Δερματικές Μολύνσεις

426 SKIN INFECTIONS

Οι δερματικές μολύνσεις συμβαίνουν όταν τα επιβλαβή μικρόβια (συνήθως κάποιο βακτηρίδιο, μύκητας ή ιός) αφού εισχωρήσουν στο δέρμα μέσα από κάποιο κόψιμο ή εκδορά έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν. Πολλές δερματικές μολύνσεις αντιδρούν καλά στις απλές, μη συνταγογραφημένες θεραπείες, αλλά κάποιες δορές απαιτείται κάποια αντιβιοτικά για τη θεραπεία τους.

Ανακαλύψτε περισσότερα παρακάτω σχετικά με τις αιτίες των δερματικών μολύνσεων, για το τι πρέπει να αναζητείτε καθώς και μερικά απλά βήματα για να διατηρείτε το δέρμα σας καθαρό και υγιές.

Αιτίες

Τα βακτηρία, οι μύκητες και οι ιοί ευθύνονται συνήθως για τις δερματικές μολύνσεις. Όπως όλα τα επιβλαβή μικρόβια, μπορούν να μεταδοθούν από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της δερματικής επαφής και σε όλο το σπίτι επάνω στα χέρια μας, τα ρούχα, τα κατοικία, τα τρόφιμα και τα οικιακά αντικείμενα

Υπάρχουν διάφοροι τύποι δερματικών μολύνσεων και ο τύπος της μόλυνσης εξαρτάται από τον μικροοργανιμό που την προκαλεί. Ορισμένοι κοινοί τύπο δερματικών μολύνσεων είναι:

Δοθιήνες

Οι δοθιήνες είναι ένα ερυθρό, επώδυνο εξόγκωμα στο δέρμα που αναπτύσσεται συνήθως στο λαιμό, το πρόσωπο, τη μασχάλη ή τους γλουτούς.

Κυτταρίτιδα

Η Κυτταρίτιδα είναι μια βακτηριδιακή μόλυνση στο βαθύ στρώμα του δέρματος (χόριον) και του στρώματος λίπους και των μαλακών ιστών (υποδόριοι ιστοί) που βρίσκονται κάτω από το δέρμα.

Δερματοφυτία

Η δερματοφυτία είναι μια μυκητιακή μόλυνση που επηρεάζει συχνά τα εκτεθειμένα μέρη του σώματος, όπως τα πόδια, τα χέρια ή το πρόσωπο και προκαλεί ένα ερυθρό εξάνθημα σε σχήμα δαχτυλιδιού.

Πόδι αθλητών (Tinea pedis)

Το πόδι αθλητών είναι μία μυκητιακή μόλυνση που προκαλεί συνήθως κνησμό, αίσθημα καύσου και λεπιδώδες σκασμένο δέρμα στο σημείο ανάμεσα στα δάκτυλά σας.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα θα ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο της μόλυνσης, αλλά ωστόσο κάποια κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Φλύκταινες
  • Κνησμό
  • Έλκη
  • Πόνο και δυσφορία
  • Αίσθημα καύσου
  • Πύον
  • Εξανθήματα 

Εάν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας ή τον επαγγελματία υγειονομικής περίθαλψης καθώς είναι πιθανό να χρειαστείτε αντιβιοτικά (δισκία ή κρέμα) για να θεραπεύσετε τη δερματική μόλυνση πριν να επιδεινωθεί.

Συμβουλές πρόληψης

Πλένετε τα χέρια σας:

Οι δερματικές μολύνσεις είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές, για αυτό θυμηθείτε να πλένετε τα τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Αν βρίσκεστε εκτός σπιτιού και δεν έχετε πρόσβαση σε βρύση, δοκιμάστε το Dettol Απολυμαντικό Χεριών για να εξουδετερώσετε το 99,9% των μικροβίων.

Κάνετε μπάνιο ή ντους τακτικά:

Οι μολύνσεις μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο δέρμα σας. Πλένεστε τακτικά και επιμελώς για να αφαιρέσετε τυχόν επιβλαβή μικρόβια και βακτηρίδια.

Μην μοιράζεστε:

Αν κάποιος στο σπίτι σας έχει κάποια δερματική μόλυνση, πλένετε επιμελώς κάθε αντικείμενο που έχει χρησιμοποιήσει (όπως κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, κούπες και μαχαιροπίρουνα) πριν να τα χρησιμοποιείστε οι ίδιοι.

Στεγνώστε:

Αλλάξτε γρήγορα τα βρεγμένα, ιδρωμένα ρούχα και στεγνώστε πλήρως για να μειώσετε τις πιθανότητες μυκητιακών δερματικών μολύνσεων. Θυμηθείτε επίσης να φοράτε σαγιονάρες στα δημόσια αποδυτήρια ή τους χώρους του ντους.

Πρώτες Βοήθειες:

Τα μικρόβια μπορούν εύκολα να μολύνουν τις πληγές και τις εκδορές, συνεπώς εάν έχετε τραυματιστεί, καθαρίστε το τραύμα και εφαρμόστε ένα αντισηπτικό για να εξουδετερώσετε τυχόν μικρόβια που ενδέχεται να έχουν παραμείνει και στη συνέχεια καλύψτε το για να σταματήσετε την περαιτέρω πρόσβαση των μικροβίων και βακτηριδίων.

Μύθοι και αλήθειες

Μόνο οι αθλητές μπορούν να πάθουν το πόδι αθλητή

Λάθος. Το πόδι αθλητή πήρε το όνομά του από το μύκητα που προκαλεί τη μόλυνση η οποία τείνει να κρύβεται σε μέρη που χρησιμοποιούν οι αθλητές όπως αποδυτήρια, ντουζιέρες και γυμναστήρια. Ωστόσο, οποιασδήποτε εκτίθεται στο μύκητα μπορεί να μολυνθεί, όχι μόνο οι αθλητές.

621 HEALTHY SKIN 740X400

Υγιές Δέρμα

Τι είναι το υγιές δέρμα και γιατί είναι σημαντικό?  

Εξηγούνται τα πάντα στον οδηγό.

44 FIRST AID AND WOUND CARE

Πρώτες βοήθειες & περιποίηση τραύματος

Ένας απλός οδηγός στις βασικές πρώτες βοήθειες και την υγιεινή στην περιποίηση του τραύματος ώστε να διατηρείτε τα κοψίματ ακαι τις εκδορές απαλλαγμένες από μολύνσεις.

Υγεία της Οικογένειας

Μερικές χρήσιμες υποδείξεις και συμβουλές υγιεινής για όλες τις οικογένειες πέρα από τα πρώτα χρόνια, από την εφηβεία έως τη μετέπειτα ζωή και ορισμένες συμβουλές σε περίπτωση που υπάρχει στο σπίτι κάποια ασθένεια!