Δυσεντερία

4210 DYSENTERY

Η δυσεντερία είναι μια βακτηριδιακή ή αμοιβαδοειδής μόλυνση του εντέρου που προκαλεί διάρροια με αίμα και βλέννα. Η δυσεντερία μεταδίδεται συνήθως εξαιτίας της κακής υγιεινής και συχνά οι άνθρωποι προσβάλλονται μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων. Ανακαλύψτε τις κοινές αιτίες της δυσεντερίας, πώς εξαπλώνεται και πώς να την αποφύγετε στο σπίτι και εκτός αυτού.

Αιτίες

Υπάρχουν δύο κύριες αιτίες για τη δυσεντερία:

  • Η βακτηριακή δυσεντερία (σιγγέλωση) που προκαλείται από το βακτηρίδιο σιγκέλλα το οποίο βρίσκεται στα περιττώματα και επομένως είναι ιδιαίτερα κοινό στις χώρες με κακή αποχέτευση.
  • Η αμοιβαδοειδής δυσεντερία (αμοιβάδωση) προκαλείται από ένα μονοκύτταρο παράσιτο που λέγεται Entamoeba histolytica το οποίο απαντάται συνήθως στις τροπικές περιοχές.

Και οι δύο τύποι δυσεντερίας συνήθως μεταδίδονται μέσω της κακής υγιεινής και της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων.

Συμπτώματα

Στα κοινά συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται:

  • Διάρροια με αίμα ή βλέννα 
  • Κράμπες στο στομάχι 
  • Ναυτία 
  • Έμετος
  • Κοιλιακό άλγος 
  • Υψηλή θερμοκρασία

Συμβουλές πρόληψης

Πλένετε τακτικά τα χέρια σας

με σαπούνι και νερό ειδικά πριν το χειρισμό, την προετοιμασία ή την κατανάλωση του φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.

Περιορίστε την επαφή με μολυσμένα άτομα:

Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε ξεχωριστές πετσέτες, κλινοσκεπάσματα, κούπες και μαχαιροπίρουνα έως ότου να θεραπευτούν. 

Αποφύγετε να πίνετε νερό βρύσης εάν βρίσκεστε σε περιοχή υψηλού κινδύνου:

βεβαιωθείτε ότι το νερό έχει καθαριστεί μέσω βρασμού ή επεξεργασίας με κάποιο χημικό απολυμαντικό. Εναλλακτικά πίνετε εμφιαλωμένο νερό.

Να είστε προσεκτικοί με ό,τι τρώτε εάν βρίσκεστε σε περιοχή υψηλού κινδύνου:

Αποφύγετε τα ωμά φρούτα ή λαχανικά εκτός αν τα έχετε ξεφλουδίσει όπως η μπανάνα. Αποφύγετε το γάλα, το τυρί, τα γαλακτοκομικά προϊόντα εκτός αν έχουν παστεριωθεί για την εξουδετέρωση των βακτηριδίων. Θα πρέπει να αποφεύγεται επίσης το φαγητό που ετοιμάζεται από πλανόδιους πωλητές καθώς δεν μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι έχει προετοιμαστεί με ασφάλεια. Εάν δεν γνωρίζετε την πηγή, μην βάζετε παγάκια στα ποτά σας, καθώς μπορεί να έχουν γίνει με νερό βρύσης.

Μύθοι και αλήθειες

Το νερό της βρύσης είναι ασφαλές πόσιμο νερό

Όχι απαραίτητα. Σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο η αποχέτευση δεν είναι καλή και οι κανόνες υγιεινής είναι λιγότερο αυστηροί. Τα επιβλαβή μικρόβια και βακτηρίδια μπορούν κάποιες φορές να εισχωρήσουν στις πηγές νερού και να μολύνουν το νερό βρύσης. Για να παραμείνετε ασφαλείς βεβαιωθείτε ότι το νερό στο οποίο έχετε πρόσβαση είναι ασφαλές για κατανάλωση και σε περίπτωση αβεβαιότητας, βράστε το νερό της βρύσης πριν να το χρησιμοποιήσετε ή επιμείνετε σε εμφιαλωμένο νερό όποτε μπορείτε.

Έχω γερό στομάχι και άρα δε θα αρρωστήσω

Είναι αλήθεια ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να συνηθίσει σε αντιμετωπίσει τους τύπους των βακτηριδίων που συναντάτε καθημερινά. Ίσως δοκιμάσετε επίσης και κάποια περιπετειώδη φαγητά στη διάρκεια των διακοπών σας. Κανείς όμως δεν έχει τη φυσική ανοσία στη δυσεντερία, τον τύφο, τη χολέρα ή την ηπατίτιδα - τα μικρόβια που είναι συνήθως υπεύθυνα για την τροφική δηλητηρίαση. Προβείτε στη λήψη μέτρων για να διατηρήσετε την καλή προσωπική υγιεινή και αποφύγετε τα φαγητά που έχουν προετοιμαστεί σε ανθυγιεινούς χώρους.

GERM LARGE

Πως να πλένετε τα χέρια σας

Όλη τη ζωή σας πλένετε τα χέρια σας - αλλά το κάνετε σωστά; Η καλή τεχνική πλυσίματος των χεριών είναι σημαντική για να εξασφαλίσετε την προστασία σας και των άλλων από την εξάπλωση των επιβλαβών μικροβίων. Μάθετε πώς θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας μέσα από τον απλό οδηγό μας.

522 FOOD SAFETY 740X400

Ασφάλεια τροφίμων

Γνωρίζατε ότι οι περισσότερες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης συμβαίνουν στο σπίτι ως αποτέλεσμα της κακής υγιεινής της κουζίνας; Μάθετε περισσότερα για το πώς να προλάβετε την τροφική δηλητηρίαση εφαρμόζοντας τις 4 λέξεις κλειδιά για την ασφάλεια των τροφίμων. 

424 WATERBORN ILLNESSES

Ασθένειες που μεταδίδονται από το νερό

Οι ασθένειες που μεταδίδονται από το νερό αποτελούν μία μέγιστη πρόκληση για τον παγκόσμιο πληθυσμό. Με την επεξεργασία του νερού και το απολυμαντικό, το Dettol μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη μερικών ασθενειών.