Επιπεφυκίτιδα

428 CONJUNCTIVITIS

Τα μάτια σας είναι υπερβολικά ευαίσθητα. Συνεπώς, ακόμα και ο παραμικρός ερεθισμός ή μόλυνση μπορεί να προκαλέσει πολύ πόνο και ενόχληση. Μπορεί επίσης να καταλήξει σε επιπεφυκίτιδα, μια φλεγμονή του λεπτού στρώματος του ιστού που καλύπτει το μπροστινό μέρος του ματιού, γνωστού ως επιπεφυκότα. Η επιπεφυκίτιδα προκαλείται από ένα βακτηρίδιο ή μια ιογενή μόλυνση και είναι ιδιαίτερα μεταδοτική.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η επιπεφυκίτιδα δεν αποτελεί σοβαρή απειλή για τη ζωή και εξαφανίζεται μόνη της έπειτα από δύο εβδομάδες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας ώστε να προσδιορίσει την αιτία και να συνταγογραφήσει τη σωστή θεραπεία. Η νεογνική  επιπεφυκίτιδα που πλήττει τα νεογέννητα μωρά ηλικίας κάτω των 28 ημερών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες επιπλοκές της υγείας. Αν έχετε κάποιο νεογέννητο μωρό και πιστεύετε ότι ίσως έχει επιπεφυκίτιδα επικοινωνήστε με τον ιατρό ή τον επαγγελματία υγειονομικής περίθαλψης το συντομότερο δυνατό.

Αιτίες

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύπο επιπεφυκίτιδας:

Μολυσματική επιπεφυκίτιδα:

προκαλείται από κάποιο βακτηρίδιο ή ιογενή μόλυνση. Η μολυσματική επιπεφυκίτιδα είναι ιδιαίτερα μεταδοτική. Αν κάποιος στην οικογένειά σας αγγίξει τα μολυσμένα του μάτια και στη συνέχεια αγγίξει κάποια επιφάνεια, τότε μπορεί εύκολα να μεταδώσει τη μόλυνση σε κάποιον άλλο στο σπίτι.

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα:

προκαλείται από κάποια αλλεργική αντίδραση σε κάτι, όπως η γύρη ή τα ακάρεα σκόνης

Ερεθιστική επιπεφυκίτιδα:

προκαλείται από την επαφή του επιπεφυκότα με ερεθιστικές ουσίες, όπως σαμπουάν, χλωριωμένο νερό ή μια χαλαρή βλεφαρίδα

Συμπτώματα

Στα τυπικά συμπτώματα της ερεθιστικής επιπεφυκίτιδας περιλαμβάνονται:

 • Ερυθρότητα του οφθαλμού
 • Υγρά μάτια

Τα συνήθη συμπτώματα της μολυσματικής επιπεφυκίτιδας περιλαμβάνουν τα παραπάνω συν:

 • Μια αίσθηση καύσου 
 • Ένα αίσθημα άμμου στα μάτια σας
 • Μία κολλώδη επίστρωση στις βλεφαρίδες

Τα συνήθη συμπτώματα της Αλλεργικής επιπεφυκίτιδας θα εξαρτηθούν από το αυτό στο οποίο είστε αλλεργικοί, αλλά περιλαμβάνουν:

 • Κνησμό στα μάτια
 • Φτάρνισμα και βουλωμένη μύτη
 • Ξηρότητα, πόνο των ματιών
 • Μικρά στίγματα στο εσωτερικό του άνω βλεφάρου (για άτομα αλλεργικά στους φακούς επαφής)

Συμβουλές πρόληψης

Η μολυσματική επιπεφυκίτιδα είναι εξαιρετικά μεταδοτική, συνεπώς η καλή υγιεινή είναι ζωτικής σημασίας για να σταματήσει η εξάπλωση της:

 • Αποφύγετε να τρίβετε ή να αγγίζετε τα μάτια σας - έτσι θα το επιδεινώσετε και είναι δυνατόν να εξαπλωθεί από το ένα μάτι στο άλλο
 • Πλένετε τακτικά τα χέρια σας. Εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο σαπούνι και νερό, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό χεριών
 • Μη μοιράζεστε - όταν κάποιος στην οικογένειά σας έχει επιπεφυκίτιδα βεβαιωθείτε ότι δε μοιράζεστε τις πετσέτες, τα γυαλιά ηλίου και οτιδήποτε άλλο έρχεται σε επαφή με τα μάτια σας
 • Καθαρίζετε υγιεινά τα ρούχα: Αλλάζετε τα σεντόνια στο κρεβάτι, τα μαξιλάρια και τις πετσέτες τακτικά και πλένετέ τα με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Προσθέτοντας στην πλύση σας το απολυμαντικό ρούχων Dettol εξουδετερώνετε το 99,9% των βακτηριδίων ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Μύθοι και αλήθειες

Μπορώ να κολλήσω επιπεφυκίτιδα μόνο από κάποιον που έχει.

Όχι, μπορείτε να κολλήσετε την ιογενή επιπεφυκίτιδα από τον ίδιο τον ιό που προκαλεί μια μόλυνση στα αυτά ή ένα κρυολόγημα. Παθαίνετε επίσης επιπεφυκίτιδα από την άμμο, τη σκόνη ή μία χαλαρή βλεφαρίδα που ξεκινάει ερεθίζοντας το μάτι και οδηγεί σε μόλυνση.

Η επιπεφυκίτιδα δεν είναι μεταδοτική εάν αντιμετωπιστεί.

Η επιπεφυκίτιδα είναι μεταδοτική έως ότου το μάτι να μην είναι πλέον κόκκινο ή να μην υπάρχει απέκκριμα. Αυτό ίσως χρειαστεί μερικές ημέρες. Τα αντιβιοτικά καταπολεμούν μόνο την βακτηριδιακή επιπεφυκίτιδα και δε σταματούν την εξάπλωση του βακτηριδίου.

55 LAUNDRY 740X400

Υγιεινό πλύσιμο ρούχων

Τα ρούχα μπορούν να μολυνθούν με μικρόβια τα οποία ίσως δεν απομακρύνονται όταν πλένουμε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.  Μάθετε πώς η Dettol μπορεί να διατηρήσει τα ρούχα σας υγιεινά ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες

GERM LARGE

Πως να πλένετε τα χέρια σας

Όλη τη ζωή σας πλένετε τα χέρια σας - αλλά το κάνετε σωστά; Η καλή τεχνική πλυσίματος των χεριών είναι σημαντική για να εξασφαλίσετε την προστασία σας και των άλλων από την εξάπλωση των επιβλαβών μικροβίων. Μάθετε πώς θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας μέσα από τον απλό οδηγό μας.

541 BATHROOM HOTSPOTS

Βασικά σημεία μπάνιου

Ανακαλύψτε τα  σημεία που υπάρχουν μικρόβια στο μπάνιο και πώς να εμποδίσετε την εξάπλωση τους.