Μόλυνση σταφυλόκοκκου και δερματική υγιεινή

425 STAPH

Όλοι μας επιθυμούμε μια επιδερμίδα που φαίνεται υγιής. Μας κάνει να νιώθουμε ωραία για τον εαυτό μας και μας προσδίδει εμπιστοσύνη όταν συναντιόμαστε με άλλους ανθρώπους. Γνωρίζατε όμως, ότι ανεξάρτητα από το πόσο υγιής δείχνει και αισθάνεστε την επιδερμίδα σας, εξακολουθεί να λειτουργεί ως ξενιστής πολλών διαφορετικών τύπων μικροοργανισμών; Ένας κοινός τύπος είναι ο Staphylococcus aureus?

Τις περισσότερες φορές το βακτηρίδιο αυτό προκαλεί μικρή ή δε θα προκαλέσει καμία ζημιά. Εάν όμως εισχωρήσει βαθύτερα στην επιδερμίδας σας, μπορεί να οδηγήσει σε μια βακτηριδιακή μόλυνση, γνωστή ως μόλυνση σταφυλόκοκκου. Σε γενικές γραμμές, μια μόλυνση σταφυλόκοκκου πορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικές κρέμες ή δισκία, αλλά ορισμένες μολύνσεις σταφυλόκοκκου, όπως αυτές που προκαλούνται από το MRSA (χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη, μπορούν να είναι ανθεκτικές σε συγκεκριμένα αντιβιοτικά καθιστώντας δύσκολη τη θεραπεία της. 

Αιτίες

Ο Staphylococcus aureus μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αέρα στις φολίδες του δέρματος (σκόνη), μέσω της επαφής του δέρματος με δέρμα ή αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες. Το δέρμα σας σχηματίζει ένα φυσικό φράγμα ενάντια στα βακτηρίδια και τα λοιπά μικρόβια, αλλά όταν το δέρμα έχει σκάσει ή κοπεί, ο staphylococcus aureus μπορεί να εισέλθει στο σώμα σας και να προκαλέσει μία μόλυνση Σταφυλόκοκκου. Αυτές μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε δύο ομάδες: 

  • Μολύνσεις του δέρματος και του μαλακού ιστού. Πρόκειται για ήπιες μολύνσεις όπου τα βακτηρίδια μολύνουν μόνο το δέρμα που περιβάλλει το σημείο εισόδου 
  • Διεισδυτικές μολύνσεις. Αν τα βακτηρίδια εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματός σας και στη συνέχεια στα οστά, τους πνεύμονες ή την καρδιά. Αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρότερες μολύνσεις - ενίοτε απειλητικές για τη ζωή.

Συμπτώματα

Στα συμπτώματα μερικών κοινών μολύνσεων σταφυλόκοκκου του δέρματος και του μαλακού ιστού περιλαμβάνονται:

  • Δοθιήνες– ένα ερυθρό, επίπονο εξόγκωμα στο δέρμα στο κέντρο του οποίο μπορεί να αναπτυχθεί μία κίτρινη μάζα από πύον. Αν το πιέσετε μπορεί να προκαλέσετε περαιτέρω μόλυνση, και επομένως είναι καλύτερο να το αφήστε να σκάσει μόνο του και να αποξηρανθεί.
  • Κηρίο – επηρεάζει κυρίως παιδιά και είναι ιδιαιτέρως μεταδοτικό και εκδηλώνεται με τη μορφή έλκους το οποίο είναι δυνατόν να υποστεί ρήξη, αφήνοντας μία κίτρινη-καφέ εσχάρα, ή ως μεγάλες ανώδυνες φλύκταινες γεμάτες με υγρό. Ο κνησμός τους προκαλεί την εξάπλωση του βακτηριδίου.
  • Κυτταρίτιδα – μια βακτηριδιακή μόλυνση κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, εξαιτίας της οποίας το δέρμα κοκκινίζει, πονάει, πρήζεται και βγάζει φλύκταινες. Ενδέχεται επίσης να νιώθεται ρίγος και ναυτία.
  • Σταφυλοκοκκικό  Αποφολιδωτικό Σύνδρομο- επηρεάζει κυρίως τα μωρά και τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών με εκτενείς φλύκταινες ώστε το δέρμα να μοιάζει σαν να έχει φολιδωθεί με βραστό νερό. Τα μωρά πάσχουν επίσης από υψηλές θερμοκρασίες και από απολέπιση του δέρματός τους.

Αν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας ή τους επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης καθώς θα χρειαστείτε αντιβιοτικά για τη θεραπεία της μόλυνσης. 

Συμβουλές πρόληψης

Πλύσιμο χεριών

Πλένετε τακτικά τα χέρια σας επιμελώς με σαπούνι και νερό, μετά τη χρήση τουαλέτας και πριν την κατανάλωση τροφών

Διατήρηση Καθαρής Επιδερμίδας

Κάντε μπάνιο ή ντους καθημερινά για να διατηρήσετε το δέρμα σας καθαρό και υγιές.

Διατήρηση κοψιμάτων και τραυμάτων καλυμμένων

Αν έχετε κάποιο κόψιμο ή τραύμα, καθαρίστε το, περιποιηθείτε το με ένα αντισηπτικό και στη συνέχεια διατηρήστε το καλυμμένο με έναν επίδεσμο για να το προστατεύσετε από τη μόλυνση από σκόνη και μικρόβια. Αλλάζετε τακτικά τον επίδεσμο, αφού πλύνετε τα χέρια σας πριν και μετά για να προλάβετε περαιτέρω κινδύνους μόλυνσης.

Μύθοι και αλήθειες

Οι άνθρωποι με δερματικές αλλεργίες είναι περισσότερο πιθανό να κολλήσουν μολύνσεις σταφυλόκοκκου

Αλήθεια. Οι άνθρωποι που έχουν αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις όπως έκζεμα είναι πιο ευπαθείς σε δερματικές μολύνσεις, ιδιαίτερα από το Staph aureus, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι περισσότερο εστιασμένο στην αλλεργία παρά στην καταπολέμηση της μόλυνσης. Οι άνθρωποι με έκζεμα είναι επίσης πιθανόν να ξύσουν ή να τρίψουν το δέρμα τους για να ανακουφίσουν τον κνησμό, γεγονός που βλάπτει περισσότερο το δέρμα τους, αφήνοντάς το ανοικτό σε μολύνσεις.»

621 HEALTHY SKIN 740X400

Υγιές Δέρμα

Τι είναι το υγιές δέρμα και γιατί είναι σημαντικό?  

Εξηγούνται τα πάντα στον οδηγό.

426 SKIN INFECTIONS

Δερματικές Μολύνσεις

Ανεξάρτητα από το πόσο καθαρό και υγιές είναι το δέρμα σας, είναι πιθανό να κολλήσει κάποια δερματική μόλυνση. Ανακαλύψτε περισσότερα σχετικά με τα κοινά συμπτώματα και πώς να τα αντιμετωπίσετε.