332 TODDLERS GUIDE TO HANDWASHING 740X400

Το πλύσιμο των χεριών είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικό τρόπος που μπορεί να βοηθήσει εσάς ή το παιδί σας να παραμείνετε υγιείς. Η δημιουργία υγιεινών συνηθειών για το πλύσιμο των χεριών κατά την παιδική ηλικία είναι σημαντική και θα βοηθήσει όχι μόνο το μικρό σας, αλλά και ολόκληρη την οικογένεια να παραμείνει υγιής σταματώντας την εξάπλωση των μικροβίων που προκαλούν ασθένειες. 

Τα πολύτιμα αυτά χέρια μπορούν καθημερινά να έρχονται σε επαφή με κάθε είδους πηγή μικροβίων.  Εξερευνούν και ανακαλύπτουν τον κόσμο, αλλά τα μικρόβια που κολλάνε μπορεί να αρρωστήσουν το μικρό σας ή άλλα μέλη της οικογένειάς σας. Ευτυχώς το τακτικό πλύσιμο των χεριών μπορεί να απομακρύνει αυτά τα μικρόβια κάτι το οποίο σημαίνει ότι δε χρειάζεται να περιορίσουν τη διασκέδασή τους, βοηθώντας τα να παραμείνουν υγιή.

Όταν διδάσκουμε τα παιδιά, ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά για το πλύσιμο των χεριών, είναι πραγματικά σημαντικό να το κάνετε διασκεδαστικό και να τα ανταμείψετε όταν το κάνουν σωστά.  

Σε όλους μας αρέσει να γνωρίζουμε ότι το κάναμε καλά και τα παιδιά δεν αποτελούν εξαίρεση.  Επαινέστε και ενθαρρύνετέ τα πολύ, ίσως φανεί περίεργο στην αρχή αλλά είναι ένας πολύ καλός τρόπος να τα βοηθήσετε να επαναλάβουν την απλή αλλά αποτελεσματική αυτή συνήθεια ώστε να παραμείνουν υγιή.  Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πίνακα με αυτοκόλλητα κάθε φορά που πλένουν τα χέρια τους σωστά, και όταν θα έχουν συμπληρώσει έναν αριθμό αυτοκόλλητων ως ανταμοιβή θα μπορούσατε να τους δώσετε ένα ειδικό κέρασμα για να τα βοηθήσετε να παραμείνουν στο σωστό δρόμο.

Τα νεανικά αυτά μάτια διεισδυτικά είναι και θα σας δουν όταν δεν πλένετε τα χέρια σας. Δώστε λοιπόν το καλό παράδειγμα και πλένετε τα χέρια σας όποτε χρειάζεται.  Αν τη στιγμή αυτή είστε μαζί τους, εξηγήστε τους το λόγο και δείξτε τους τι κάνετε...ξέρετε πόσο συχνά επαναλαμβάνουν πράγματα που λέτε και κάνετε, βοηθήστε τα λοιπόν να ακολουθήσουν το εξαιρετικό σας παράδειγμα όσον αφορά το πλύσιμο των χεριών.

Στην αρχή ίσως αισθανθείτε λίγο αμήχανα αλλά είναι πραγματικά σημαντικό να ενσωματώσετε την υγιεινή συνήθεια του πλυσίματος των χεριών όσο το δυνατόν νωρίτερα στη ζωή σας για να διατηρήσει όχι μόνο το παιδί σας, αλλά όλη την οικογένεια σας υγιή. 

Ωστόσο το πλύσιμο των χεριών είναι κάτι παραπάνω από ένα γρήγορο τρίψιμο με σαπούνι και εφόσον θέλετε να διατηρήσετε τα χέρια σας υγιή και απαλλαγμένα από τις ασθένειες που προκαλούν τα μικρόβια, ορίστε ο τελικός οδηγός για υγιή χέρια των μικρών.

