Τροφική δηλητηρίαση (τροφιμογενείς νόσοι)

422 FOOD AND TUMMY BUGS

Ητροφική δηλητηρίαση (τροφογενείς νόσοι) συμβαίνουν όταν καταναλώνουμε τρόφιμα που έχουν μολυνθεί – συνήθως από βακτηρίδια  ή κάποιο ιό. Μπορεί να είναι δυσάρεστο, αλλά σπάνια χρειάζεται ιατρική περίθαλψη. Με άφθονα υγρά, καλή υγιεινή των χεριών και ελαφριά γεύματα, θα πρέπει να αποκατασταθεί η υγεία σας σε μία ή δύο ημέρες. 

Η τροφική δηλητηρίαση συμβαίνει όταν καταναλώνουμε τρόφιμα με επιβλαβή μικρόβια, όπως Καμπυλοβακτηρίδιο, Σαλμονέλα ή E. coli. Τα ωμά φαγητά, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, των πουλερικών, των αυγών, του ψαριού και των θαλασσινών, τα ωμά φρούτα και λαχανικά συχνά μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα μικροβίων τα οποία μεταδίδονται εύκολα σε άλλα τρόφιμα και επιφάνειες σε όλη την κουζίνα από άπλυτα χέρια και μέσω της μόλυνσης των επιφανειών (πχ. επιφάνειες κοπής, μαγειρικά σκεύη, βρύσες). Η  διασταυρούμενη μόλυνση μεταξύ των επιφανειών συμβάλλει σχεδόν στο 40% του συνόλου των τροφιμογενών νόσων. Για αυτούς τους λόγους θα χρειαστεί επιπλέον φροντίδα κατά το χειρισμό ή την προετοιμασία των τροφών στην κουζίνα. Απλά θυμηθείτε τις τέσσερις λέξεις κλειδιά της υγιεινής των τροφίμων: διασταυρούμενη-μόλυνση, καθάρισμα, μαγείρεμα και κατάψυξη

Αιτίες

Το Καμπυλοβακτηρίδιο, Σαλμονέλα, Λιστέρια, Escherichia coli (E. coli) και Νοροϊός (χειμερινή νόσος εμέτου) είναι οι πρωταρχικοί υπαίτιοι της τροφικής δηλητηρίασης

Παρακάτω δίνονται μερικές από τις πιο κοινές αιτίες:

 • Η κατανάλωση ωμού ή ελλιπώς μαγειρεμένου φαγητού (ιδιαίτερα πουλερικά, χοιρινό, μπέργκερ, λουκάνικα και κεμπάμπ)
 • τρόφιμα που έχουν «λήξει» ή δεν έχουν καταψυχθεί σωστά
 • Η κατανάλωση τροφίμων τα οποία έχει αγγίξει κάποιος με διάρροια ή έμετο  
 • Η διασταυρούμενη μόλυνση (όπου τα μικρόβια από ένα μολυσμένο τρόφιμο εξαπλώνονται σε άλλα τρόφιμα)  

 

Συμπτώματα

Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:

 • Ναυτία
 • Εμετός
 • Διάρροια  Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν
 • Κράμπες στο στομάχι
 • Κοιλιακό άλγος
 • Απώλεια της όρεξης
 • Υψηλή θερμοκρασία
 • πόνος των μυών
 • Ρίγη 

Αν βρεθείτε με κάποιο ιό στο στομάχι ή με ανακατεμένο στομάχι, πίνετε άφθονα υγρά και πάρτε ένα στοματικό διάλυμα επανενυδάτωσης (ORS) αν είναι δυνατόν. Αυτό θα αντικαταστήσει τα μεταλλικά στοιχεία και τα άλατα που έχετε χάσει μέσω του εμετού ή της διάρροιας. Συνήθως παρέχονται σε σακουλάκια και διαλύονται στο νερό. 

Προσπαθήστε να τρώτε κανονικά, αλλά διατηρήστε τα γεύματα μικρά και ελαφριά. Αποφύγετε τις πλούσιες, πικάντικες, αλμυρές ή ζαχαρούχες τροφές.

Αν τα συμπτώματά σας διαρκέσουν περισσότερο από μία ή δύο ημέρες, ή αν πονάτε, μιλήστε στον ιατρό σας.

