Ακμή

427 ACNE

Η ακμή είναι μια κοινή δερματική κατάσταση που προκαλεί τη δημιουργία στιγμάτων στο δέρμα, συνήθως στο πρόσωπο, το θώρακα και την πλάτη. Επηρεάζει σχεδόν όλους τους εφήβους κατά την εφηβεία. Ωστόσο δεν είναι ασύνηθες και για τους ενήλικες, ιδιαίτερα τις γυναίκες, να αναπτύξουν ακμή στα μέσα έως τα τέλη της δεύτερης δεκαετίας της ζωής τους.

Η ακμή μπορεί να ποικίλει από ήπια (περιστασιακά εξανθήματα) έως σοβαρή ακμή (οζίδια και κύστεις).

Αιτίες

Η ακμή εμφανίζετε όταν αποκλειστούν οι θύλακες των τριχών του δέρματός μας. Όλοι μας παράγουμε λάδι κάτω από το δέρμα μας (ονομάζεται σμήγμα) από τους αδένες δίπλα στους θύλακες των τριχών το οποίο βοηθάει το δέρμα να αποφύγει την ξηρότητα. Με την ακμή ωστόσο παράγεται υπερβολικό σμήγμα. Το υπερβολικό αυτό λάδι, όταν συνδυαστεί με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, μπορεί να προκαλέσει την απόφραξη του θύλακα. Τα εξανθήματα ή οι κύστεις προκύπτουν όταν ένα φυσιολογικά επιβλαβές βακτηρίδιο που κατοικεί στο δέρμα, αναπτύσσεται στον μπλοκαρισμένο θύλακα και προκαλεί τη φλεγμονή του.

Συμπτώματα

Ουσιαστικά υπάρχουν έξι κύριοι τύποι στιγμάτων 

Μαύρα στίγματα

πρόκειται για τα μικρά μαύρα ή κιτρινωπά εξογκώματα στο δέρμα. Ο μαύρος χρωματισμός δεν είναι ακαθαρσία αλλά μάλλον οφείλεται στην εσωτερική επένδυση του θύλακα της τρίχας που παράγει μελάγχρωση.

Λευκά στίγματα 

μοιάζουν όμοια με τα μαύρα στίγματα αλλά μπορεί να είναι πιο σκληρά και δε θα αδειάσουν όταν τα πιέσετε.

Βλατίδες

αυτά είναι μαλακά εξογκώματα ερυθρά στην εμφάνιση. 

Φλύκταινες

αυτές είναι όμοιες με τις βλάτιδες, αλλά η άκρη τους είναι λευκή στο κέντρο λόγω της συγκέντρωσης πύον.

Οζίδια

μεγάλα σκληρά εξογκώματα που αναπτύσσονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και μπορεί να είναι επώδυνα

Κύστες

μεγάλοι όγκοι γεμάτοι με πύον που μοιάζουν με δοθιήνες. Αυτοί είναι οι πιο σοβαροί τύποι στιγμάτων και ενέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να προκαλέσουν μόνιμη ουλή.

Συμβουλές πρόληψης

Πλένετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα

χρησιμοποιώντας ένα ήπιο σαπούνι και χλιαρό νερό. Το ιδιαίτερα ζεστό ή κρύο νερό μπορεί να επιδεινώσει την ακμή.

Μην επιχειρήστε να πιέσετε τα στίγματα

αυτό μπορεί να τα επιδεινώσει και να καταλήξει σε ουλή.

Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας και βεβαιωθείτε ότι έχετε πλύνει τα χέρια σας:

Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας με τα χέρια σας και βεβαιωθείτε ότι πλένετε τακτικά τα χέρια σας. Αγγίζοντας το πρόσωπό σας με βρώμικα χέρια μπορεί να όχι μόνο εξαπλώσετε τα βακτηρίδια, αλλά και να ερεθίσετε το δέρμα που ίσως έχει ήδη κάποια φλεγμονή.

Μύθοι και αλήθειες

Οι ενήλικες δεν έχουν ακμή

Λάθος. Η ακμή δεν έχει ηλικιακό όριο. Οι ορμόνες ωστόσο διαδραματίζουν βασικό ρόλο στα στίγματα των ενηλίκων. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι το εξής: γενικά, το ενήλικο δέρμα είναι λιγότερο λιπαρό από το νεανικό δέρμα.

 

Πιέζοντας τα στίγματά σας είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε την ακμή

Λάθος. Αν πιέζετε τα στίγματα, είτε είναι μαύρα ή λευκά, μπορεί ουσιαστικά να επιδεινώσετε το πρόβλημα και ενδεχομένως να οδηγήσει στη δημιουργία ουλών.

621 HEALTHY SKIN 740X400

Υγιές Δέρμα

Τι είναι το υγιές δέρμα και γιατί είναι σημαντικό?  

Εξηγούνται τα πάντα στον οδηγό.

426 SKIN INFECTIONS

Δερματικές Μολύνσεις

Ανεξάρτητα από το πόσο καθαρό και υγιές είναι το δέρμα σας, είναι πιθανό να κολλήσει κάποια δερματική μόλυνση. Ανακαλύψτε περισσότερα σχετικά με τα κοινά συμπτώματα και πώς να τα αντιμετωπίσετε.