Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
noneΠαιδί και παιχνίδι

Μάθετε στα παιδιά ότι η υγιεινή μπορεί να είναι διασκέδαση

Η καλή υγιεινή είναι βασική για την υγεία μας. Ωστόσο, μπορούμε να την κάνουμε διασκεδαστική για τα παιδιά και να δημιουργήσουμε αυτήν την υγιεινή συνήθεια;

Τα χέρια είναι ένας από τους μεγαλύτερους φορείς μικροβίων, ειδικά τα χέρια των μικρών παιδιών που είναι συνεχώς απασχολημένα με το να παίζουν και να εξερευνούν. Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών σας με ζεστό νερό και σαπούνι είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την προστασία όχι μόνο τη δική σας αλλά και της οικογένειάς σας από ασθένειες. Αυτός είναι ο λόγος που είναι σημαντικό να κάνετε το πλύσιμο των χεριών διασκέδαση για τα παιδιά. Διαφορετικά, δεν θα πάρουν το μάθημα. Εδώ θα βρείτε μερικές τεχνικές για το πλύσιμο των χεριών που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε την καθημερινή μάχη.

Φτιάξτε έναν πίνακα για το πλύσιμο των χεριών

Ένας εύκολος τρόπος για να κάνετε το πλύσιμο των χεριών διασκεδαστικό για τα παιδιά είναι να δημιουργήσετε έναν πίνακα για το πλύσιμο των χεριών με τις βασικές ώρες που τα παιδιά πρέπει να πλένουν τα χέρια τους στο σπίτι με σαπούνι και ζεστό νερό. Μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Πριν το πρωινό
 • Πριν το μεσημεριανό
 • Πριν το δείπνο
 • Μετά την τουαλέτα
 • Μετά το παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο
 • Μετά το σχολείο
 • Μετά την επαφή με ζώα

Δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποια ανταμοιβή, αλλά τα παιδιά σας θα βρουν διασκεδαστικό να βάζουν Χ στον δικό τους πίνακα για το πλύσιμο των χεριών ως μια οπτική ανταμοιβή για την επιτυχία τους.

Τραγουδήστε ένα τραγούδι

Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τα συνιστώμενα 30 δευτερόλεπτα καθώς αυτό είναι σημαντικό για την πρόληψη της εξάπλωσης των μικροβίων. Ένας καλός τρόπος για τη δημιουργία μιας συνήθειας είναι να τα διδάξετε πώς να πλένουν τα χέρια τους με μουσική υπόκρουση το αγαπημένο τους τραγούδι. Μόλις σταματήσουν να τραγουδάνε, θα γνωρίζουν ότι έχουν πλύνει τα χέρια τους όσο έπρεπε. Το καλύτερο σε αυτή τη μέθοδο είναι ότι τα παιδιά σας μπορούν να την εφαρμόσουν παντού, στο σχολείο, στο σπίτι ενός φίλου και σε δημόσιες τουαλέτες. Μπορείτε ακόμη και να δημιουργήσετε μια αφίσα με το αγαπημένο τους τραγούδι, όπως το “Let it go” από το Frozen, δείχνοντας τους πως να πλένουν σωστά τα χέρια τους.

Κάντε το φιλικό για τα παιδιά

Η δημιουργία ενός εξατομικευμένου σταθμού για το πλύσιμο των χεριών ειδικά για το παιδί σας στο σπίτι με ένα σκαμπό και Dettol Υγρό Κρεμοσάπουνο Χεριών είναι ένας ακόμη τρόπος για να κάνετε την υγιεινή συναρπαστική. Όσο πιο εύκολο είναι για τα παιδιά σας το πλύσιμο των χεριών τους, τόσο λιγότερο αγγαρεία θα φαίνεται. Αφήστε το παιδί σας να επιλέξει τα δικά του προϊόντα, όπως μια ειδική πετσέτα για το στέγνωμα των χεριών του, έτσι ώστε να νιώθει υπερήφανο που έπλυνε εντελώς μόνο τα χέρια του. Με την πάροδο του χρόνου μπορείτε επίσης να παρουσιάσετε διάφορους τρόπους με τους οποίους το παιδί σας μπορεί να βιώσει τη συνήθεια της υγιεινής, από υγρά κρεμοσάπουνα έως μπάρες σαπουνιού, και διαφορετικά αρώματα. Αυτό μπορεί να κάνει τη ρουτίνα ενδιαφέρουσα.

