Κοινό Κυρολόγημα και Γρίπη

421 COLD AND FLU

Μάθετε τα συμπτώματα ενός κοινού κρυολογήματος και της γρίπης, πώς διαφέρουν και πώς η σωστή υγιεινή με Dettol μπορεί να συμβάλλει στην προστασία τη δική σας και της οικογένειάς σας από τα μικρόβια που προκαλούν τα παραπάνω.

Αιτίες

Το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη προκαλούνται από τους ιούς που μεταδίδονται από άτομο σε άτομο. Τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προσβληθείτε από κρυολόγημα και γρίπη:

 • Εισπνέοντας μικροσκοπικά σταγονίδια που περιέχουν ιούς και τα οποία εκτοξεύονται στον αέρα κάθε φορά που κάποιος με κρυολόγημα ή γρίπη φταρνίζεται, βήχει ή μιλάει. 
 • Αγγίζοντας μία μολυσμένη επιφάνεια, όπως ένα χαρτομάντιλο που χρησιμοποιήθηκε από ένα προσβεβλημένο άτομο, τα πόμολα, οι κουπαστές και τα τηλέφωνα και στη συνέχεια αγγίζοντας τη μύτη ή τα μάτια σας
 • Αποφύγετε την επαφή με ένα προσβεβλημένο άτομο

Συμπτώματα

Ποια η διαφορά ανάμεσα σε ένα κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη?

Κάποιες φορές είναι δύσκολο να διαχωριστεί. Πολλά από τα συμπτώματα είναι ίδια και αμφότερα προκαλούνται από ιούς, όχι βακτηρίδια, το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορείτε να θεραπεύσετε τα κρυολογήματα και τη γρίπη με αντιβιοτικά. Τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι συνήθως ηπιότερα από εκείνα της γρίπης και συνήθως δεν έχουν την τάση να οδηγήσουν σε καμία σοβαρότερη επιπλοκή της υγείας, κάτι το οποίο μπορεί να γίνε με τη γρίπη.

Το κοινό κρυολόγημα με μία ματιά

Το κοινό κρυολόγημα είναι μια ιογενής μόλυνση που επηρεάζει το άνω αναπνευστικό σύστημα. Στις αιτίες περιλαμβάνονται οι ρινοϊοί, ο συγκυτιακός αναπνευστικός ιός (RSV), ο παραγριπικός ιός, ο αδενοϊός, ο κορωναϊός Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν εντός 10-12 ωρών από την έκθεση και μπορεί να συμπεριλαμβάνουν:

 • Καταρροή
 • Πόνος ή ερεθισμένος λαιμός
 • Βήχας
 • Φτάρνισμα
 • Χαμηλός πυρετός (κυρίως σε νεαρά παιδιά)

Η γρίπη με μια ματιά

Υπάρχουν τρεις τύποι ιών της γρίπης. Οι ιοί τύπου Α προκαλούν τις περισσότερες περιπτώσεις ανθρώπινης γρίπης και ορισμένες ασθένειες στα ζώα. Ο τύπος Β είναι λιγότερο κοινός και προκαλεί λιγότερο σοβαρές ασθένειες. Οι ιοί τύπου Γ συνήθως προκαλούν μόνο ήπια γρίπη και είναι σπάνιοι. Τα συμπτώματα της γρίπης έχουν την τάση να είναι πιο σοβαρά από εκείνα του κοινού κρυολογήματος και μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ξαφνικό πυρετό (συνήθως 39°C ή ανώτερο)
 • Ξηρό βήχα
 • Μυαλγία
 • Κεφαλαλγία
 • Πόνος στο λαιμό
 • Εξαιρετική κόπωση
 • Καταρροή ή βουλωμένη μύτη
 • Ναυτία, έμετος και διάρροια (πιο σύνηθες στα παιδιά)

Για πόσο διάστημα είναι μεταδοτική η γρίπη?

