621 IMPORTANCE OF HAND WASHING TO HEALTH 740X400

Το πλύσιμο των χεριών τακτικά είναι το πιο απλό αλλά και το σημαντικότερο βήμα υγιεινής για την καταπολέμηση της εξάπλωσης των βακτηριδίων και άλλων μικροβίων - αυτού του είδους που μπορούν να οδηγήσουν σε στομαχικές διαταραχές, κρυολόγημα γρίπη και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας

Αλλά και πάλι οι άνθρωποι δεν το κάνουν όταν πρέπει

Παρακάτω δίνονται οι έξι δικαιολογίες που προβάλλουν συχνότερα οι άνθρωποι για να μην πλύνουν τα χέρια τους (και γιατί κάνουν λάθος).

Δεν πήγα πουθενά 

Ακόμα και αν μείνατε στο σπίτι όλο το πρωινό, θα έχετε κολλήσει μικρόβια στα χέρια σας χωρίς να το γνωρίζετε. Γνωρίζατε ότι τα βακτηρίδια μπορούν να επιβιώσουν στις σκληρές επιφάνειες από μερικές ώρες έως και κάποιους μήνες και επομένως τα πληκτρολόγια του τηλεφώνου και οι τηλεφωνικές συσκευές, οι θυρολαβές, τα τηλεχειριστήρια τηλεόρασης - κάθε επιφάνεια που ο άνθρωπος αγγίζει τακτικά μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό σημείο μεταφοράς βακτηριδίων. 

Δε φαίνονται βρώμικα

Καθημερινά οι ακαθαρσίες και τα χώμα μπορούν να μεταφέρουν κάθε είδους μικρόβια. Επομένως είναι πάντα καλή ιδέα να πλένετε τα χέρια σας όταν φαίνονται λερωμένα. Τι συμβαίνει όμως με τους μικροσκοπικούς οργανισμούς που δεν μπορείτε να δείτε?

Στην καθημερινότητά μας συλλέγουμε διαρκώς μικρόβια, ιδιαίτερα μετά τη χρήση της τουαλέτες ή την προετοιμασία του φαγητού. Είναι επομένως σημαντικό να γνωρίζουμε πότε να πλένουμε τα χέρια μας και να είμαστε σε θέση να το κάνουμε σωστά.   

Είμαι πολύ απασχολημένος

Βιάζεστε? Το να μη σταματήσετε για πλύσιμο των χειρών, ιδιαίτερα μετά τη χρήση της τουαλέτες, θα μπορούσε να σας κοστίσει ακριβά. Πράγματι, κάθε χρόνο στο ΗΒ οι άδειες λόγω ασθένειας κοστίζουν στους εργοδότες  £495 για κάθε υπάλληλο. 

Ο νοροϊός, παραδείγματος χάρη, προκαλεί κατά μέσο όρο τέσσερις ημέρες απουσίας από την εργασία. Αποτελεί μία από τις πιο κοινές αιτίες ασθένειας και διάρροιας, και εξαπλώνεται κυρίως μέσω τις επαφής με ένα προσβεβλημένο άτομο. Όπως για παράδειγμα με τη χειραψία.

Το ξέχασα

Με τόσα που συμβαίνουν είναι εύκολο να ξεχάσετε το πλύσιμο των χεριών. Προσπαθήστε λοιπόν να το κάνετε καθημερινότητά σας ώστε να αποκτήσετε τη συνήθεια. Αφήστε στον εαυτό σας ένα σημείωμα, κάντε ένα σημάδι στο χέρι σας, ορίστε μια υπενθύμιση στο τηλέφωνό σας ή γράψτε μια λίστα μέχρι να κολλήσει:

Πλύνετε τα χέρια πριν:

  • Καταναλώσετε ή προετοιμάστε το φαγητό
  • Επιδέσετε ένα τραύμα ή να χορηγήστε κάποιο φάρμακο
  • Πιάσετε ένα μωρό ή βρέφος
  • Αλλάξετε την πάνα

Πλύνετε τα χέρια μετά:

  • Το χειρισμό των τροφίμων
  • Την αλλαγή πάνας ή τη χρήση της τουαλέτας
  • Την επαφή με τα σωματικά υγρά (αίμα, σάλιο, έμετο, κ.λπ.)
  • Το χειρισμός των ζώων και κατοικίδιων ζώων
  • Το άδειασμα του κάδου
  • Τη βόλτα στον κήπο

Τέλος, πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά που δείχνουν βρώμικα, ή αν κάποιος άλλος στο σπίτι είναι αδιάθετος.

Δεν έχω κοντά μου σαπούνι και νερό

Βρίσκεστε εκτός σπιτιού; Είναι καλή ιδέα να έχετε μαζί σας το Απολυμαντικό Χεριών Dettol που εξουδετερώνει το 99,9% των μικροβίων -χρήσιμο αν ετοιμάζεστε να φάτε κάτι ή αν ήσασταν στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Τα μικρόβια είναι καλά για το ανοσοποιητικό σύστημα

Αληθεύει ότι κάποιες μολύνσεις θα συμβάλλουν στην διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος μας εμποδίζοντάς μας να αρρωστήσουμε και πάλι από την ίδια μόλυνση, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα (πχ. τροφική δηλητηρίαση).  Η γενική έκθεση στα μικρόβια δε θα μας προστατέψει επίσης από συγκεκριμένες μολύνσεις. 

Από τα δισεκατομμύρια των μικροοργανισμών με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά, πολύ λίγα είναι σοβαρά επιζήμια. Δώστε λοιπόν στο ανοσοποιητικό σας σύστημα μία χείρα βοηθείας πλένοντας τα χέρια σας - όταν χρειάζεται.