MRSA

4217 MRSA

Ο MRSA (χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη) είναι ένα βακτηρίδιο, το οποίο έχει μεταλλαχτεί ώστε να αντιστέκεται σε μια ευρεία σειρά αντιβιοτικών. Αυτό καθιστά δυσκολότερη την αντιμετώπιση των μολύνσεων από αυτό το βακτηρίδιο σε σχέση με άλλες βακτηριδιακές μολύνσεις. Καθώς είναι δυσκολότερο να αντιμετωπιστεί, ο MRSA σχυνά ταξινομείται ως σούπερ ιός.

Ενώ ο MRSA μπορεί να προκαλέσει σχετικά ήπιες δερματικές μολύνσεις, μπορεί επίσης να προκαλέσει και πιο σοβαρές μολύνσεις ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, όσοι ζουν με χρόνιες καταστάσεις και τα νεογέννητα μωρά με οξεία αδιαθεσία.

Οι μολύνσεις από το MRSA είναι πιο διαδεδομένες στα νοσοκομεία και τους οίκους ευγηρίας καθώς εκεί υπάρχει συχνά ένα σημείο εισόδου στο σώμα όπως το χειρουργικό τραύμα. Οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς και οι ασθενείς στην ανάρρωση δεν έχουν πάντοτε τόσο ισχυρές άμυνες έναντι της μόλυνσης μέσω ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος και συχνά έρχονται σε επαφή με πολλούς ανθρώπους γεγονός που επιτρέπει στα βακτηρίδια και τη μόλυνση να εξαπλωθεί σε περίπτωση που δεν ακολουθούνται οι ορθές πρακτικές υγιεινής.

Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με το σημείο στο οποίο βρίσκεται η μόλυνση από MRSA στο σώμα και στις πιο ακραίες περιπτώσεις μπορεί να είναι απειλητική ή να έχει μεγάλη επίδραση στη ζωή.

Αιτίες

Ο MRSA μπορεί να εξαπλωθεί μέσω της επαφής δέρμα με δέρμα με κάποιον που έχει τη μόλυνση MRSA, ή με κάποιον που φέρει το βακτηρίδιο στο σώμα του αλλά δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα.

Ο MRSA μπορεί επίσης να επιβιώσει για μεγάλα χρονικά διαστήματα στους ιατρικούς επιδέσμους, τις πετσέτες, τα σεντόνια ακόμα και στα ρούχα, προσφέροντας την ευκαιρία στη μόλυνση να εξαπλωθεί.

Συμπτώματα

λοίμωξη του δέρματος MRSA: 

 • δοθιήνες
 • αποστήματα 
 • εξάνθημα 
 • υψηλή θερμοκρασία 
 • γενικό αίσθημα αδιαθεσίας 

Κυτταρίτιδα 

 • Πρησμένο ερυθρό επώδυνο δέρμα 
 • Αίσθημα καύσου στο δέρμα

Επεμβατικός MRSA 

 • σηψαιμία (δηλητηρίαση του αίματος) 
 • Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος
 • Υψηλός πυρετός πάνω από 38° C 
 • Πνευμονία 
 • Λοίμωξη του περικαρδίου (ενδοκαρδίτιδα) 
 • Βακτηριακή μόλυνση των οστών (οστεομυελίτιδα) 
 • Σηπτική αρθρίτιδα

Συμβουλές πρόληψης

Άσκηση καλής προσωπικής υγιεινής:

 • Η καλύτερη πρόληψη είναι η συνήθης άσκηση της ορθής υγιεινής.
 • Τα χέρια θα πρέπει να πλένονται πάντοτε επιμελώς με σαπούνι και νερό και να στεγνώνονται, κατά προτίμηση με μια χαρτοπετσέτα, μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν και μετά το γεύμα.
 • Αν επισκέπτεστε κάποιον οίκο ευγηρίας ή κάποιον ασθενή στο νοσοκομείο πλένετε πάντοτε τα χέρια σας για να απομακρύνετε τη βρωμιά και χρησιμοποιείστε το απολυμαντικό ζελέ πριν να πλησιάσετε στο κρεβάτι του ευπαθούς ατόμου. Επαναλάβετε τη διαδικασία όταν φεύγετε και πάλι εάν επιστρέφετε στο κρεβάτι. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε να κάθεστε στα κρεβάτια των ασθενών για να περιορίσετε τη μετάδοση του MRSA στα ρούχα

