325 COMMON BABY CONDITIONS 740X400

Ειδικά αν είστε νέοι γονείς, μπορεί να ανησυχήσετε πολύ αν παρατηρήσετε σημεία κάποιας μόλυνσης ή πάθησης στο μωρό σας. Αλλά να είστε σίγουροι ότι οι περισσότερες παθήσεις είναι εύκολα θεραπεύσιμες, αν τις εντοπίσετε αρκετά νωρίς. Μάθετε για μερικές από τις πιο κοινές παθήσεις και σε ποιες ενέργειες μπορεί να χρειαστεί να προβείτε. 

Αν ανησυχείτε, επικοινωνήστε με τον ιατρό σας. Οι παρούσες πληροφορίες δεν θα πρέπει να αντικαθιστούν τις συμβουλές από έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία υγειονομικής περίθαλψης. Αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την υγεία του μωρού σας, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον Επισκέπτη Υγείας σας, έναν Νοσηλευτή ή έναν Ιατρό το συντομότερο δυνατόν. 

Νινίδα

Πρόκειται για μία αβλαβή, ξηρή περιοχή του δέρματος που εμφανίζεται στο τριχωτό της κεφαλής ή τα φρύδια του μωρού, σχηματίζοντας λευκά ή κίτρινα «λέπια». Αν και η αιτία της είναι άγνωστη, η νινίδα είναι εξαιρετικά κοινή και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Το μωρό σας δεν θα αισθάνεται ερεθισμό ή ενόχληση, και τα λέπια τελικά θα αρχίσουν να υποχωρούν από μόνα τους. 

Θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να επισπεύσετε την απομάκρυνσή τους τρίβοντας απαλά μια μικρή ποσότητα ήπιου σαμπουάν μωρών ή ενός θεραπευτικού σαμπουάν από το φαρμακοποιό σας στο τριχωτό της κεφαλής του μωρού σας, χτενίζοντας το με ένα μαλακό πανί ή με βούρτσα για να χαλαρώσετε τα λέπια. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε μαλάξεις στο τριχωτό της κεφαλής με ελαιόλαδο ή λάδι για μωρά, αφήνοντάς το για τουλάχιστον τριάντα λεπτά (ή όλη νύχτα) για να μαλακώσει το δέρμα πριν απομακρύνετε τα λέπια με ένα απαλό πλύσιμο. 

Ό,τι κι αν κάνετε, δεν θα πρέπει ποτέ να απομακρύνετε τα λέπια τσιμπώντας τα, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει μόλυνση.

Κωλικοί

Τα μωρά με κολικούς έχουν συνήθως μακρές περιόδους γοερού απαρηγόρητου κλάματος, που συχνά ξεκινούν την ίδια ώρα κάθε μέρα. Ξεκινώντας μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη γέννηση και συνεχίζοντας για 4-6 μήνες, οι κολικοί πλήττουν ένα στα πέντε μωρά και μπορούν να αποτελούν μια οδυνηρή εμπειρία για τους γονείς, αν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη μακροπρόθεσμης βλάβης για την υγεία του μωρού σας. 

Αν και η αιτία τους είναι άγνωστη, μερικοί πιστεύουν ότι οι κολικοί ενδέχεται να οφείλονται σε παγιδευμένο αέρα. Εάν το μωρό σας είναι καλά κατά τα άλλα και μπορείτε να εξαλείψετε άλλες πιθανές αιτίες για το κλάμα του, όπως το ότι κρυώνει, είναι βρεγμένο ή πεινάει, τότε θα μπορούσε κάλλιστα να έχει κολικούς. Αν ναι, δεν υπάρχει τίποτε άλλο που μπορείτε να κάνετε από το να προσπαθήσετε να ανακουφίσετε το μωρό σας.

Πόνος και Λοιμώξεις στα Αυτιά

Η φλεγμονή του μέσου ωτός προκαλείται από βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη (γνωστή ως μέση ωτίτιδα). Είναι η πιο κοινή αιτία σοβαρού πόνου στα μικρά παιδιά.  