Η περίοδος επώασης της γρίπης είναι συνήθως 1-3 ημέρες μετά την έκθεση. Αν έχετε κολλήσει κάποια μόλυνση γρίπης, μπορεί να μολύνετε κάποιον την ημέρα πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων και κάποιες φορές έως και πέντε ημέρες μετά την εμφάνισή τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μεταδώσετε τη γρίπη σε κάποιον άλλον πριν καν να μάθετε ότι την έχετε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν πλήρως από τη γρίπη, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές συμπεριλαμβανομένης της βρογχίτιδας της πνευμονίας και σε σπάνιες περιπτώσεις σε μηνιγγίτιδα.

Συμβουλές πρόληψης

Πώς η καλή υγιεινή μπορεί να σας προστατεύσει από το κρυολόγημα και τη γρίπη?

Η καλή υγιεινή μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του κρυολογήματος και να διακόψει την εξάπλωση των ιών της γρίπης σε όλο το σπίτι.

 • Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με χαρτομάντιλο όταν βήχετε και φταρνίζεστε
 • Τοποθετήστε τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα σε έναν κάδο και πλύνετε τα χέρια σας σχολαστικά μετά
 • Αν δεν έχετε πρόσβαση σε σαπούνι και νερό, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό χεριών
 • Πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό χεριών
 • Καθαρίζετε τακτικά και απολυμαίνετε τις επιφάνειες που αγγίζετε συχνά, ιδιαίτερα τα πόμολα, οι κουπαστές και οι βρύσες,
 • Αποφύγετε τη στενή επαφή με άτομα που έχουν κρυολόγημα ή γρίπη Όταν κάποιος έχει κρυολόγημα ή γρίπη Μείνετε στο σπίτι και παραμείνετε μακριά από άλλους.

 

Πίνετε άφθονα υγρά όπως νερό

Εάν χρειαστεί, πάρτε Ιβουπροφαίνη ή παρακεταμόλη για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα. Εξασφαλίστε υψηλά επίπεδα υγιεινής.

Μύθοι και αλήθειες

Θα επηρεαστεί το μωρό μου αν έχω τον ιό της γρίπης ενώ είμαι έγκυος?

Όχι. Αν κολλήσετε γρίπη ενώ είστε έγκυος θα μπορούσατε να αρρωστήσετε βαριά γεγονός το οποίο μπορεί να είναι κακό για το μωρό σας. Επιπλέον, αν έχετε τον ιό οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα συμβάλλει στην προστασία του μωρού σας από τη γρίπη κατά τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση. 

 

Θα κρυώσω άν βγω έξω με βρεγμένα μαλλιά ή ρούχα

Είναι κάτι που μας έλεγαν πάντα οι γιαγιάδες και οι μανάδες μας, αλλά εκτός αν κάποιος με τον οποίο έρχεστε σε επαφή έχει κοινό κρυολόγημα ή γρίπη, ή αν έρθετε σε επαφή με με μια μολυσμένη επιφάνεια ή τρόφιμο, δε θα κολλήσετε κρυολόγημα. Πιθανότατα να αισθανθείτε κρύο, αλλά θα παραμείνετε απολύτως υγιείς.

411 GERMS 740X400

Μικρόβια

Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε σχετικά με τα μικρόβια, πώς αναπτύσσονται και πώς μπορείτε να προστατευτείτε από τα επιβλαβή μικρόβια και βακτηρίδια.

422 FOOD AND TUMMY BUGS

Τροφική δηλητηρίαση (τροφιμογενείς νόσοι)

Ανακαλύψτε τι προκαλεί την τροφική δηλητηρίαση και τη γαστρεντερίτιδα, τα τυπικά συμπτώματα και πώς η καλή υγιεινή στο σπίτι μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση των επιβλαβών μικροβίων.

GERM LARGE

Πως να πλένετε τα χέρια σας

Όλη τη ζωή σας πλένετε τα χέρια σας - αλλά το κάνετε σωστά; Η καλή τεχνική πλυσίματος των χεριών είναι σημαντική για να εξασφαλίσετε την προστασία σας και των άλλων από την εξάπλωση των επιβλαβών μικροβίων. Μάθετε πώς θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας μέσα από τον απλό οδηγό μας.