Υγιεινά καθαρά ρούχα

 • Αν φροντίζετε κάποιον που φέρει τον MRSA, καθαρίστε υγιεινά όλες τις πετσέτες, τα κλινοσκεπάσματα και τα ρούχα χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα πλύσης με καυτό νερό (άνω των 60°C και ενδεχομένως να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προσθέσετε ένα απορρυπαντικό με βάση το χλώριο ή το Αντισηπτικό Υγρό Dettol στην κύρια πλύση του προγράμματός σας.

Περιποίηση των τραυμάτων

 • Για να εμποδίσετε οποιαδήποτε μόλυνση να εισέλθει στο αίμα σας, φροντίστε να ασκήσετε τις σωστές πρώτες βοήθειες σε κάθε τραύμα ή εκδορά καθαρίζοντας και καλύπτοντάς τα με αδιάβροχους επιδέσμους.

Μύθοι και αλήθειες

Ο MRSA δεν ανταποκρίνεται σε καμία αγωγή αντιβιοτικών

Το παραπάνω δεν ισχύει. Ο MRSA μπορεί να θεραπευτεί με συγκεκριμένα φάρμακα τα οποία δεν έχουν ακόμα καταστεί αναποτελεσματικά.

Το φάρμακο που θα χρησιμοποιηθεί θα εξαρτηθεί από το ακριβές στέλεχος του MRSA. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η γκάμα των φαρμάκων για τη θεραπεία του MRSA είναι περιορισμένη σε μεγάλο βαθμό.

Ο MRSA είναι απειλητικός για τη ζωή

Ενώ το παραπάνω μπορεί και να αληθεύει εάν το άτομο έχει διηθητική μόλυνση από MRSA και σοβαρές επιπλοκές που προκαλούνται από αυτή, υγιή άτομα μπορεί να φέρουν χωρίς να το γνωρίζουν τον MRSA χωρίς να τους προκαλέσει οποιαδήποτε μόλυνση. Ωστόσο το γεγονός της μεταφοράς της μόλυνσης μπορεί να λειτουργήσει ως μία οδός μετάδοσης της μόλυνσης σε άλλους, και επομένως είναι σημαντικό να ασκείται η σωστή υγιεινή των χεριών και των επιφανειών προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωσή της, ιδιαίτερα κοντά σε ευπαθείς ομάδες.

http://www.hpa.org.uk/webc/HPAwebFile/HPAweb_C/1194947417699

http://www.nhs.uk/Conditions/MRSA/Pages/Introduction.aspx

GERM LARGE

Πως να πλένετε τα χέρια σας

Όλη τη ζωή σας πλένετε τα χέρια σας - αλλά το κάνετε σωστά; Η καλή τεχνική πλυσίματος των χεριών είναι σημαντική για να εξασφαλίσετε την προστασία σας και των άλλων από την εξάπλωση των επιβλαβών μικροβίων. Μάθετε πώς θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας μέσα από τον απλό οδηγό μας.

55 LAUNDRY 740X400

Υγιεινό πλύσιμο ρούχων

Τα ρούχα μπορούν να μολυνθούν με μικρόβια τα οποία ίσως δεν απομακρύνονται όταν πλένουμε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.  Μάθετε πώς η Dettol μπορεί να διατηρήσει τα ρούχα σας υγιεινά ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες

611 HOW TO WASH HANDS DEVELOPED MARKETS 740X400

Πρόληψη ασθενειών και έλεγχος μολύνσεων

Μάθετε πως εξαπλώνονται τα μικρόβια και τις βασικές υποδείξεις για το σπάσιμο της αλυσίδας της μόλυνσης