Διάρροια

423 DIARRHOEA

Η διάρροια είναι όταν τα  κόπρανα είναι πιο χαλαρά ή πιο συχνά από ότι συνήθως.   Μπορεί να είναι δυσάρεστο, αλλά είναι σύνηθες στους ανθρώπους όλων των ηλικιών και συνήθως δεν είναι κάτι ανησυχητικό εκτός αν επιμένει και αφυδατωθείτε.  Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτία της διάρροιας είναι κάποια μόλυνση του εντέρου, γνωστή διαφορετικά ως γαστρεντερίτιδα. Στους περισσότερους ενήλικες, η διάρροια θα εξαφανιστεί σε 2-4 ημέρες, χωρίς να χρειάζεται θεραπεία.  

Κατά το διάστημα αυτό, η ορθή υγιεινή είναι σημαντική για την αποφυγή παρατεταμένων συμπτωμάτων και τη μετάδοση μικροβίων σε άλλους - δείτε τις συμβουλές μας πρόληψης για περισσότερες πληροφορίες.

Εάν έχετε επίμονη διάρροια, αυτό μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα ενός σοβαρότερου ζητήματος υγείας.  Θα πρέπει να επισκεφτείτε τον ιατρό σας ώστε να καθορίσει την αιτία.

Αιτίες

Τι προκαλεί τη διάρροια?

Γενικά, στη διάρροια οι μολύνσεις εξαπλώνονται μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων και νερού (άρα διάρροια μετά το φαγητό), από βρώμικα χέρια, ή την άμεση επαφή με περιττώματα. Πολλοί διαφορετικοί τύποι βακτηριδίων, ιών και παρασίτων μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα και επομένως διάρροια. Ορισμένα από τα πιο κοινά περιλαμβάνουν:

 • Βακτηρίδια. Πχ. Σαλμονέλα ή Escherichia (E. coli)
 • Ιούς. Πχ Νοροϊός ή ροταϊός
 • Παράσιτα. Πχ. Giardia intestinalis

Ωστόσο, και άλλοι παράγοντες μπορούν να θεωρηθούν υπαίτιοι όπως το άγχος, η καφεΐνη, το αλκοόλ, οι τροφικές αλλεργίες, τα αντιβιοτικά ή τα καθαρτικά.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:

 • Υδαρή κόπρανα
 • Ανακάτεμα ή κράμπες στο στομάχι
 • Επείγουσα ανάγκη να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα
 • Ναυτία και έμετος
 • Πυρετός
 • Απώλεια όρεξης
 • Αφυδάτωση

Για τους ενήλικες, εάν έχετε οποιαδήποτε σοβαρότερα συμπτώματα ή η διάρροιά σας διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα, μιλήστε με τον ιατρό σας.

Τα ξεσπάσματα διάρροιας συνήθως θεραπεύονται έπειτα από μερικές ημέρες, αλλά ωστόσο σε αυτό το διάστημα είναι σημαντικό να μην αφυδατωθείτε. 

Πίνετε άφθονα υγρά. Ενδεχομένως να θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο λήψης ενός στοματικού διαλύματος επανενυδάτωσης (ORS). Συνήθως παρέχονται σε σακουλάκια και διαλύονται στο νερό για να αντικαταστήσετε τα μεταλλικά στοιχεία και τα άλατα που απολέσατε.

Προσπαθήστε να τρώτε κανονικά, αλλά διατηρήστε τα γεύματα μικρά και ελαφριά. Αποφύγετε τις πλούσιες, πικάντικες, αλμυρές ή ζαχαρούχες τροφές. Τα μωρά με διάρροια, θα πρέπει να συνεχίσετε να τα ταΐζετε/θηλάζετε κανονικά.

Συμβουλές πρόληψης

Πώς μπορώ να προλάβω τη διάρροια?

Άσκηση καλής υγιεινής των χεριών: 

Θυμηθείτε να πλένετε τα χέρια σας τακτικά με σαπούνι και νερό, ειδικά μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν και μετά την προετοιμασία και την κατανάλωση του φαγητού - εάν βρίσκεστε εκτός σπιτιού και δεν έχετε τη δυνατότητα να πάτε σε κάποια βρύση, δοκιμάστε το Απολυμαντικό Χεριών Dettol για να εξουδετερώσετε το 99,9% των μικροβίων.