Τα βρέφη και τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή σε μολύνσεις των αυτιών, επειδή η ευσταχιανή τους σάλπιγγα (η οποία συνδέει το λαιμό με το αυτί) είναι σχετικά μικρή. Αυτό επιτρέπει σε τυχόν μικρόβια να εξαπλώνονται εύκολα από το λαιμό στο μέσο αυτί, μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας. Το έκζεμα (φλεγμονή του δέρματος) ή η εισαγωγή κάποιου αντικειμένου στο αυτί μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσφορία και πόνο στο αυτί. 

Συνήθως, οι μολύνσεις των αυτιών ξεκινούν με ένα κρυολόγημα ή μία ίωση (όπως η παρωτίτιδα ή η ιλαρά), πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως πονόλαιμος. Η συσσώρευση υγρού και η πίεση πίσω από το τύμπανο οδηγούν στη συνέχεια σε πόνο στο αυτί. 

Το μωρό σας θα αισθάνεται πόνο και είναι πιθανό να κλαίει για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε μια έκκριση από το αυτί. 

Οι περισσότερες λοιμώξεις του αυτιού υποχωρούν από μόνες τους, χωρίς περαιτέρω θεραπεία. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν μέσα σε μια-δυο μέρες, θα πρέπει να δείτε τον Επισκέπτη Υγείας σας, έναν Νοσηλευτή ή τον Ιατρό σας. 

Ερυθηματώδες Εξάνθημα

Το ερυθηματώδες εξάνθημα είναι ένα κόκκινο φλεγμονώδες εξάνθημα που προκαλεί φαγούρα, μπορεί να εμφανιστεί στο δέρμα του μωρού σας, αν ζεσταθεί υπερβολικά πολύ. Αν και το ερυθηματώδες εξάνθημα δεν είναι επιβλαβές για το μωρό σας, αποτελεί σημάδι ότι θα πρέπει να μειώσετε λίγο τη θερμοκρασία του, πριν υπερθερμανθεί και κινδυνεύσει να αφυδατωθεί. Τα μωρά δεν έχουν την ικανότητα να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία τους όπως οι ενήλικες, οπότε μπορείτε να τα βοηθήσετε ντύνοντας τα με χαλαρά, βαμβακερά ρούχα και κρατώντας τα στη σκιά ώστε να αποφύγετε την υπερθέρμανσή τους.  

Τα ερυθηματώδη εξανθήματα συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε λίγες μέρες. Ένα δροσερό μπάνιο ή μια λοσιόν καλαμίνης μπορούν να βοηθήσουν το δέρμα να ηρεμήσει.

Σύγκαμα

Μερικές φορές το δέρμα του μωρού σας στην ευαίσθητη περιοχή της πάνας μπορεί να κοκκινίσει και να ερεθιστεί. Συνήθως δεν είναι κάτι σοβαρό, αλλά μπορεί να είναι επώδυνο και να δημιουργήσει ανησυχία τόσο σε εσάς όσο και το μωρό σας. 

Η πιο κοινή αιτία συγκάματος είναι η υγρασία. Τα ούρα και τα κόπρανα μπορούν να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα του μωρού σας και όσο περισσότερο μένουν σε επαφή με το δέρμα, τόσο πιθανότερο είναι να προκληθεί ερεθισμός και πιθανή φλεγμονή.

Το σύγκαμα συνήθως ξεκινά με κόκκινα σημάδια ή μπαλώματα, ή μια γενικότερη ερυθρότητα του δέρματος, το οποίο μπορεί να φαίνεται ερεθισμένο όταν το ακουμπάτε. Μπορεί να εξελιχθεί σε κόκκινες, σκασμένες, επώδυνες φουσκάλες που έχουν γίνει πληγές. Βεβαιωθείτε ότι αλλάζετε εγκαίρως τις πάνες, προκειμένου το σύγκαμα να μη λάβει μεγάλες διαστάσεις. Αλλάζοντας τακτικά την πάνα του μωρού σας και κρατώντας το στεγνό θα μπορέσετε να αποφύγετε τα συγκάματα.