Πότε χρειάζεται να πλύνουν τα χέρια τους τα μικρά παιδιά

Τρία βασικά σημεία για να το κάνουν σωστά είναι να πλένουν τα χέρια τους:

 • Πριν καταναλώσουν οποιοδήποτε φαγητό 
 • Μετά από κάθε φορά που επισκέπτονται την τουαλέτα ή χρησιμοποιούν το γιογιό.  
 • Πριν εμπλακούν στην προετοιμασία κάποιου φαγητού

Ακόμα και αν το παιδί σας δεν είναι ένας υποψήφιος σεφ, εάν είστε μαζί στην κουζίνα και ετοιμάζετε κάποιο φαγητό, να του δείξετε ότι πλένετε τα χέρια σας.

Φυσιολογικά, εάν έρθουν σε επαφή με οποιαδήποτε πηγή μικροβίων, εάν αγγίζουν κάποιο κόψιμο ή εκδορά ή ακόμα και αν παίζουν έξω από το σπίτι καλό είναι να αποκτήσουν τη συνήθεια να πλένουν τα χέρια τους καθώς, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, τα μικρά αυτά δάχτυλα έχουν τη συνήθεια να μπαίνουν μέσα σε κάθε τι δεν θα θέλατε να μπουν!

Πλύσιμο χεριών, 9 βήματα για υγιή χέρια

Γνωρίζατε ότι για να πλύνετε επιμελώς τα χέρια σας, θα χρειαστούν περίπου 40 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό για να τα καθαρίσετε σωστά;  Διδάξτε το μικρό σας να αφιερώνει το χρόνο που χρειάζεται για να το κάνει σωστά.  Κάντε το διασκεδαστικό, τραγουδώντας το τραγούδι των γενεθλίων δύο φορές είναι περίπου ο χρόνος που θα χρειαστείτε για να κάνετε προσεκτική δουλειά, ενώ μπορείτε ακόμα και να το τραγουδήσετε μαζί δυνατά!  Δείξτε του τα σχήματα που κάνετε με τα χέρια σας και παρακινήστε το να σας αντιγράψει.  Θα μπορούσατε ακόμα και να ζητήσετε από το μικρό σας να σας δείξει πώς να πλύνετε τα χέρια σας.  Ίσως χρειαστεί μια υπενθύμιση αλλά είναι εκπληκτικό πόσο γρήγορα θα σας υπενθυμίζουν εκείνα να πλένετε τα χέρια σας!

Χαρούμενο πλύσιμο των χεριών 

 1. Σε βρεγμένα χέρια με καθαρό ζεστό τρεχούμενο νερό
 2. Εφαρμόστε μία μικρή ποσότητα σαπουνιού
 3. Τρίψτε τις παλάμες σας μαζί, (μακριά από το νερό)
 4. Τρίψτε τα δάχτυλα και τους αντίχειρες και τα τμήματα στο ενδιάμεσο
 5. Τρίψτε τα νύχια στις παλάμες σας
 6. Τρίψτε το πίσω μέρος κάθε χεριού
 7. Ξεπλύνετε με καθαρό τρεχούμενο νερό
 8. Στεγνώστε με μια καθαρή πετσέτα ή χαρτοπετσέτα
 9. Επιδοκιμάστε το παιδί σας που το έκανε σωστά.  Θυμηθείτε το ρητό  «μία πράξη που επιδοκιμάζεται είναι μια πράξη που επαναλαμβάνεται».

Μολονότι κατά καιρούς ίσως δεν είναι όλα εύκολα και οι καλύτερες προσπάθειές σας ίσως δεν πάνε ακριβώς σύμφωνα με το σχέδιο, θυμηθείτε ότι διδάσκετε στο παιδί σας μια δεξιότητα ζωτικής σημασίας για τη ζωή που θα το βοηθήσει να παραμείνει υγίες για το υπόλοιπο της ζωής του.  

Δυστυχώς, χιλιάδες άνθρωποι, κάθε χρόνο,  κυρίως παιδιά και άλλες ευπαθείς ομάδες ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες πεθαίνουν από ασθένειες που θα μπορούσαν εύκολα να προληφθούν με την απλή πράξη του πλυσίματος των χεριών. Συνεπώς μεταδίδοντας στα μικρά σας υγιεινές συνήθειες μπορείτε να κάνετε πολύ μεγαλύτερη διαφορά από όσο νομίζετε.