Καθάρισμα και απολύμανση των επιφανειών προετοιμασίας του φαγητού: Μετά την προετοιμασία του φαγητού (ιδιαίτερα του ωμού κρέατος, ψαριού ή αυγών), χρησιμοποιείστε ένα απολυμαντικό σπρέι ή μαντηλάκι σε κάθε επιφάνεια της κουζίνας που χρησιμοποιήσατε. Τα λερωμένα σκεύη,  μαχαιροπίρουνα και πιατικά μπορούν να καθαριστούν με απορρυπαντικό και ζεστό νερό.

 

Υγιεινής τουαλέτας:

Μετά τα ξεσπάσματα της διάρροιας είναι σημαντικό να διατηρείτε καθαρή την περιοχή γύρω από την τουαλέτα και τις επιφάνειες που αγγίζετε συχνά (όπως το κάθισμα της τουαλέτας, το καπάκι, τη λαβή από το καζανάκι τα οποία θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται τακτικά). 

Τα πανιά που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό της τουαλέτας και των χώρων της τουαλέτας δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό άλλων χώρων του σπιτιού.

 

 

Επιδείξτε ιδιαίτερη προσοχή όταν κάποιος από την οικογένειά σας πάσχει από διάρροια.

 • Αποφύγετε την κοινή χρήση μαχαιροπίρουνων, σκευών, πετσετών και άλλων ειδών προσωπικής φροντίδας, όπως πετσετάκια και σφουγγάρια με τα άλλα μέλη του νοικοκυριού
 • Όσοι πάσχουν από διάρροια θα πρέπει να αποφύγουν να προετοιμάζουν φαγητό για τους άλλους
 • Καθαρίζετε και απολυμαίνετε την τουαλέτα σας, συμπεριλαμβανομένου του καθίσματος τουαλέτας και το καζανάκι έπειτα από κάθε ξέσπασμα της διάρροιας
 • Θυμηθείτε να πλένετε τα χέρια σας επιμελώς και τακτικά με σαπούνι και νερό
 • Περιμένετε τουλάχιστον 48 ώρες μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων πριν να επιστρέψετε στην εργασία ή το σχολείο

 

Μύθοι και αλήθειες

Θα πρέπει να πίνετε λιγότερα υγρά όταν έχετε διάρροια

Αυτό είναι λάθος - όταν έχετε διάρροια είναι σημαντικό να πίνετε άφθονα υγρά προς αποφυγή της αφυδάτωσης. Πίνετε συχνά μικρές γουλιές νερού ακόμα και αν κάνετε εμετό, αφού πρώτα βεβαιωθείτε ότι έχετε επεξεργαστεί το νερό πριν να το πιείτε.

Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν τρώτε ενώ αντιμετωπίζετε διάρροια

Υπάρχουν ανάμεικτες απόψεις σχετικά με το τι και πότε θα πρέπει να τρώτε ενώ έχετε διάρροια. Οι περισσότεροι ειδικοί τείνουν να συμφωνήσουν ότι θα πρέπει να τρώτε στερεά τροφή. Τα γεύματα θα πρέπει να είναι ελαφριά, μικρά και να αποφεύγετε τα πικάντικα, βαριά ή λιπαρά φαγητά. Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να φάτε, αυτό δε θα σας προκαλέσει οποιαδήποτε ζημιά. 

GERM LARGE

Πως να πλένετε τα χέρια σας

Όλη τη ζωή σας πλένετε τα χέρια σας - αλλά το κάνετε σωστά; Η καλή τεχνική πλυσίματος των χεριών είναι σημαντική για να εξασφαλίσετε την προστασία σας και των άλλων από την εξάπλωση των επιβλαβών μικροβίων. Μάθετε πώς θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας μέσα από τον απλό οδηγό μας.

522 FOOD SAFETY 740X400

Ασφάλεια τροφίμων

Γνωρίζατε ότι οι περισσότερες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης συμβαίνουν στο σπίτι ως αποτέλεσμα της κακής υγιεινής της κουζίνας; Μάθετε περισσότερα για το πώς να προλάβετε την τροφική δηλητηρίαση εφαρμόζοντας τις 4 λέξεις κλειδιά για την ασφάλεια των τροφίμων. 

521 KITCHEN HOTSPOTS

Βασικά σημεία στην κουζίνα

Ενημερωθείτε σχετικά με τα βασικά σημεία των μικροβίων στην κουζίνα και πώς να προστατεύσετε την οικογένειά σας με απλές συμβουλές καθαρισμού και απολύμανσης.