Συμβουλές πρόληψης

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε την έξαρση της γαστρίτιδας ή των τροφογενών νόσων  Ακολουθήστε τις τέσσερις λέξεις κλειδιά για την Ασφάλεια των Τροφίμων

Καθαρισμός:

Άσκηση καλής υγιεινής των χεριών: Θυμηθείτε να πλένετε τα χέρια σας τακτικά με σαπούνι και νερό, ειδικά μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν και μετά την προετοιμασία και την κατανάλωση του φαγητού - εάν βρίσκεστε εκτός σπιτιού και δεν έχετε τη δυνατότητα να πάτε σε κάποια βρύση, δοκιμάστε το Απολυμαντικό Χεριών Dettol για να εξουδετερώσετε το 99,9% των μικροβίων

Καθάρισμα και απολύμανση των επιφανειών προετοιμασίας του φαγητού: Μετά την προετοιμασία του φαγητού (ιδιαίτερα του ωμού κρέατος, ψαριού ή αυγών), χρησιμοποιείστε ένα απολυμαντικό σπρέι ή μαντηλάκι σε κάθε επιφάνεια της κουζίνας που χρησιμοποιήσατε. Τα λερωμένα σκεύη,  μαχαιροπίρουνα και πιατικά μπορούν να καθαριστούν με απορρυπαντικό και ζεστό νερό

Προσεκτικό μαγείρεμα του φαγητού

Το κρέας θα πρέπει να μαγειρεύεται πλήρως - και οι χυμοί του να είναι καθαροί χωρίς κανένα ίχνος ροζ κρέατος. Βεβαιωθείτε ότι το ξαναζεσταμένο φαγητό βγαίνει ζεστό και ποτέ μην το ζεσταίνεται περισσότερο από μία φορά.

Κρυώστε, καλύψτε και καταψύξτε το μαγειρεμένο φαγητό εντός μίας ώρας. 

Διαχωρίστε τις μεγάλες μερίδες σε μικρότερα δοχεία εφόσον χρειαστεί για να επιταχύνετε το κρύωμα. Ακολουθήστε τις οδηγίες συσκευασίας για την κατάψυξη φρέσκου φαγητού και καταναλώστε (ή απορρίψτε) το φαγητό εντός της ημερομηνία λήξης του.

Αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση

Θυμηθείτε να πλένετε τα χέρια σας πριν από την προετοιμασία του φαγητού και αμέσως μετά αφού αγγίξετε τα ωμά συστατικά.  Θα πρέπει επίσης να προετοιμάζετε το ωμό φαγητό μακριά από το μαγειρεμένο στην κουζίνα χρησιμοποιώντας διαφορετικά σκεύη και επιφάνειες κοπής. Ποτέ μην αποθηκεύετε το ωμό φαγητό πάνω από μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο καθώς οι σταγόνες μπορεί να μολύνουν το μαγειρεμένο φαγητό. 

522 FOOD SAFETY 740X400

Ασφάλεια τροφίμων

Γνωρίζατε ότι οι περισσότερες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης συμβαίνουν στο σπίτι ως αποτέλεσμα της κακής υγιεινής της κουζίνας; Μάθετε περισσότερα για το πώς να προλάβετε την τροφική δηλητηρίαση εφαρμόζοντας τις 4 λέξεις κλειδιά για την ασφάλεια των τροφίμων. 

GERM LARGE

Πως να πλένετε τα χέρια σας

Όλη τη ζωή σας πλένετε τα χέρια σας - αλλά το κάνετε σωστά; Η καλή τεχνική πλυσίματος των χεριών είναι σημαντική για να εξασφαλίσετε την προστασία σας και των άλλων από την εξάπλωση των επιβλαβών μικροβίων. Μάθετε πώς θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας μέσα από τον απλό οδηγό μας.

423 DIARRHOEA 444X240

Διάρροια

Δεν είναι κάτι ευχάριστο να συμβεί, αλλά είναι αρκετά σύνηθες.  Ανακαλύψτε τι προκαλεί τη διάρροια, τα τυπικά συμπτώματα και πώς να προλάβετε την εξάπλωση των βακτηριδίων στο σπίτι σας.