413 HYGIENE IN RAINY SEASON 740X400

Όταν ξεσπά μια καταστροφή, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας από επιβλαβή μικρόβια και βακτηρίδια. Τα νερά της πλημμύρας θέτουν μια σειρά σοβαρών κινδύνων για την υγεία, από το να χτυπήσει ή να σκοτωθεί κανείς από το ορμητικό νερό, μέχρι την έκθεση σε μολύνσεις και ασθένειες. 

Μετά την καταιγίδα

Μόλις υποχωρήσει η κακοκαιρία, μπορεί να θέλετε να επιστρέψετε στο σπίτι σας για να επιθεωρήσετε τις ζημιές. Αυτό μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο, καθώς τα βαριά έπιπλα μπορεί να έχουν μετακινηθεί ή να είναι πλέον ασταθή μέσα στο σπίτι σας. Συχνά λείπουν οι σχάρες αποχέτευσης, και μπορεί στην επιφάνεια των νερών να επιπλέουν επικίνδυνα αντικείμενα όπως νεκρά ζώα.

Τα βρώμικα νερά θα περιέχουν επίσης ένα μείγμα από λύματα υπονόμων, ζωικά απόβλητα, χημικά απόβλητα και σκουπίδια, που περιέχουν όλα τους επιβλαβή μικρόβια.

Κίνδυνος μόλυνσης μετά από πλημμύρα

Ανάλογα με το πόσο ακραίες είναι οι συνθήκες της πλημμύρας, ο πιθανός κίνδυνος εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών μπορεί να ποικίλει σημαντικά. Οι επιδημίες διάρροιας είναι πολύ κοινές μετά από φυσικές καταστροφές όπως οι πλημμύρες, τόσο σε ανεπτυγμένες όσο και σε αναπτυσσόμενες χώρες. Υπάρχει επίσης σοβαρός κίνδυνος εξάπλωσης των παρακάτω νόσους που μεταδίδονται από το νερό:

Δερματικές μολύνσεις - η έκθεση σε νερό επιμολυσμένο από φυτοφάρμακα, χημικά και βιομηχανικά απόβλητα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και φλεγμονή στο δέρμα σας.

Πνευμονία - μια σοβαρή αναπνευστική νόσος που προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα, πυρετό και δυσκολία στην αναπνοή.

Λεπτοσπίρωση - κοινή σε νερά πλημμύρας που έχουν επιμολυνθεί από ούρα τρωκτικών, η βακτηριακή αυτή λοίμωξη προκαλεί πονοκέφαλο, μυικό πόνο και ρίγη.

Τέτανος - αυτή η πιθανώς θανατηφόρα ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί όταν ένα κανονικά αβλαβές βακτήριο που βρίσκεται στη σκόνη, το έδαφος ή τα ζωικά απόβλητα μολύνει μια πληγή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ακαμψία και σπασμούς, σύσπαση των μυών του προσώπου και δυσκολία στην κατάποση.

Ηπατίτιδα Α - πιο κοινή στην Αφρική και την Ινδία, η Ηπατίτιδα Α προκαλείται από νερό που έχει επιμολυνθεί από περιττώματα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια, ναυτία, μυικό πόνο και χαμηλό πυρετό.

Χολέρα - μια βακτηριακή λοίμωξη που προκαλείται από την κατανάλωση επιμολυσμένου νερού ή φαγητού που μαγειρεύτηκε με επιμολυσμένο νερό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν στομαχικές κράμπες, σοβαρή, υδαρή διάρροια και ναυτία.

Τυφοειδής πυρετός - πολύ μεταδοτική και πιθανώς απειλητική για τη ζωή, αυτή η βακτηριακή λοίμωξη εξαπλώνεται με την επαφή με αντικείμενα επιμολυσμένα από περιττώματα που περιέχουν τον μικροοργανισμό που την προκαλεί. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν στομαχικό πόνο, πονοκέφαλο υψηλό πυρετό και στομαχικές διαταραχές (δυσκοιλιότητα ή διάρροια).

