Καθαρισμός VS Aπολύμανση: Ποιες είναι οι διαφορές;
Παρά τη δημοφιλή πεποίθηση, το καθάρισμα και η απολύμανση δεν είναι το ίδιο πράγμα. Όσον αφορά τη διατήρηση της υγιεινής του σπιτιού, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη διαφορά.
Ποιες είναι οι διαφορές;
Καθάρισμα:
Όταν καθαρίζετε, απομακρύνετε βρομιά και ρύπους από τις επιφάνειες. Το καθάρισμα με χημικές ουσίες συνήθως περιλαμβάνει τη χρήση επιφανειοδραστικών ουσιών (σαπούνι) που μπορούν να απομακρύνουν με φυσικό τρόπο τα μικρόβια που προκαλούν ασθένειες, όπως βακτήρια και ιούς. Αυτό δεν εξουδετερώνει απαραίτητα τα μικρόβια, αλλά η απομάκρυνσή τους, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εξάπλωσης τέτοιων παθογόνων ουσιών.
Απολύμανση:
Από την άλλη, όταν απολυμαίνετε, εξουδετερώνετε τα ενεργά μικρόβια. Όταν τα μικρόβια εξουδετερώνονται σε μια επιφάνεια μετά το καθάρισμα, αυτό μπορεί κατ’ επέκταση να μειώσει τον κίνδυνο εξάπλωσης μεταδοτικών βακτηρίων και ιών. Κάτι ακόμη που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι τα απολυμαντικά δεν απομακρύνουν πάντα επίμονους λεκέδες, βρομιά ή ρύπους.
Πότε πρέπει να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε;
Αυτές οι δύο ενέργειες δεν πρέπει πάντα να γίνονται μαζί. Αν πραγματικά θέλετε να διατηρείτε την υγιεινή του σπιτιού σας και να μειώνετε τον κίνδυνο εξάπλωσης επιβλαβών μικροβίων, πρέπει να κάνετε και τα δύο όπως απαιτείται. Ο καλύτερος τρόπος είναι να καθαρίζετε τις επιφάνειές σας για να απομακρύνετε την επάνω στρώση βρομιάς και στη συνέχεια να απολυμαίνετε (κατά περίπτωση) για να εξουδετερώνετε βακτήρια και ιούς. Όταν προηγείται το καθάρισμα, βελτιώνεται και η απόδοση των απολυμαντικών.
Ποιους χώρους πρέπει να απολυμαίνω;
Υπάρχουν μερικοί χώροι στο σπίτι σας που θα μπορούσαν να θεωρηθούν επίκεντρα ή χώροι που είναι πιθανό να περιέχουν υψηλό επίπεδο παθογόνων οργανισμών. Αυτοί οι χώροι πρέπει να είναι στο επίκεντρο της απολύμανσης.
Κουζίνα:
- Σφουγγάρι ή πανί
- Νεροχύτης και χώρος στραγγίσματος
- Δάπεδο
- Βρύσες
- Ξύλα κοπής
- Χερούλι ψυγείου/καταψύκτη
- Πάγκοι κουζίνας και επιφάνειες τραπεζιών
Μπάνιο:
- Μπάνιο και νιπτήρες
- Λαβή στο καζανάκι
- Βρύσες
- Σιφόνι ντουζιέρας
- Λεκάνη τουαλέτας (ειδικά κάτω από το χείλος)
- Δάπεδο τουαλέτας
Σαλόνι/Υπνοδωμάτιο
- Τηλεχειριστήριο τηλεόρασης (μην ψεκάζετε απολυμαντικά στη συσκευή)
- Διακόπτες φώτων (μην ψεκάζετε απευθείας απολυμαντικά σε διακόπτη φωτός)
- Χερούλια σε πόρτες
Χρησιμοποιήστε το Dettol Αντιβακτηριδιακό Υγιεινή και Ασφάλεια σε Όλες τις Επιφάνειες που εξουδετερώνει το 99,9% βακτηρίων και ιών* σε επιφάνειες και γύρω από αυτές. Ελέγξτε τις ετικέτες των προϊόντων για να βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε είναι κατάλληλα για την επιφάνεια που θέλετε να απολυμάνετε.
Αυτές είναι μόνο λίγες διαφορές και συμβουλές για να διατηρήσετε την υγιεινή του σπιτιού σας. Για πιο χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τα προϊόντα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όσον αφορά το καθάρισμα και την απολύμανση, κάντε κλικ εδώ.
*Χρησιμοποιείτε τα βιοκτόνα με ασφάλεια. Διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τα στοιχεία του προϊόντος πριν από τη χρήση.