Γρίπη των Πτηνών

4213 BIRD FLU

Η γρίπη δεν προσβάλλει μόνο τους ανθρώπους αλλά και τα ζώα επίσης. Οι γάτες, οι σκύλοι, οι αγελάδες, οι χοίροι και τα πτηνά έχουν όλα το δικό τους ιό της γρίπης και η γρίπη των ορνίθων, επίσης γνωστή ως γρίπη των πτηνών, προσβάλει τα πουλερικά (συμπεριλαμβανομένων των κοτόπουλων, πάπιας, γαλοπούλας και χήνας), τα άγρια πτηνά και ακόμα και τα κατοικίδια πτηνά, όπως ο παπαγάλος Αυστραλίας και οι παπαγάλοι.

Υπάρχουν πολλοί τύπο γρίπης των πτηνών και οι περισσότεροι είναι ακίνδυνοι για τους ανθρώπους, αλλά ωστόσο περιστασιακά, σε σπάνιες περιπτώσεις κατά τις οποίες η γρίπη των πτηνών προσβάλλει τους ανθρώπους, οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές. Η μετάδοση συνήθως γίνεται μέσω της άμεσης επαφής με το μολυσμένο πτηνό. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αρρωσταίνουν όλα τα πτηνά από τη μόλυνση. Αυτό φαινομενικά σημαίνει ότι το υγιές πτηνό εξακολουθεί να θέτει κάποιον κίνδυνο για την υγεία. Μάθετε παρακάτω περισσότερα σχετικά με τις αιτίες της γρίπης των πτηνών, τα συμπτώματα και πώς να την προλάβετε.

Αιτίες

Η γρίπη των πτηνών εξαπλώνεται μέσω της άμεσης και παρατεταμένης επαφής με μολυσμένα πτηνά. Αυτά μπορεί να είναι νεκρά ή ζωντανά και περιλαμβάνουν επίσης τις κουτσουλιές των μολυσμένων πτηνών, την εισπνοή των σταγονιδίων που εκπέμπονται από τα μολυσμένα πτηνά και την σφαγή, τον τεμαχισμό και την προετοιμασία των μολυσμένων πουλερικών για το μαγείρεμα. Μολονότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν γίνεται συνήθως, δυστυχώς είναι δυνατόν να συμβούν ξεσπάσματα εξαιτίας της άμεσης επαφής με το πτηνό, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πολλούς θανάτους.

Η περίοδος επώασης για τη γρίπη των πτηνών είναι 2-8 ημέρες διάστημα το οποίο είναι μεγαλύτερο από την εποχιακή γρίπη και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει έως και 17 ημέρες.

Για πόσο διάστημα είναι μεταδοτική η γρίπη των πτηνών; Επτά ημέρες από τη στιγμή που εμφανίζονται τα συμπτώματα της γρίπης των πτηνών, μολονότι οι άνθρωποι γενικά είναι μεταδοτικοί έπειτα από πέντε ημέρες.

Συμπτώματα

Στα τυπικά συμπτώματα της γρίπης των πτηνών περιλαμβάνονται:

  • Πόνος στους μύες
  • Κόπωση
  • Υψηλός πυρετός
  • Βήχας και καταρροή
  • Σε μερικές περιπτώσεις, αιμορραγία από τα ούλα και τη μύτη
  • Διάρροια ή έμετος
  • Κεφαλαλγίες
  • Δύσπνοια

Τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα παρεμφερή με αυτά της εποχιακής γρίπης (εκτός από την αιμορραγία από τα ούλα και τη μύτη), και επομένως αν έχετε κάποιο από τα παραπάνω, δε θα πρέπει να υποθέσετε ότι έχετε τη γρίπη των πτηνών. Αν ανησυχείτε, επισκεφθείτε τον ιατρό ή τον υγειονομικό σας σύμβουλο.

Συμβουλές πρόληψης

Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να σταματήσετε την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών μεταξύ των πτηνών, αλλά μπορείτε να προστατεύσετε εσάς και την οικογένειά σας με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα:

  • Αποφύγετε την άμεση επαφή με πτηνά: Για να μειώσετε την ενδεχόμενη έκθεση στον ιό της γρίπης των πτηνών κατά τη διάρκεια ενός ξεσπάσματος αποφύγετε να επισκεφτείτε τις αγορές ζωντανών πτηνών και τα πτηνοτροφικά αγροκτήματα, ή οποιαδήποτε μολυσμένη επιφάνεια από κουτσουλιές πτηνών. Αποφύγετε να αγγίξετε τα πτηνά ιδιαίτερα αν είναι άρρωστα ή νεκρά.

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών: όπως και στην εποχιακή γρίπη, το τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι είναι σημαντική για να σταματήσετε την εξάπλωση των ασθενειών που προκαλούνται από τα μικρόβια. Αν όντως έρθετε σε επαφή με τα πτηνά, τις απεκκρίσεις ή τις κουτσουλιές τους, πλύνετε τα χέρια σας επιμελώς με σαπούνι και νερό.

Μύθοι και αλήθειες

Μπορείτε να κολλήσετε τη γρίπη των πτηνών από την κατανάλωση μολυσμένων πουλερικών

Αν το μολυσμένο πουλερικό δεν έχει μαγειρευτεί επαρκώς, τότε ναι, αλλά η γρίπη των πτηνών δε μπορεί να μεταδοθεί μέσω των πουλερικών ή των αυγών που έχουν μαγειρευτεί καλά, εξουδετερώνοντας τον ιό που ευθύνεται για τη νόσο. 

421 COLD AND FLU

Κοινό Κυρολόγημα και Γρίπη

Μάθετε τα συμπτώματα ενός κοινού κρυολογήματος και της γρίπης, πώς διαφέρουν και πώς η σωστή υγιεινή με Dettol μπορεί να συμβάλλει στην προστασία τη δική σας και της οικογένειάς σας από τα μικρόβια που προκαλούν τα παραπάνω.

411 GERMS 740X400

Μικρόβια

Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε σχετικά με τα μικρόβια, πώς αναπτύσσονται και πώς μπορείτε να προστατευτείτε από τα επιβλαβή μικρόβια και βακτηρίδια.

61 HEALTHY HANDS

Υγιή Χέρια

Η πρώτη και πιο σημαντική άμυνά σας ώστε να παραμείνετε υγιείς. Ένας περιεκτικός οδηγός σχετικά με το πώς να διατηρήσετε τα χέρια σας υγιή και να προστατευτείτε εσείς και οι αγαπημένοι σας από ασθένειες.

Για να βοηθήσουμε εσάς και την οικογένειά σας να προστατευτεί από μολύνσεις καταρτίσαμε έναν περιεκτικό οδηγό για καθαρά και υγιή χέρια.