Κάποιες φορές, ωστόσο, το ευαίσθητο δέρμα μπορεί να ερεθιστεί από τη χρήση ισχυρών σαπουνιών ή ειδών περιποίησης, από μωρομάντιλα με οινόπνευμα, από την έντονη τριβή στο σκούπισμα κατά την αλλαγή της πάνας, από διάρροια ή αλλαγή στη διατροφή του μωρού. Για να αποφύγετε τα συγκάματα: 

 • Διατηρήστε το δέρμα του μωρού σας καθαρό και στεγνό και αλλάζετε συχνά τις πάνες του 
 • Φροντίστε να αφήνετε το δέρμα του μωρού εκτεθειμένο, να "αναπνεύσει", αφήνοντας το για λίγο χωρίς πάνα 
 • Πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά την αλλαγή της πάνας 
 • Καθαρίστε πολύ καλά το δέρμα στην περιοχή της πάνας με ζεστό νερό και βαμβάκι ή μη-στυπτικό μαντηλάκι με βάση το νερό και στεγνώστε καλά με βαμβάκι ή μια καθαρή πετσέτα 
 • Καθαρίζετε τα κορίτσια πάντα με φορά από μπροστά προς τα πίσω και μη επιχειρήσετε να τραβήξετε την ακροποσθία των αγοριών.

Αν χρειάζεται, μπορείτε να εφαρμόσετε μια λεπτή στρώση προστατευτικής κρέμας, για την ανακούφιση και προστασία του δέρματος του μωρού σας από τυχόν περαιτέρω ερεθισμούς. Αν το σύγκαμα δεν υποχωρήσει ή δεν βελτιωθεί με τη θεραπεία, συμβουλευτείτε τον Επισκέπτη Υγείας σας, έναν Νοσηλευτή ή τον Γιατρό σας.

Στοματίτιδα

Η στοματίτιδα είναι πολύ συνήθης σε μωρά και νήπια. Προκαλείται από μια μυκητίαση που προκαλεί μια λευκή επίστρωση στο εσωτερικό του στόματος του μωρού. Συνήθως είναι ακίνδυνη και υποχωρεί χωρίς θεραπεία, αν και, σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον Ιατρό σας. 

Ενώ τα μωρά δεν δείχνουν να δυσανασχετούν, μπορεί να είναι απρόθυμα να φάνε, ή συχνά, να σας σταματούν την ώρα του ταΐσματος. 

Αν θηλάζετε, μπορεί να χρειάζεστε αγωγή για να αποφύγετε την επαναμόλυνση του μωρού σας. Για να αποφύγετε τη στοματίτιδα: 

 • Αποστειρώστε προσεκτικά όλο τον εξοπλισμό που έρχεται σε επαφή με το στόμα ή την τροφή του μωρού σας
 • Πλένετε πάντοτε τα χέρια σας πριν ταΐστε το μωρό σας

Αναγωγή 

Η αναγωγή (γουλιές) είναι πολύ κοινή, ιδίως κατά τους πρώτους μήνες μετά την επιστροφή του μωρού στο σπίτι από το μαιευτήριο. Συμβαίνει όταν μια μικρή ποσότητα γάλακτος βγαίνει από το στόμα του μωρού μετά το τάισμα - γίνεται αναγωγή, δηλαδή, του γάλακτος που έχει καταπιεί. Δεν είναι επώδυνη κατάσταση, αν και μπορεί να προκαλέσει αρκετή δυσφορία.

Αν το μωρό σας τρώει κανονικά και αυξάνει το βάρος του, οι αναγωγές δεν αποτελούν σημαντικό πρόβλημα. Εντούτοις, αν συνεχίζονται ή έχετε οποιαδήποτε ανησυχία, συμβουλευτείτε τη Μαία σας ή τον Επισκέπτη Υγείας.

Για να μειώσετε τις αναγωγές: 

 • Κρατήστε το μωρό σας σε ημι-όρθια στάση ενώ το ταΐζετε 
 • Χειριστείτε το μωρό σας με απαλές κινήσεις, ιδίως όταν το βοηθάτε να ρευτεί 
 • Ρωτήστε τη Μαία σας για την κατάλληλη τεχνική θηλασμού ή ταΐσματος με το μπιμπερό
 • Αν ταΐζετε με μπιμπερό, φροντίστε να χρησιμοποιείτε θηλή που επιτρέπει την εύκολη ροή και να κρατάτε το μπιμπερό σε γωνία, ώστε η θηλή να τροφοδοτείται πάντα με γάλα
 • Δοκιμάστε να ταΐζετε το μωρό σας μικρότερες ποσότητες και πιο συχνά 
 • Αποφύγετε να αλλάζετε πάνα αμέσως μετά το τάισμα 