Ασθένειες μεταδιδόμενες με διαβιβαστές

Σε τροπικά κλίματα, οι ασθένειες που μεταδίδονται με διαβιβαστές αποτελούν ιδιαίτερο κίνδυνο μετά από μια πλημμύρα. Ο μεγάλος όγκος στάσιμων νερών προσφέρει ιδανικές συνθήκες για την αναπαραγωγή κουνουπιών, μυγών, τσιμπουριών, ψειρών και ψύλλων, που αυξάνουν τη μετάδοση ασθενειών καθώς μεταφέρονται από ένα μολυσμένο άτομο για να τσιμπήσουν άλλο.

Ελονοσία - ένα απλό τσίμπημα κουνουπιού μπορεί να προκαλέσει ελονοσία, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα αν δεν χορηγηθεί άμεσα αγωγή. Τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν για περίπου δύο εβδομάδας, καθιστώντας δύσκολη την αντιμετώπιση της ελονοσίας. Οι ασθενείς εμφανίζουν υψηλό πυρετό με εφίδρωση και ρίγη, διάρροια, μυικό πόνο, πονοκέφαλο και εμετό.

Δάγκειος Πυρετός - όπως και η ελονοσία, η νόσος δεν μεταδίδεται από άλλο άνθρωπο, αλλά από τσίμπημα κουνουπιού. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υπερβολικά υψηλό πυρετό (έως 42°C ή 105° F), πόνο στους μυς και τις αρθρώσεις, πονοκέφαλο, πόνο πίσω από τα μάτια και πόνο στα οστά.

Γιατί υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μολύνσεων μετά από μια πλημμύρα;

 • Ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται ιατρικές υπηρεσίες αυξάνεται κατά πολύ, εξαντλώντας τις φαρμακευτικές προμήθειες και διαταράσσοντας την συνήθη πρόσβαση σε αυτές 
 • Το πόσιμο νερό μπορεί να επιμολυνθεί από απόβλητα υπονόμων, λάδια, χημικά και άλλα επικίνδυνα υλικά
 • Αν η απόρριψη αποβλήτων είναι πλημμελής, αυτό μπορεί να προκαλέσει επιμόλυνση του πόσιμου νερού από ανθρώπινα και ζωικά απόβλητα 
 • Τα επικίνδυνα μπάζα αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμού, κάτι που αυξάνει και τον κίνδυνο μολύνσεων
 • Όταν οι πλημμυροπαθείς χάσουν τα σπίτια τους, ολόκληρες κοινότητες μπορεί να μετατοπιστούν, διαβιώνοντας σε πρόχειρα καταλύματα ή καταυλισμούς. Όταν πολλά άτομα ζουν σε έναν περιορισμένο χώρο χωρίς επαρκή υγιεινή, ο κίνδυνος εξάπλωσης επικίνδυνων βακτηρίων αυξάνεται σημαντικά.

Συμβουλές για να παραμείνετε υγιείς μετά την πλημμύρα

Φροντίστε ο χώρος που ζείτε να είναι κατά το δυνατό υγιεινά καθαρός ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση βακτηρίων και ασθενειών. Ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα, εσείς και η οικογένειά σας θα επιβιώσετε τον αντίκτυπο της πλημμύρας και θα μπορέσετε να επιστρέψετε στην κανονική σας ζωή το συντομότερο δυνατό:

 • Η προσωπική υγιεινή είναι σημαντική, φροντίστε να πλένεστε καθημερινά χρησιμοποιώντας καθαρό νερό
 • Απορρίπτετε κανονικά τα σκουπίδια καθημερινά
 • Διατηρήστε όλους τους χώρους προετοιμασίας φαγητού όσο καθαρούς και στεγνούς γίνεται 
 • Πλένετε τα τρόφιμα σας σε αποστειρωμένο νερό και μαγειρέψτε τα καλά πριν τα καταναλώσετε
 • Αλλάζετε ρούχα καθημερινά
 •  Πλένετε καλά τα χέρια σας μετά τη χρήση της τουαλέτας, πριν χειριστείτε τρόφιμα και αφότου έρθετε σε επαφή με μολυσμένα αντικείμενα
 •  Βράστε νερό και αφήστε το να κρυώσει πριν το πιείτε ή το χρησιμοποιήσετε για πλύσιμο - μπορεί να περιέχει επιβλαβή παράσιτα

Αν εσείς ή κάποιος στην οικογένειά σας έχει τραυματιστεί:

