324 BREAST AND BOTTLE FEEDING 740X400

Είτε επιλέξετε να θηλάσετε ή αν διαλέξετε το παρασκεύασμα βρεφικού γάλακτος, η ορθή υγιεινή θα πρέπει να είναι ύψιστης σημασίας. Ανεξάρτητα από το πόση ανυπομονησία έχει το μικρό σας για να φάει, η καλή υγιεινή είναι βασική για την προστασία του από τις ασθένειες. Διαβάστε τις υποδείξεις και συμβουλές μας σχετικά με τον υγιεινό θηλασμό και τάισμα με το μπιμπερό.

Είναι καλύτερος ο θηλασμός?

Ο θηλασμός - ή γαλουχία - προσφέρει την πιο φυσική τροφή για το μωρό σας. Περιέχει θρεπτικά συστατικά και αντισώματα που χρειάζεται το μωρό σας προκειμένου να το βοηθήσουν να αναπτυχθεί και να καταπολεμήσει τις ασθένειες και τις μολύνσεις στα πρώιμα στάδια της ζωής του ενώ ακόμα αναπτύσσετε το ανοσοποιητικό του σύστημα. Με την άσκηση της ορθής υγιεινής πριν από κάθε τάισμα, θα είστε βέβαιες ότι μόνο τα καλά στοιχεία του μητρικού γάλακτος μεταδίδονται στο μωρό σας και όχι τα βλαβερά μικρόβια.

Τι μπορώ να τρώω όταν θηλάζω?

Εξακολουθείτε να τρώτε για δύο όταν θηλάζετε. Αν καταναλώνετε υπερβολικά λίγο φαγητό, δε θα παράγετε αρκετό γάλα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα ένα πεινασμένο μωρό. Γενικά, δε χρειάζεται να τρώτε κάτι ειδικό κατά τη διάρκεια του θηλασμού, απλά βεβαιωθείτε πως οτιδήποτε καταναλώνετε σας εξασφαλίζει ένα υγιές ισορροπημένο διαιτολόγιο. Σε αυτό περιλαμβάνονται: 

 • Τροφές που περιέχουν άμυλο (πχ. ψωμί και ρύζι). Επιλέξτε ποικιλίες ολικής άλεσης
 • Φρούτα και λαχανικά
 • Καταναλώνετε κάποιες πρωτεΐνες, όπως άπαχο κρέας, αυγά ή όσπρια. Καταναλώνετε τουλάχιστον δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων και των λιπαρών ποικιλιών, όπως σολομός
 • Συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιό σας κάποια γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, όπως γιαούρτι ή ένα ποτήρι γάλα. Βεβαιωθείτε ότι το διαιτολόγιό σας περιλαμβάνει αρκετό ασβέστιο και σίδηρο. Εάν μπορείτε, καταναλώνετε κατά κύριο λόγο ακόρεστα λίπη και τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ).

Τι πρέπει να αποφεύγω?

Για να προσφέρετε στο μωρό σας ένα υγιές ξεκίνημα στη ζωή, προσέξτε τις ακόλουθες ουσίες:

 • Το αλκοόλ περνάει μέσω του γάλακτος εντός μίας ώρας. Εάν λαχταράτε ένα ποτήρι κρασί, είναι καλύτερο να περιμένετε μέχρι να τελειώσετε το τάισμα
 • Η νικοτίνη περνάει απευθείας μέσω του μητρικού γάλακτος στο μωρό σας. Θα ήταν καλύτερο να σταματήσετε να καπνίζετε κατά τη διάρκεια του θηλασμού αλλά εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, αφήστε να περάσει τουλάχιστον μία ώρα αφού καπνίσετε πριν από το επόμενο τάισμα.
 • Τα αντιβιοτικά, τα χημικά καθαρτικά και τα προϊόντα που περιέχουν ιώδιο. Αν δεν είστε βέβαιοι ελέγξτε το με τον Ιατρό σας. 

Πώς βελτιώνω την υγιεινή κατά τη διάρκεια του θηλασμού

Η καλή υγιεινή κατά τη διάρκεια του ταΐσματος είναι σημαντική για την πρόληψη του ερεθισμού και της μόλυνσης των θηλών σας. Είναι επίσης σημαντικό για το μωρό σας προκειμένου να το βοηθήσετε να προστατευτεί από τις ασθένειες και τη διάρροια. Οι παρακάτω συμβουλές ίσως σας βοηθήσουν. 

 • Πλένετε πάντοτε τα χέρια σας με Κρεμοσάπουνο Dettol πριν από το θηλασμό
 • Διατηρείτε με το συνήθη τρόπο τις θηλές σας καθαρές όταν κάνετε ντους ή μπάνιο
 • Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε προστατευτικά καλύμματα θηλών, να τις αλλάζετε αμέσως όταν βραχούν ή λερωθούν
 • Αφήστε τον αέρα να έρθει σε επαφή με τις θηλές σας όσο το δυνατόν συχνότερα
 • Σε περίπτωση που αντλείτε γάλα, βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει και αποστειρώσει το θήλαστρο και τα μπιμπερό πριν από κάθε χρήση

Συμβουλές για το τάισμα με μπιμπερό και την υγιεινή του μπιμπερό

Είτε αντλείτε γάλα ή φτιάχνετε παρασκεύασμα βρεφικού γάλακτος, υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε για να προστατέψουν το μωρό σας από ασθένειες και διάρροια:

 • Πλένετε πάντοτε τα χέρια σας με Κρεμοσάπουνο Dettol πριν από το το τάισμα με μπιμπερό ή την προετοιμασία του γάλακτος
 • Τα μπιμπερό και οι θηλές του θήλαστρου μπορούν να περικλείουν επιβλαβή βακτηρίδια. Βεβαιωθείτε ότι έχουν πλυθεί με ζεστό νερό και σαπούνι και με βούρτσα για μπουκάλια πριν από την αποστείρωση
 • Βράστε φρέσκο νερό βρύσης και αφήστε το να κρυώσει για λιγότερο από 30 λεπτά πριν να προσθέσετε το παρασκεύασμα γάλακτος
 • Το μητρικό γάλα που έχετε αντλήσει και το έτοιμο παρασκεύασμα γάλακτος μπορούν να φυλαχθούν σε αποστειρωμένα μπουκάλια στο ψυγείο για μέχρι 24 ώρες, και κατόπιν θα πρέπει να απορριφθεί

Το μωρό σας θα θέλει τάισμα μέρα και νύχτα και επομένως να είστε προετοιμασμένοι για το θηλασμό και το τάισμα με μπιμπερό όλο το εικοσιτετράωρο.