Τσίμπλες (Επιπεφυκίτιδα)

Η επιπεφυκίτιδα, γνωστή και ως τσίμπλες, είναι μια φλεγμονή της μεμβράνης που καλύπτει το ασπράδι του ματιού και την εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων. Υπάρχουν πολλά κοινά είδη επιπεφυκίτιδας - κάποια υποχωρούν από μόνα τους, ενώ άλλα ενδεχομένως χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή. 

Κάποιες επιπεφυκίτιδες προκαλούνται από βακτήρια ή ιούς, και αυτές οι επιπεφυκίτιδες μπορούν να μεταδοθούν. Άλλες (μη μεταδοτικές) επιπεφυκίτιδες προκαλούνται από αλλεργίες ή περιβαλλοντικά ερεθιστικά, όπως είναι οι αερομεταφερόμενοι ρύποι, ο καπνός ή τα καυσαέρια.

Τα μάτια του μωρού σας μπορεί να γίνουν κόκκινα, να ερεθιστούν και να δακρύζουν. Αν υπάρχει μόλυνση, μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα και θα παρατηρήσετε κίτρινες εκκρίσεις που φράζουν το μάτι.

Μπορείτε να ανακουφίσετε τα συμπτώματα του παιδιού σας, χρησιμοποιώντας δροσερές ή ζεστές κομπρέσες Επιπλέον, καθαρίστε απαλά το μολυσμένο μάτι(α), με κινήσεις  από την εσωτερική γωνία προς τα έξω με μια καθαρή γάζα ή δίσκους βαμβακιού που έχετε βουτήξει σε ζεστό νερό. 

Για να αποφύγετε την επέκταση της μόλυνσης, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε καινούργιο δίσκο βαμβακιού για κάθε μάτι, και πλύνετε τα χέρια σας πριν και μετά την φροντίδα των ματιών του μωρού σας.

Οι τσίμπλες συνήθως υποχωρούν μέσα σε δύο μέρες, αν φροντίζετε να ανακουφίζετε την ερεθισμένη περιοχή. Εντούτοις, αν το μωρό σας εκδηλώσει πυρετό και αυξημένο πρήξιμο, ερυθρότητα ή πόνο μέσα ή γύρω από το μάτι, επικοινωνήστε άμεσα με το Γιατρό σας. Το μωρό σας μπορεί να χρειάζεται συνταγογραφούμενο αντιβιοτικό κολλύριο ή αλοιφή.

Αν το μωρό σας εμφανίσει επιπεφυκίτιδα εντός των πρώτων δύο εβδομάδων από τη γέννησή του, ενημερώστε το συντομότερο δυνατό τη Μαία σας, καθώς το μωρό σας μπορεί να κόλλησε κάποια μόλυνση κατά τη διάρκεια της γέννας.

Ίκτερος 

Ο ίκτερος είναι μια κοινή πάθηση των νεογνών και είναι ιατρικώς γνωστός ως νεογνικός ίκτερος. Θα παρατηρήστε ένα ελαφρύ κιτρίνισμα στο δέρμα και το ασπράδι των ματιών. 

Τα συμπτώματα συνήθως εκδηλώνονται δύο έως τρεις ημέρες μετά τη γέννηση και συνήθως βελτιώνονται χωρίς θεραπεία, μόλις το μωρό σας γίνει περίπου δύο εβδομάδων. Αν παρατηρήσετε τυχόν συμπτώματα μετά την παραπάνω περίοδο, επικοινωνήστε με τη Μαία ή τον Γιατρό σας για δείτε εάν χρειάζεται αγωγή.

Άλλα συμπτώματα νεογνικού ίκτερου μπορεί να περιλαμβάνουν: σκούρα, κίτρινα ούρα (που θα πρέπει κανονικά να είναι άχρωμα) και ανοιχτόχρωμα κόπρανα, τα οποία έχουν κίτρινο/πορτοκαλί χρώμα στα υγιή μωρά.