 • Οι πληγές θα πρέπει πάντα να παραμένουν καθαρές, στεγνές και καλυμμένες. Οι ανοικτές εκδορές και πληγές μπορούν εύκολα να μολυνθούν, χωρίς την σωστή φροντίδα. 
 • Χρησιμοποιήστε πάντα αποστειρωμένο νερό για να καθαρίσετε μια πληγή. Αν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε αντισηπτικό μαντιλάκι καθαρισμού.
 • Αν η πληγή σας μολυνθεί, αρχίσει να πρήζεται, κοκκινίσει ή αρχίσει να τρέχει, ζητήστε άμεσα ιατρική φροντίδα
 • Βοηθήστε στην πρόληψη μολύνσεων χρησιμοποιώντας αντιβακτηριδιακό τζελ χεριών για να απολυμάνετε τα χέρια σας πριν περιποιηθείτε μια πληγή.

Μην αφήνετε τα παιδιά να παίζουν σε πλημμυρισμένες περιοχές. Το νερό μπορεί να τρέχει με μεγάλη ταχύτητα, είναι πολύ απρόβλεπτο και μπορεί να περιέχει μπάζα από δέντρα, οχήματα ή άλλα επικίνδυνα αντικείμενα που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα.

Ο Καθαρισμός 

Η επιχείριση καθαρισμού μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, αλλά καθώς τα πράγματά σας αρχίζουν να στεγνώνουν, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχουν απολυμανθεί σωστά ή να πεταχτούν ώστε να αποφύγετε τη μόλυνση.

Βεβαιωθείτε ότι φοράτε προστατευτικό ρουχισμό, όπως λαστιχένιες μπότες εργασίας και αδιάβροχα γάντια. Μια καλή ιδέα επίσης είναι να ντυθείτε ζεστά για την περίπτωση που θα παραμείνετε για πολύ ώρα σε ένα σημείο, και να τυλίξτε το κινητό σας τηλέφωνο με προστατευτικό, αδιάβροχο κάλυμμα.

 • Πλύνετε όλους τους τοίχους, τα πατώματα, τις επιφάνειες καθώς και πίσω από τα ντουλάπια με ζεστό νερό και σαπούνι και κατόπιν με απολυμαντικό. Μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία αρκετές φορές.
 • Πλύνετε στο πλυντήριο όλα τα υφάσματα επιπλώσεων, τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα στον κύκλο με την μεγαλύτερη θερμοκρασία, ιδανικά στους 60ºC ή περισσότερο. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ένα αντιβακτηριδιακό καθαριστικό πλυντηρίου, όπως το Απολυμαντικό Ρούχων Dettol στην πλύση σας για να εξουδετερώσετε το 99.9% των βακτηρίων. 
 • Πετάξτε τα αντικείμενα και τα χαλιά που έχουν καταστραφεί
 • Αναθέστε σε επαγγελματίες τον καθαρισμό υφασμάτων επίπλωσης που δεν έχουν καταστραφεί 
 • Μην καταναλώσετε οποιοδήποτε τρόφιμο έχει έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας.
 • Πετάξτε όλο το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα από το ψυγείο σας αν σημειώθηκε διακοπή ρεύματος 
 • Πετάξτε τα παγωτά και οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο καταναλώνεται κρύο, απευθείας από τον καταψύκτη
 • Προσπαθήστε να κρατήστε τα παιδιά και τα κατοικίδια μακριά από όλες τις πληγείσες περιοχές, καθώς είναι πιο επιρρεπή σε μολύνσεις
 • Πλύνετε όλα τα μαγειρικά σκεύη με καυτό, καθαρό νερό και απολυμάνετε με ένα ασφαλές αντιβακτηριδιακό υγρό πιάτων πριν τα χρησιμοποιήσετε. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε χλώριο στα μαγειρικά σκεύη
 • Πετάξτε όλες τις ξύλινες κουτάλες και τις επιφάνειες κοπής που έχουν έρθει σε επαφή με νερά πλημμύρας. 
 • Μην χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε επιφάνεια εργασίας που έχει υποστεί ζημιές - αποτελούν εστίες μικροβίων και θα μπορούσαν να εξαπλώσουν μολύνσεις

 Ελέγξτε για σημάδια μόλυνσης

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας κατευθείαν, αν εσείς ή οποιοσδήποτε στην οικογένειά σας εκδηλώσει οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Ναυτία
 • Διάρροια
 • Στομαχικές κράμπες