Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

4212 UTI

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, ή ουρολοιμώξεις είναι ιδιαίτερα κοινές και τείνουν να προσβάλουν περισσότερο τις γυναίκες από τους άντρες. Μπορούν να είναι αρκετά επώδυνες αλλά συνήθως βελτιώνονται από μόνες τους σε λίγες ημέρες, μολονότι σε μερικές περιπτώσεις ίσως βοηθήσουν και τα αντιβιοτικά.

Μάθετε περισσότερα για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, τι τις προκαλεί και πώς να αποφύγετε μία ακόμα επίπονη διαδρομή προς την τουαλέτα.

Αιτίες

Το «ουροποιητικό σύστημα» είναι ένας συλλογικός όρος για τα μέρη του σώματος που παράγουν και αποβάλλουν τα ούρα. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι νεφροί, οι ουρητήρες, η κύστη και η ουρήθρα.

Μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (ΛΟΣ) συμβαίνει όταν ένα ή περισσότερα από αυτά μολυνθούν, συνήθως από βακτηρίδια που εισέρχονται στην ουρήθρα από τον εξωτερικό κόσμο. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, οι ΛΟΣ μπορούν επίσης να προκληθούν από βακτηρίδια στην κυκλοφορία του αίματος. Μια λοίμωξη της κύστης είναι γνωστή ως κυστίτιδα, ενώ η λοίμωξη της ουρήθρας ονομάζεται ουρηθρήτιδα.

Η ΛΟΣ δεν είναι μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη, αλλά ορισμένες γυναίκες βρίσκουν ότι ο ερεθισμός από τη σεξουαλική επαφή μπορεί να προκαλέσει μία ΛΟΣ. Στους άντρες η ΛΟΣ μπορεί να προκληθεί από κάποιο στένεμα της ουρήθρας (στένωση), μία προηγούμενη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη, μια πέτρα στην κύστη ή από προβλήματα στον προστάτη.

Συμπτώματα

Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:

  • Πόνος ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση

  • Ξαφνική ανάγκη για ούρηση (δεν μπορείτε να το συγκρατήσετε)

  • Πόνος στο στομάχι ή την πλάτη

  • Θολότητα ή δυσάρεστη οσμή των ούρων

  •  Ένα γενικό αίσθημα αδιαθεσίας

Αυτά είναι σχεδόν φυσιολογικά και συνήθως εξαλείφονται σε λίγες ημέρες. Εάν ωστόσο είστε έγκυος, διαβητικός, έχετε υψηλό πυρετό, ή αν τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν ταχέως είναι καλό να μιλήσετε με τον ιατρό σας.

Συμβουλές πρόληψης

Συχνά συνταγογραφούνται αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση των ΛΟΣ, αλλά υπάρχουν διάφοροι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο να κολλήσετε εξαρχής κάποια λοίμωξη:

  • Ασκείτε καλή προσωπική υγιεινή - κάνετε ντους ή μπάνιο καθημερινά, πλένετε τα εξωτερικά γεννητικά σας όργανα και σκουπίζετε πάντοτε από εμπρός προς τα πίσω όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα. Οι περισσότερες ουρολοιμώξεις προκαλούνται από βακτηρίδια από τον πρωκτό (οπίσθιο μέρος) τα οποία μεταφέρονται τυχαία στην ουρήθρα.
  • Μην συγκρατείστε. Πηγαίνετε στην τουαλέτα αμέσως μόλις νιώσετε την ανάγκη να ουρήσετε.
  • Αδειάστε την κύστη σας μετά τη σεξουαλική επαφή. Αυτό θα συμβάλει στην απομάκρυνση των βακτηριδίων γύρω από την ουρήθρα.
  • Αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα (όταν δυσκολεύεστε να πάτε τουαλέτα). Συμπεριλάβετε άφθονες ίνες στο διαιτολόγιό σας και πίνετε νερό καθόλη τη διάρκεια της ημέρας για να παραμείνετε φυσιολογικοί.
61 HEALTHY HANDS

Υγιή Χέρια

Η πρώτη και πιο σημαντική άμυνά σας ώστε να παραμείνετε υγιείς. Ένας περιεκτικός οδηγός σχετικά με το πώς να διατηρήσετε τα χέρια σας υγιή και να προστατευτείτε εσείς και οι αγαπημένοι σας από ασθένειες.

Για να βοηθήσουμε εσάς και την οικογένειά σας να προστατευτεί από μολύνσεις καταρτίσαμε έναν περιεκτικό οδηγό για καθαρά και υγιή χέρια.

621 HEALTHY SKIN 740X400

Υγιές Δέρμα

Τι είναι το υγιές δέρμα και γιατί είναι σημαντικό?  

Εξηγούνται τα πάντα στον οδηγό.

422 FOOD AND TUMMY BUGS

Τροφική δηλητηρίαση (τροφιμογενείς νόσοι)

Ανακαλύψτε τι προκαλεί την τροφική δηλητηρίαση και τη γαστρεντερίτιδα, τα τυπικά συμπτώματα και πώς η καλή υγιεινή στο σπίτι μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση των επιβλαβών μικροβίων.