Αλλεργίες

Allergen large

Μια αλλεργία είναι μια διαταραχή υπερευαισθησίας του ανοσοποιητικού συστήματος, όπου το σώμα αντιδρά σε κάποιο σε ένα αλλεργιογόνο  (συνήθως ασφαλείς περιβαλλοντικές ουσίες, που κυμαίνονται από τρόφιμα έως τα κοινά φάρμακα, τη σκόνη και τη γύρη και πολλά άλλα), και προκαλεί μια φλεγμονώδη απόκριση στο σώμα του προσβεβλημένου ατόμου.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις ποικίλουν και μπορούν να κυμαίνονται από ήπια ενοχλητικά συμπτώματα της αλλεργίας έως και απειλητικές για τη ζωή αναφυλακτικές αντιδράσεις στις πιο ακραίες περιπτώσεις.

Αιτίες

Υπάρχουν χιλιάδες αλλεργιογόνα που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, αλλά μερικά από τα πιο κοινά περιλαμβάνον:

 • Αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα: σκόνη και γύρη.
 • Τρίχωμα ζώων: υλικό που αποβάλλεται από το δέρμα των ζώων όπως κύτταρα του δέρματος. Παρεμφερές με την ανθρώπινη πιτυρίδα.
 • Τροφικά αλλεργιογόνα: οστρακοειδή, γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηροί καρποί και/ή σπόροι και γλουτένη, αυγά και ψάρι.
 • Φάρμακα: ασπιρίνη και πενικιλίνη.
 • Τσιμπήματα εντόμων: σφήκες και μέλισσες.
 • Φυτά: γρασίδι και τσουκνίδες.
 • Ουσίες: Λάτεξ.

Συμπτώματα

Δερματικά εξανθήματα 

 • Κνίδωση 
 • Κόκκινα μάτια φαγούρα και κνησμός
 • Βήχας 
 • Συριγμός 
 • Φτάρνισμα 
 • Κρίσεις άσθματος 
 • Κοιλιακό άλγος και έμετος 
 • Αναφυλαξία

Συμβουλές πρόληψης

Αποφύγετε την έκθεση

 Αποφύγετε την έκθεση στα αλλεργιογόνα στα οποία γνωρίζετε ότι αντιδράτε. Το παραπάνω είναι ευκολότερο για τις αλλεργίες από τα τρόφιμα και τα φάρμακα. Διαβάστε προσεκτικά όλες τις ετικέτες των τροφίμων και φαρμάκων για να αποφύγετε τα συστατικά που προκαλούν κάποια αλλεργική αντίδραση.

Ασφαλίστε το σπίτι σας από τη σκόνη

Για τις αερομεταφερόμενες αλλεργίες, όπως η σκόνη και η γύρη, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε την έκθεση στα αλλεργιογόνα είναι να σκουπίσετε καλά τις μαλακές επιφάνειες (όπως χαλιά, ταπετσαρίες επίπλων και μαξιλάρια) και να ξεσκονίσετε τις σκληρές επιφάνειες με ένα υγρό προϊόν όπως τα Μαντηλάκια Καθαρισμού επιφανειών Dettol. Αυτά τα βολικά μαντηλάκια εξουδετερώνουν το 99,9% των μικροβίων και αποδεδειγμένα αφαιρούν το 90% των αλλεργιογόνων, όπως σωματίδια γύρης, τα ακάρεα σκόνης και το τρίχωμα των ​​κατοικίδιων ζώων.

Με Φάρμακα & Αντιισταμινικά

Τα φάρμακα όπως τα αντιισταμινικά μπορούν να μειώσουν και να ελαχιστοποιήσουν την επίδραση των αλλεργιών και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα (όπως το αλλεργικό συνάχι), καθώς είναι όλα γύρω μας στο περιβάλλον. Τα αποσυμφορητικά και ρινικά σπρέι μπορούν να αντιμετωπίσουν μερικά από τα κοινά συμπτώματα που προκαλούνται από τις αερομεταφερόμενες / αναπνευστικές αλλεργίες.

Οι σοβαρές αναφυλακτικές αλλεργικές αντιδράσεις είναι πιθανώς απειλητικές για τη ζωή και συχνά προκαλούνται από ορισμένα τρόφιμα, φάρμακα και τσιμπήματα εντόμων. Κατά τη διάρκεια μίας κρίσης, συνήθως χορηγείται αδρεναλίνη για τη θεραπεία του προσβεβλημένου ατόμου.

Μύθοι και αλήθειες

Αν έχω μία αλλεργία, είμαι περισσότερο επιρρεπής και σε άλλες αλλεργίες?

Όχι απαραίτητα. Οι κοινές αλλεργίες μπορούν να διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από άτομο σε άτομο. Ένα άτομο μπορεί να είναι αλλεργικό σε ένα αλλεργιογόνο μόνο, ενώ ένα άλλο μπορεί να είναι αλλεργικό σε πολλά. Το αλλεργικό συνάχι είναι μια κοινή αλλεργία και ενώ ένα άτομο μπορεί να είναι αλλεργικό σε πολλά διαφορετικά είδη γύρης, ένα άλλο μπορεί να έχει μόνο μια αλλεργική αντίδραση σε ένα είδος γύρης και μάλιστα δεν προκαλούνται όλες οι αντιδράσεις και δυσανεξίες στο ανθρώπινο σώμα από  τις αλλεργίες.

Αν είμαι αλλεργικός σε κάτι, θα είναι και τα παιδιά μου?

Οι αλλεργίες μπορούν να κληρονομηθούν από τους γονείς. Ωστόσο, οι αυξήσεις στις αλλεργικές αντιδράσεις, δεν μπορούν να εξηγηθούν μόνο από γενετικούς παράγοντες και οι επιστήμονες ψάχνουν στους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως τα επίπεδα των αλλεργιογόνων και η ρύπανση του περιβάλλοντος για την καλύτερη κατανόηση των βαθύτερων αιτιών των αλλεργικών αντιδράσεων.

531 FAMILY ROOMS

Διατηρώντας καθαρό το καθιστικό μπορείτε να μειώσετε τις εσωτερικές αλλεργίες

Μάθετε γιατί είναι σημαντικό να διατηρείτε καθαρό και τακτοποιημένο το καθιστικό σας, ιδίως αν έχετε μικρά παιδιά ή κατοικίδια.

562 PET ALLERGIES

Αλλεργίες κατοικίδιων

Το κατοικίδιό σας μπορεί να είναι μέλος της οικογένειά σας και αν ακολουθήσετε τις παρακάτω κορυφαίες συμβουλές θα μειώσετε τις αλλεργικές αντιδράσεις της οικογένειας και των φίλων στα κατοικίδια σας.

51 HOME HYGIENE 740X400

Home Hygiene

Find out about where germs lurk in your home with our hygiene hotspot finder.