none

Παίξτε ένα παιχνίδι

Αν το να πείσετε τα παιδιά σας να πλύνουν τα χέρια τους μοιάζει με μάχη, τότε κάντε το παιχνίδι. Μια ιδέα είναι να παίξετε το «Ποιου τα χέρια μυρίζουν πιο καθαρά;». Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα χέρια θα έχουν ένα καλό, σχολαστικό τρίψιμο: μπορούν να το παίξουν ακόμη και στο σχολείο με τους φίλους τους. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν σαπούνι και νερό δίνοντάς τους ένα μάθημα για τα μικρόβια με οπτικό τρόπο. Προσπαθήστε να ρίξετε λίγο γκλίτερ στα χέρια τους για να τους δείξετε πώς είναι τα «μικρόβια» έτσι ώστε να μπορούν να δουν πόσο ευκολότερο είναι να απομακρύνουν τα «μικρόβια» με σαπούνι και πόσο σημαντικό είναι να πλένουν τα χέρια τους σχολαστικά.

Δώστε μια καλλιτεχνική νότα

Κάντε τις τεχνικές πλυσίματος των χεριών ένα διασκεδαστικό καλλιτεχνικό έργο. Καθίστε με το παιδί σας, φτιάξτε τη δική του χειροποίητη αφίσα που θα δείχνει τα σωστά βήματα για το πλύσιμο των χεριών και βάλτε την στο μπάνιο για να τη βλέπει. Το να ζωγραφίσετε πώς να πλένετε τα χέρια σας βήμα προς βήμα είναι ένας υπέροχος οπτικός τρόπος για να φέρετε στο σπίτι τη σπουδαιότητα που έχει το σωστό πλύσιμο των χεριών. Συνιστούμε την παρακάτω τεχνική για το πλύσιμο των χεριών ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα χέρια των παιδιών μας είναι πραγματικά καθαρά:

 1. Βρέξτε τα χέρια σας με τρεχούμενο νερό.
 2. Εφαρμόστε Dettol Υγρό Κρεμοσάπουνο Χεριών.
 3. Τρίψτε τα χέρια με σαπούνι χεριών σχολαστικά για 30 δευτερόλεπτα. Να μην ξεχνάτε το πάνω μέρος των χεριών σας και το κάτω μέρος των νυχιών σας.
 4. Ξεπλύνετε καλά.
 5. Στεγνώστε τα χέρια σας με μια καθαρή πετσέτα ή σεσουάρ. 
 6. Χρησιμοποιήστε την πετσέτα ή τον αγκώνα σας για να κλείσετε τη βρύση.

Ρουτίνα και επανάληψη

Η τελευταία συμβουλή μας είναι να δίνετε το καλό παράδειγμα. Γίνετε ένα καλό πρότυπο για το σωστό πλύσιμο των χεριών για τα παιδιά σας και δείξτε τους πώς μπορεί να γίνει ρουτίνα. Όταν επιστρέφετε στο σπίτι από τη δουλειά, τα ψώνια ή το παιχνίδι έξω, κρεμάστε το παλτό σας, βγάλτε τα παπούτσια σας και στη συνέχεια πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο. Όταν εσείς και η οικογένειά σας είστε έξω, χρησιμοποιήστε προϊόντα που σας προστατεύουν εν κινήσει, όπως το Dettol Αντισηπτικό Gel Χεριών. Στη ρουτίνα της οικογένειάς σας αναπτύξτε πρακτικές υγιεινής, και σύντομα η τεχνική για το σωστό πλύσιμο των χεριών θα γίνει συνήθεια έτσι ώστε τα παιδιά σας να είναι προστατευμένα από τα βρομερά μικρόβια.

Για να βρείτε περισσότερες συμβουλές σχετικά με τα προϊόντα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή από τα μικρόβια, κάντε κλικ εδώ.

Η Ειδικότητά μας