343 HYGIENE AT SCHOOL 740X400

Είτε το παιδί σας ξεκινά στο σχολείο για πρώτη φορά ή επιστρέφει σε αυτό μετά τις διακοπές, η ανάμειξή του με πολλά άλλα παιδιά θα το εκθέσει σε πολύ περισσότερα μικρόβια από αυτά που βρίσκονται στο σπίτι. Αν και δεν μπορείτε να αποτρέψετε την επαφή με όλα τα μικρόβια (και θα πρέπει να θυμάστε ότι η επαφή με κάποια μικρόβια είναι κάτι καλό), μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο να κολλήσει το παιδί σας μία μόλυνση, μέσω των συνηθειών σωστής υγιεινής. 

Πώς εξαπλώνονται τα μικρόβια στο σχολείο;

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας συχνά κρυολογούν και κολλάνε ιώσεις γρίπης ή γαστρεντερίτιδες που μπορεί να οδηγήσουν σε διάρροια. Οι ιώσεις αυτές εξαπλώνονται πολύ γρήγορα από παιδί σε παιδί, μέσω του αγγίγματος μιας μολυσμένης επιφάνειας. Τα μικρόβια εξαπλώνονται επίσης πολύ γρήγορα στον αέρα, μέσω του βήχα και του φτερνίσματος, καθώς και με την κατανάλωση μολυσμένης τροφής.

Γιατί είναι σημαντική η σωστή υγιεινή;

Αν το παιδί σας μολυνθεί, τα μικρόβια μπορούν γρήγορα να μεταδοθούν στην υπόλοιπη οικογένεια στο σπίτι. Ξεσπάσματα κοινού κρυολογήματος και στομαχικών διαταραχών είναι συνήθη κατά την έναρξη κάθε νέου τριμήνου - τόσο στα σχολεία όσο και στις οικογένειες. Συνεπώς, βοηθώντας το παιδί σας να κατανοήσει τις αρχές της σωστής υγιεινής θα συνδράμει ουσιαστικά την προσπάθειά σας να παραμείνει το παιδί και η οικογένεια υγιείς.

Αποτρέποντας την μετάδοση ιών κρυολογήματος και γρίπης

Αν και ο εμβολιασμός μπορεί να προστατεύσει το παιδί σας από κάποιες σοβαρές ασθένειες, όπως ο τέτανος, η διφθερίτιδα και ο κοκκύτης, δεν μπορεί να προστατεύσει τα παιδιά από κάθε τύπο επιβλαβών βακτηρίων.

Κορυφαίες συμβουλές για σωστή υγιεινή στο σχολείο

1. Κρατήστε τα χέρια καθαρά

Το καλό πλύσιμο χεριών είναι ο μοναδικός και αποτελεσματικότερος τρόπος για την πρόληψη της εξάπλωσης ιώσεων στα σχολεία. Μάθετε στο παιδί σας πως και πότε να πλένει τα χέρια του (τρίβοντας τα χέρια του για τουλάχιστο 20 δευτερόλεπτα, χρησιμοποιώντας σαπούνι και καθαρό, τρεχούμενο νερό). Πάντοτε να πλένει τα χέρια.

 • Αφού πάει στην τουαλέτα
 • Πριν το φαγητό
 • Μετά το παιχνίδι έξω από το σπίτι
 • Αφού αγγίξει κάτι βρώμικο
 • Αφού βήξει, φταρνιστεί ή φυσήξει τη μύτη του
 • Αφού αγγίξει ένα βρώμικο χαρτομάντιλο
 • Αφού χαϊδέψει/παίξει με ζώα 
 • Κάθε φορά που τα χέρια φαίνονται λερωμένα

2. Ο βήχας και το φτάρνισμα εξαπλώνουν τις ασθένειες
Μάθετε τα παιδιά σας να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα τους με ένα χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φταρνίζονται ώστε να μη μεταφέρονται με τον αέρα τα μικρόβια. Πετάξτε τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα στον κάδο των αχρήστων και πάντοτε να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά.

