οικογένειά σας είναι ενήμερη σχετικά με τους εμβολιασμούς που συνιστώνται από τον ιατρό σας.
  • Καθαρίζετε και απολυμαίνετε τις επιφάνειες τακτικά - ειδικά τις επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και τις επιφάνειες που αγγίζετε συχνά όπως βρύσες, θυρολαβές και τα πληκτρολόγια των τηλεφώνων

Καθαρισμός ή απολύμανση: Ποια η διαφορά?

Καθαρισμός σημαίνει την αφαίρεση της βρωμιάς και ορισμένων μικροβίων, συνήθως με κάποιο απορρυπαντικό και με επιμελές ξέπλυμα με καυτό τρεχούμενο νερό. Για πολλά μικρά αντικείμενα (όπως μαχαιροπίρουνα και πιατικά), αυτό αρκεί προκειμένου να καταστούν ασφαλή για χρήση. 

Απολύμανσης σημαίνει την εξουδετέρωση των περισσοτέρων μικροβίων. Αυτό είναι σημαντικό για μεγαλύτερες ή σταθερές επιφάνειες όπου δεν είναι δυνατό το επιμελές ξέπλυμα (όπως πάγκοι εργασίας, τουαλέτες, νεροχύτες και τηλεφωνικές συσκευές). Η τακτική απολύμανση των επιφανειών του σπιτιού σας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να εμποδίσετε την εξάπλωση των επιβλαβών μικροβίων και βακτηριδίων.  

Θυμηθείτε ότι ακόμα και σε ένα καθαρό σπίτι τα επιβλαβή βακτηρίδια μπορούν να βρουν τον τρόπο να εισέλθουν. Εξερευνήστε την ιστοσελίδας μας για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις κοινές ασθένειες και τις συμβουλές σε περίπτωση που εσείς ή τα αγαπημένα σας πρόσωπα αδιαθετήσουν.