Ασθένειες που μεταδίδονται από το νερό

424 WATERBORN ILLNESSES

Οι ασθένειες που μεταδίδονται από το νερό αποτελούν μια σημαντική πρόκληση για τον παγκόσμιο πληθυσμό, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η UNICEF εκτιμούν ότι ευθύνονται για το 80% του συνόλου των ασθενειών και το ένα τρίτο των θανάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες.    Σε μια ξεχωριστή έκθεση, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι το 88% του συνόλου των ασθενειών που μεταδίδονται με το νερό οφείλονται στην κακή υγιεινή, απολύμανση και την μη ασφαλή παροχή νερού.

Το νερό ωστόσο είναι μια θεμελιώδη απαίτηση της ανθρώπινης ζωής, καθώς αποτελεί το 70% του σώματός μας.  Ο μέσος άνθρωπος πρέπει να ίνει περίπου έξι έως οκτώ ποτήρια νερό καθημερινά.  

 

Αιτίες

Οι ασθένειες που μεταδίδονται με το νερό οφείλονται σε δύο κύριες αιτίες::

 • Χημικοί κίνδυνοι και βιομηχανική ρύπανση, π.χ. επικίνδυνα επίπεδα χημικών ουσιών, νιτρικά ή βαρέα μέταλλα στην παροχή νερού λόγω της βιομηχανικής ρύπανσης ή της υπερβολικής χρήσης γεωργικών χημικών ουσιών.
 • Μικροβιακοί κίνδυνοι οποίοι μολύνουν το νερό με βακτηρίδια, ιούς και παρασιτικών οργανισμών που προκαλούν ασθένειες.  Πολλά από αυτά είναι μόλυνση η οποία προκαλείται μέσω του νερού που έρχεται σε επαφή με τα ζωικά και ανθρώπινα περιττώματα.  Ένα μόλις γραμμάριο περιττωμάτων μπορεί να περιέχει έως και 100 δισεκατομμύρια μικρόβια.

 

 

Συμπτώματα

Οι ασθένειες που μεταδίδονται με το νερό είναι πολλές και ποικίλες, από διάρροια και χολέρα μέχρι και πολιομθελίτιδα και μηνιγγίτιδα.  Αυτές μπορεί να είναι απίστευτα σοβαρές, να μεταβάλλουν και ακόμα και να απειλούν τη ζωή όσων έχουν μολυνθεί αλλά υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να κάνετε για να προστατευτείτε από τις ασθένειες που μεταδίδονται με το νερό και τις νόσους.

 • Διάρροια και γαστρεντερίτιδα
 • Κοιλιακό άλγος και κράμπες
 • Τύφος
 • Δυσεντερία
 • Χολέρα
 • Μηνιγγίτιδα
 • Νόσος σκουληκιού της Γουινέας
 • Ηπατίτιδα
 • Πολιομυελίτιδα

Συμβουλές πρόληψης

 • Βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι ορατά καθαρό και απαλλαγμένο από κατακάθια ή άμμο. Μπορείτε να φιλτράρετε το νερό για να αφαιρέσετε τυχόν ορατούς ρύπους.
 • Πίνετε πάντοτε καθαρό ασφαλές νερό. Χρησιμοποιείτε είτε καθαρό πόσιμο νερό ή καθαρό νερό το οποίο έχει καταστεί ασφαλές χρησιμοποιώντας δισκία καθαρισμού του νερού ή υγρό για την εξουδετέρωση των επιβλαβών μικροοργανισμών. Μην πίνετε νερό που δεν έχει υποβληθεί σε επεξεργασία.
 • Βεβαιωθείτε ότι οποιοδήποτε νερό που έχετε αποθηκεύσει είναι αποδεκτής ποιότητας από άποψης μικροβίων για επακόλουθη χρήση. 
 • Αν το νερό έχει αποθηκευτεί για μπάνιο, προσθέστε λίγο Αντισηπτικό Υγρό Dettol σύμφωνα με τις οδηγίες για να εξουδετερώσετε τα επιβλαβή βακτηρίδια
 • Ασκείστε την ορθή υγιεινή των χεριών, πλένοντας τα χέρια σας επιμελώς με σαπούνι και νερό μετά τη χρήση της τουαλέτας, πριν από την προετοιμασία και κατανάλωση του φαγητού  
 • Βεβαιωθείτε ότι όλα τα τρόφιμα έχουν πλυθεί, καθαριστεί και μαγειρευτεί προσεκτικά για την εξουδετέρωση των επιβλαβών βακτηριδίων και άλλων επικίνδυνων μικροβίων που ίσως υπάρχουν
 • Εμβολιαστείτε για να προστατευτείτε από τις ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβόλια.

Μύθοι και αλήθειες

Οι ασθένειες που μεταδίδονται με το νερό εμφανίζονται μόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες;

Οι ασθένειες που μεταδίδονται με το νερό μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε χώρα, ωστόσο είναι πιο διαδεδομένες στον αναπτυσσόμενο κόσμο, συχνά εξαιτίας της έλλειψης υποδομών προμήθειας ασφαλούς νερού, αποχέτευσης και απολύμανσης.

Οι ασθένειες που μεταδίδονται με το νερό επηρεάζουν μόνο τις ευπαθείς κοινότητες;

Πρόκειται για ένα μύθο, οι ασθένειες που μεταδίδονται με το νερό μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε, αλλά ωστόσο ανάλογα με την ασθένεια που προκαλεί, μπορεί να έχει σοβαρότερη επίπτωση στα μικρά παιδιά, τα μωρά, τους ηλικιωμένους και εκείνους που ζουν με χρόνιες καταστάσεις.

GERM LARGE

Πως να πλένετε τα χέρια σας

Όλη τη ζωή σας πλένετε τα χέρια σας - αλλά το κάνετε σωστά; Η καλή τεχνική πλυσίματος των χεριών είναι σημαντική για να εξασφαλίσετε την προστασία σας και των άλλων από την εξάπλωση των επιβλαβών μικροβίων. Μάθετε πώς θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας μέσα από τον απλό οδηγό μας.

423 DIARRHOEA 444X240

Διάρροια

Δεν είναι κάτι ευχάριστο να συμβεί, αλλά είναι αρκετά σύνηθες.  Ανακαλύψτε τι προκαλεί τη διάρροια, τα τυπικά συμπτώματα και πώς να προλάβετε την εξάπλωση των βακτηριδίων στο σπίτι σας.

522 FOOD SAFETY 740X400

Ασφάλεια τροφίμων

Γνωρίζατε ότι οι περισσότερες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης συμβαίνουν στο σπίτι ως αποτέλεσμα της κακής υγιεινής της κουζίνας; Μάθετε περισσότερα για το πώς να προλάβετε την τροφική δηλητηρίαση εφαρμόζοντας τις 4 λέξεις κλειδιά για την ασφάλεια των τροφίμων.