Αν δεν έχετε πρόχειρα χαρτομάντιλα, ενθαρρύνετε το παιδί σας να φταρνίζεται ή να βήχει φέρνοντας τον αγκώνα του, αντί για τα χέρια του, στο πρόσωπό του ώστε να ελαττωθεί η εξάπλωση των βακτηρίων.

3. Υγιεινή Διατροφή
Είτε το παιδί σας έχει μαζί του γεύμα ή παίρνει από το σχολείο γεύμα, μια ισορροπημένη και με ποικιλία διατροφή θα βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του και θα ευνοήσει την σωστή του ανάπτυξη. Η σωστή διατροφή συμβάλλει επίσης και στην συγκέντρωση κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Προετοιμασία γεύματος
Φροντίστε να πλύνετε και να στεγνώσετε τα χέρια σας προτού ξεκινήσετε να ετοιμάζετε το γεύμα που θα πάρει μαζί του το παιδί. Οι επιφάνειες της κουζίνας θα πρέπει επίσης να είναι καθαρές και απολυμασμένες. Μετά:

 • Ελέγξετε τις ημερομηνίες λήξεως όλων των τροφίμων
 • Χρησιμοποιήστε ένα αεροστεγές, άκαμπτο δοχείο γεύματος, το οποίο έχει προηγουμένως πλυθεί και στεγνώσει πριν και μετά την χρήση του
 • Πλύνετε με άφθονο φρέσκο, τρεχούμενο νερό τα φρούτα και τα λαχανικά
 • Προσπαθήστε να ετοιμάζετε φρέσκο γεύμα κάθε μέρα, καθώς έτσι μειώνονται οι πιθανότητες ανάπτυξης μικροβίων 

 4. Κατανάλωση άφθονου νερού

Το νερό είναι πολύ πιο υγιεινό από ποτά με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, γλυκαντικά, πρόσθετα και καφεΐνη. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να πίνουν άφθονο νερό μέσα στη μέρα, καθώς ακόμη και μια ελαφριά αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει χαμηλή ικανότητα συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα και πονοκεφάλους.

Αντιμετωπίζοντας τις ασθένειες

Αν το παιδί σας είναι άρρωστο, μην το στείλετε στο σχολείο έως ότου έχει αναρρώσει πλήρως και νιώσει ικανό να επιστρέψει. Αν επιστρέψει νωρίτερα από ότι πρέπει στο σχολείο, κινδυνεύει να μεταδώσει τα μικρόβια του σε άλλα παιδιά.

Να θυμάστε σαν γενικό κανόνα, να μην στέλνετε τα παιδιά στο σχολείο όταν πάσχουν από τις παρακάτω μεταδοτικές ασθένειες:

Ανεμοβλογιά: Για πέντε ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος Εμετός και διάρροια: Έως 48 ώρες μετά το τελευταίο επεισόδιο εμετού ή διάρροιας Γρίπη: Μέχρι να αναρρώσει πλήρως
Ιλαρά: Για τέσσερις ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος Βακτηριακή Μηνιγγίτιδα: Μέχρι να αναρρώσει πλήρως

Πως μπορείτε να βοηθήσετε:
Παράλληλα με την ενθάρρυνση των αρχών της σωστής υγιεινής στο σχολείο, μπορείτε να αποτρέψετε την μετάδοση των μικροβίων στο σχολείο ακολουθώντας τα εξής βασικά βήματα:

 • Διατηρείτε καθαρή και χωρίς υπολείμματα τροφών την σχολική τσάντα, ιδίως αν το παιδί σας παίρνει μαζί του γεύμα από το σπίτι
 • Τα ρούχα της γυμναστικής θα πρέπει να πλένονται μία φορά την εβδομάδα
 • Φροντίστε τα παιδιά σας να αλλάζουν καθημερινά εσώρουχα και κάλτσες
 • Πλένετε τα ρούχα του σχολείου ή την στολή του σχολείου σε υψηλές θερμοκρασίες για να σκοτώνονται τα βακτήρια. Για ευαίσθητα ρούχα που δεν μπορούν να πλυθούν σε θερμοκρασία 60°C, δοκιμάστε να προσθέστε στην πλύση Απολυμαντικό Ρούχων Dettol.