Η1Ν1 Γρίπη των Χοίρων

Αιτίες, Συμπτώματα και Συμβουλές Πρόληψης

H1n1 Γριπη Των Χοιρων H1n1 Συμπτωματα

Εάν δεν έχετε ακούσει για την Η1Ν1 γρίπη (γρίπη), είναι πιθανό να την γνωρίζετε μέσω της πιο κοινής της ονομασίας, Γρίπη των χοίρων. Ονομάζεται έτσι όταν ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά ήταν παρεμφερής με τον ιό της γρίπης που φέρουν οι χοίροι.

Το 2009, η γρίπη των χοίρων ευθυνόταν για μια πανδημία γρίπης που ξεκίνησε από το Μεξικό και εξαπλώθηκε σε όλες τις χώρες του κόσμου. Ευτυχώς, δεν ήταν όσο σοβαρή όσο πιστεύαμε και η το 2010 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τη λήξη της πανδημίας.

Ωστόσο ο κίνδυνος της γρίπης των χοίρων εξακολουθεί να υπάρχει, η γρίπη Η1Ν1 είναι ένα από τα κύρια στελέχη γρίπης που εξακολουθεί να κυκλοφορεί στους ηλικιωμένους, τις εγκύους και τα άτομα που πάσχουν από καρδιακή, πνευμονική, νεφρική και ηπατική νόσο ιδιαίτερα σε κίνδυνο επιπλοκών.

Αιτίες

Η γρίπη των χοίρων είναι ένας ιός της γρίπης που εξαπλώνεται με τον ίδιο τρόπο όπως και η εποχιακή γρίπη - μέσω της άμεσης επαφής με κάποιον που έχει ήδη προσβληθεί, εισπνέοντας τα αερομεταφερόμενα σωματίδια που περιέχουν τον ιό τα οποία εκπέμπονται από κάποιο προσβεβλημένο άτομο όταν βήχει ή φταρνίζεται και αγγίζοντας αντικείμενα που έχουν μολυνθεί από κάποιον με τον ιό της γρίπης.

Η περίοδος επώασης της γρίπης είναι 4-6 ημέρες. Οι ενήλικες μπορεί να είναι μολυσματικοί μία ημέρα πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι μπορείτε να μεταφέρετε τον ιό H1N1 χωρίς καν να γνωρίζετε ότι τον έχετε.

Για πόσο διάστημα είναι μεταδοτική η γρίπη; Για τους ενήλικες η περίοδος μετάδοσης μπορεί να διαρκέσει πέντε έως επτά ημέρες, ενώ για τα παιδία μπορεί να διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες.

Συμπτώματα

Στα συμπτώματα της γρίπης των χοίρων περιλαμβάνονται:

  • Πόνος στους μύες
  • Κόπωση
  • Πονόλαιμος
  • Βήχας
  • Πυρετός
  • Καταρροή
  • Διάρροια ή έμετος
  • Κεφαλαλγίες
  • Δύσπνοια

Συμβουλές πρόληψης

 Εμβολιαστείτε:

O ιός της γρίπης των χοίρων συχνά συμπεριλαμβάνεται στα εμβόλια της εποχιακής γρίπης. Τα άτομα υψηλού κινδύνου συμπεριλαμβανομένων και των εγκύων θα πρέπει να εμβολιάζονται. Ελέγξτε το με τον ιατρό σας για να μάθετε περισσότερα.

Πλένετε τακτικά τα χέρια σας:

Η άσκηση της ορθής υγιεινής των χεριών είναι σημαντική για να σταματήσετε την εξάπλωση της μόλυνσης. Αν δε υπάρχει διαθέσιμο σαπούνι και νερό, χρησιμοποιείστε ένα απολυμαντικό χεριών.

Χρησιμοποιείστε χαρτομάντιλα:

Καλύπτετε πάντοτε τη μύτη και το στόμα σας με ένα χαρτομάντιλο όταν φταρνίζεστε και βεβαιωθείτε ότι απορρίψατε το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο στον κάδο. Αν δεν έχετε χαρτομάντιλο στο χέρι, τότε φταρνιστείτε καλύτερα στον αγκώνα σας παρά στο χέρι.

Καθαρίζετε και απολυμαίνετε τις επιφάνειες που αγγίζετε συχνά:

O ιός της γρίπης μπορεί να επιβιώσει έως και 48 ώρες σε μη-πορώδεις επιφάνειες και συνεπώς είναι πραγματικά σημαντικό να καθαρίζετε και απολυμαίνετε τις επιφάνειες που αγγίζετε συχνά όπως λαβές, πάγκοι, διακόπτες κλπ.

Αποκλεισμός: 

Αποφύγετε τα άτομα που έχουν γρίπη και εάν έχετε γρίπη, αποφύγετε άλλους για να προλάβετε την εξάπλωση του ιού.

Μύθοι και αλήθειες

Εάν είστε υγιείς δε θα κολλήσετε τη γρίπη των χοίρων

Οι υγιείς άνθρωποι, νέοι και μεγαλύτεροι, μπορούν να προσβληθούν από τον ιό της γρίπης των χοίρων, μολονότι οι ηλικιωμένοι, οι άρρωστοι και οι έγκυες διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο από τον ιό H1N1.

Αν έχετε πυρετό και συμπτώματα όπως αυτά της γρίπης, τότε έχετε τη γρίπη των χοίρων.

Τα συμπτώματα της γρίπης των χοίρων και της εποχιακής γρίπης είναι παρεμφερή, αλλά ορισμένα άτομα που έχουν τη γρίπη των χοίρων δεν αναπτύσσουν ποτέ πυρετό. Μην υποθέσετε το χειρότερο - εάν ανησυχείτε επισκεφθείτε τον ιατρό σας.

411 GERMS 740X400

Μικρόβια

Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε σχετικά με τα μικρόβια, πώς αναπτύσσονται και πώς μπορείτε να προστατευτείτε από τα επιβλαβή μικρόβια και βακτηρίδια.

511 HOME HYGIENE HOTSPOTS 740X400

Βασικά σημεία υγιεινής του σπιτιού

Ανακαλύψτε που κρύβονται τα μικρόβια στο σπίτι σας χάρις στον ανιχνευτή των βασικών σημείων υγιεινής

GERM LARGE

Πως να πλένετε τα χέρια σας

Όλη τη ζωή σας πλένετε τα χέρια σας - αλλά το κάνετε σωστά; Η καλή τεχνική πλυσίματος των χεριών είναι σημαντική για να εξασφαλίσετε την προστασία σας και των άλλων από την εξάπλωση των επιβλαβών μικροβίων. Μάθετε πώς θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας μέσα από τον απλό οδηγό μας.