Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
noneΟικογενειακό γεύμα

Τροφική δηλητηρίαση- Πώς μπορείτε να την αποφύγετε;

Εδώ θα βρείτε μερικές συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης στο σπίτι

Η τροφική δηλητηρίαση (ασθένεια που μεταδίδεται από φαγητό) συμβαίνει όταν καταναλώνουμε τροφές – ειδικά ωμές τροφές που έχουν μολυνθεί συνήθως από βακτήρια ή ιούς όπως Νοροϊός, Καμπυλοβακτηρίδιο, Σαλμονέλα ή E. coli.  Ωμά τρόφιμα είναι το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά, το ψάρι και τα θαλασσινά. Γι’ αυτούς τους λόγους, πρέπει να προσέχουμε πολύ όταν χειριζόμαστε ή παρασκευάζουμε φαγητό στην κουζίνα.

Να θυμάστε τα 4 σημαντικά στοιχεία για την υγιεινή των τροφίμων: Επιμόλυνση, καθάρισμα, μαγείρεμα και πάγωμα.

Συμβουλές Πρόληψης

Εδώ είναι τα 4 στοιχεία που πρέπει να έχετε υπόψη σας όσον αφορά την υγιεινή των τροφίμων:

Καθάρισμα

  • Εφαρμόστε καλή υγιεινή χεριών. Να θυμάστε να πλένετε τα χέρια σας (Πώς να πλένετε σωστά τα χέρια σας) τακτικά με αντιβακτηριδιακό σαπούνι και νερό. 
  • Καθαρίστε και απολυμάνετε τις επιφάνειες παρασκευής φαγητού: Μετά την παρασκευή του φαγητού (ειδικά ωμό κρέας, ψάρι ή αυγά), χρησιμοποιήστε απολυμαντικό σπρέι ή σκουπίστε οποιαδήποτε επιφάνεια κουζίνας έχετε χρησιμοποιήσει. 

Μαγειρέψτε καλά το φαγητό

  • Μαγειρέψτε καλά το κρέας και βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμο πριν το σερβίρετε. Φροντίστε το ζεσταμένο φαγητό να έχει ζεσταθεί καλά και αποφύγετε να το ζεστάνετε περισσότερο από μία φορά [1]. Η θερμοκρασία του φαγητού είναι σημαντικός παράγοντας καθώς η αυξομείωση της θερμοκρασίας μπορεί να επιτρέψει στα μικρόβια να παράγουν τοξίνες και να προκαλέσουν λοιμώξεις όπως ο S. aureus και ο B. cereus.

Κρυώστε, καλύψτε και βάλτε στο ψυγείο το μαγειρεμένο φαγητό εντός μίας ώρας

  • Χωρίστε τις μεγάλες μερίδες σε μικρότερα δοχεία αν χρειάζεται για να επιταχύνετε την ψύξη. Ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας για την ψύξη του φρέσκου φαγητού και καταναλώστε (ή πετάξτε) το φαγητό εντός της ημερομηνίας «χρησιμοποιήστε έως».

Αποφύγετε την Επιμόλυνση

  • Να θυμάστε να πλένετε τα χέρια σας πριν την παρασκευή του φαγητού και αμέσως μετά τον χειρισμό ωμών συστατικών. Πρέπει πάντα να παρασκευάζετε το ωμό κρέας και το έτοιμο προς κατανάλωση φαγητό ξεχωριστά, πάντα να χρησιμοποιείτε διαφορετικά σκεύη και ξύλα κοπής. 

Η διατήρηση της υγιεινής του σπιτιού σας είναι ένα σημαντικό βήμα για να μειώσετε τις πιθανότητες τροφικής δηλητηρίασης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να διατηρήσετε το υπόλοιπο σπίτι καθαρό, κάντε κλικ εδώ

Παραπομπές:

  1. https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/how-to-store-food-and-leftovers/

 

Η Ειδικότητά μας